Bu ara bu konuda çok yazdık, çok çizdik ve bu bahsi kapadık demiştik ama Bakan Avcı’nın önceki gün Eskişehir’e gelerek yaptığı açıklamalar ve Belediyelerin kar ile mücadele de başarısız olduğuna dair söylemler sonrası yeniden yazalım dedik.
Belediyeleri eleştirmek boynumuzun borcu, trafik ve toplu ulaşım konusunda çok sert eleştiriler yapan biri olmama rağmen bu konuda belediyelere büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum.
Şayet karla mücadelede Eskişehir’de tek sorumlu olan ve sınıfta kalan belediyeler ise ve Türkiye’nin büyük kısmında Eskişehir ile aynı manzaralar, aynı sorunlar yaşanıyorsa ve bu sorunların yaşandığı şehirlerin hemen hepsinde Ak Parti yerel yönetimlerden sorumluysa o zaman iki dakika durup düşünmek lazım. Ak Parti bir şeyi iyi yaparsa Ak’tan ama yapamıyorsa Hak’tan demek çok adaletli değil.
Göle dönen TEM’e bakınca, Kar yağışı yüzünden kapanan bazı yollara bakınca, durmadan arıza çıkaran YHT’ ye bakınca ve hatta Ankara’da buzlanma meydana gelmesinin sebebini bile sabotaj, kimliği meçhul radikal gruplar ve doğal afet olarak açıklayan İktidar, bu konuda eleştiri lüksüne sahip değil.
Bir Maden Ocağından günler boyunca bırakın canlısını, naaşını çıkaramadığımız bir ülkede önce vicdani adalete sığınalım. Sonra atış serbest tabi içiniz rahatsa.
Kar Tatili olmayan kaç şehir var ki?
Hepsini geçtim okullar üzerinden örnek verecek olursak, Türkiye’nin kar yağışı olan her memleketinde okullar tatil ediliyor. Öğrenciler okula gidemiyor. Demek ki bu sorun sadece Eskişehir’in değil, Türkiye’nin bir sorunu ve altını çizerek tekrar söylüyorum “bu iş sadece Belediye’nin sorumluluğunda değil..”
Bu iş sadece Belediyeler tarafından yapılacak ise yüzlerce karla mücadele aracı ve buna göre bütçe lazım. Peki, belki kar yağar, belki yağmaz denilerek yüzlerce araç alıp, garajda bekletecek kadar lüks bütçesi olan kaç Belediyemiz var?
“Herkes Melih Gökçek mi, borçlarını devlet ödesin…”
Ya bu araçlar hazine tarafından tüm Belediyelere ücretsiz tedarik edilsin, hibe yapılsın ya da resmi bir yönetmelikle bu işle mücadele edecek kurumların sayısı zorunlu olarak artırılsın. Bu işin başka çözümü yok.
Vatandaş ve Esnaf kızıyor ama…
Vatandaş ve esnaf kusura bakmasın ama karla mücadele geçmiş zamanlara oranla asıl sınıfta kalanlar onlar. Bazı esnafları ve kendi kapısının önünü temizlemek için gayret gösterenleri ayrı bir kenarda tutuyorum ama çoğunluğun bu konuda kılını kıpırdatmadan “belediye de belediye” demesine de anlam veremiyorum. Hayır, bu kar ilk kez yağmıyor. İlk kez görmüyoruz ama kapısının önünü temizlemeye üşenen, müşterisini düşünmeyen esnafları ilk kez görüyoruz sanırım.
Bundan önceki yıllarda herkes iyi bilir ki, her esnaf kendi dükkânının önünü temizler ve böylece kaldırımın tamamı kardan arınmış olurdu. Vatandaş da kendi merdiveninin, kendi kapısının önünü imkânları ölçüsünde açık tutmaya çalışırdı. Çok değil daha 3,5 yıl önce bu tabloyu hepimiz gördük, hepimiz yaşadık ve hatıralarımızda çok canlı bir halde yerini koruyor. E şimdi ne oldu? Ne değişti?
Hadi karla mücadelede önceki yıllarda canla başla çalışan Köy Hizmetleri özelleşti, İl Özel İdare kapatıldı, Tedaş özelleşti diyelim.
"Peki biz de mi özelleştik? Biz de mi kapatıldık?"