Prof.Dr. Alper Çabuk

Başlangıç

Bunun yanı sıra ülkemizin ve dünyanın önemli onlarca tasarımcısını, meslek insanını ve akademisyenini şehrimizde ağırladık.

24 Aralık 2018 08:39
A
a
Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz haftalarda Vega Alışveriş Merkezinde yer alan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Sanat ve Tasarım Galerisinde bir yılımızı tamamladık. Bu alanın bizim için çok önemli bir yönü var. “Akademi içinde bulunduğu toplumun ve kentin dışında olamaz, ayrıca mimarlık ve tasarım kent ve kentliden beslenmek zorunda, eğer kent ve kentliyle temas yüzeyimizi artırabilirsek, o zaman fark yaratabiliriz ve uluslararası sıralamalarda yükselebiliriz” düşüncesiyle 2017 yılı sonunda Anadolu Üniversitesinde başlattığımız yolculuğumuza, 2018 yılı içinde Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak devam etmeye başladık. Sanat ve Tasarım Galerimizin birinci yıldönümünde “Başlangıç” isimli sergimiz, en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık günü açıldı.

“21 Aralık en uzun gece. Olsun, varsın... Yarın en uzun güne ulaşacağımız zaman diliminin BAŞLANGIÇ’ı ne de olsa” dedik ve Galerideki 20. sergimizi “Başlangıç” ismi ve mottosuyla açtık. Bir günlük çalıştay, söyleşi, sergi, seminer, konferans vb. onlarca faaliyeti hiç sıralamayıp, sadece daha büyük çaplı etkinlikleri sıralayacak olursam, Fakülte olarak 2018 yılı içinde farklı mekanlarda 27 sergi gerçekleştirdik, beş uluslararası sempozyuma/kongreye ev sahipliği yaptık ya da organizasyonu içinde yer aldık. Bunun yanı sıra ülkemizin ve dünyanın önemli onlarca tasarımcısını, meslek insanını ve akademisyenini şehrimizde ağırladık. Ayrıca Türkiye’deki birçok endüstriyel tasarım bölümünden öğrencilerinin katıldığı, mültecilere yönelik ürün tasarımlarının yapıldığı oldukça büyük bir çalıştayın organizasyonunu üstlendik. Türkiye’nin ilk kamu üniversitesi bünyesinde açılmış Fab Lab’ini, Anadolu Fab Lab’i hizmete açtık. Tasarım alanında ülkemizin kendi alanında en önemli iki uluslararası fuarına standla katıldık. Özellikle mezunlarımızın ülkemizin otomotiv ve beyaz eşya sektöründe yaptıkları ihracatlarla ve yarattıkları katma değerle en büyük sanayi kuruluşları bünyesinde yaptıkları tasarımlarıyla katıldığımız Design Week standımız, Design Week’in en çok gezilen ve göz dolduran yerlerinden biri oldu. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine kültürel miras bilincinin kazandırılmasına yönelik iki etkinlik kapsamında, binlerce ilkokul ve ortaokul öğrencisine ve ailelerine temas ettik. Öğrencilerimiz ve mezunlarımız geçtiğimiz bir yıl içinde çok prestijli onlarca ödül aldı. Engellilere yönelik ürün, aksesuar ve kıyafet tasarımlarının yapıldığı ve çok nitelikli çözümlerin ortaya çıktığı bir çalıştay düzenledik. Çok sayıda bilimsel çalışma yaptık, birçok bilimsel projede yer aldık, birçok bilimsel projeyi tamamladık, iki Avrupa Birliği Projesi başlattık. Hedefimiz belli. Er ya da geç Dünyanın en iyi ilk 150 Mimarlık ve Tasarım Fakültesi içinde yer almak. İşte bu yüzden 2018 yılının son faaliyetini, 2019 yılında yukarıda saydığım faaliyetlerden çok daha fazlasını ve daha niteliklilerini yapmamız temennisiyle “Başlangıç” ismiyle yaptık. Tüm bu faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlayan, büyük bir özveriyle, gece gündüz çalışan, tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize, bize destek veren Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Milli Eğitim, Eskişehir İl Kültür ve Turizm ve Eskişehir İl Afet Acil Durum Müdürlüklerine, kaymakamlıklarımıza ve belediyelerimize, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Ticaret Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölge Başkanlığına, burada sayamadığım tüm kurum ve kuruluşlara, sanayicilerimize ve sektör temsilcilerine, tüm katılımcılara, Eskişehirimize ve Eskişehirlilerimize, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne minnettarız.

Umut Var

Beni gelecek için umutlandıran, bulabildiğim tüm konuşmalarını gözlerim dolarak dinlediğim Greta Thunberg isimli İsveçli bir kız çocuğunun, geçtiğimiz yazılarımda benim de dile getirdiğim Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı’nın (COP24) açılışında yaptığı konuşmayı buradan aktarmak istiyorum. Greta Thunberg bir süredir bazı günler okula gitmeyerek, iklim değişiklikleri konusunda dikkat çekmeye yönelik faaliyetleriyle dünya gündeminde... Gelecek, ancak Greta Thunberg gibi çocukların akılları, sağduyuları ve dokunuşlarıyla daha yaşanabilir olacak ve onlar oldukça umut daima var olacak. “Adım Greta Thunberg. 15 yaşındayım, İsveç’ten geliyorum. Burada iklim adaleti için konuşuyorum. Birçok insan İsveç’in sadece küçük bir ülke olduğunu ve ne yapacağımızın önemli olmayacağını söylüyor. Ancak fark yaratmak için hiç bir zaman küçük olmadığımızı öğrendim. Eğer bir kaç çocuk sadece okula gitmeyerek dünyanın dört bir yanında manşetlere çıkabiliyorsa, gerçekten istersek, birlikte neler yapabileceğimizi hayal edin. Bunu yapabilmek için ne kadar rahatsız edici olursa olsun, açık konuşmak zorundayız. Siz sadece hiç bitmeyen yeşil ekonomik büyümeyi konuşuyorsunuz, çünkü popüler olmamaktan korkuyorsunuz. Yapılması mantıklı olan tek şey imdat frenini çekmek iken siz sadece, bizi bu hale getiren aynı kötü fikirlerle ilerlemekten söz ediyorsunuz. Biz çocuklara bıraktığınız şeyin böyle bir yük olduğunu itiraf edebilecek kadar bile olgun değilsiniz. Popüler olmak benim umurumda değil. İklim adaleti ve yaşayan bir gezegen benim umurumda. Oldukça az sayıda insan, muazzam miktarda para kazanma fırsatlarını kaybetmesin diye, medeniyetimiz feda ediliyor. Benimki gibi ülkelerde yaşayan zengin insanlar, lüks içerisinde yaşayabilsin diye, biyosferimiz feda ediliyor. Birkaç kişinin lüksünü ödeyen şey, birçok insanın acısıdır. 2078 yılında 75. yaş günümü kutlayacağım. Çocuklarım olursa, belki o günü benimle geçirecekler, belki bana sizi soracaklar, belki harekete geçmek için hala vakit varken, neden hiçbir şey yapmadığınızı soracaklar. Çocuklarınızı her şeyden çok sevdiğinizi söylüyorsunuz, ama böyle olmasına rağmen onların gözleri önünde geleceklerini çalıyorsunuz. Politik olarak neyin mümkün olduğunu konuşmak yerine, yapılması gerekenlere odaklanmadığınız sürece umut yok. Bir krizi ‘kriz’ olarak ele almadığımız sürece çözemeyiz. Fosil yakıtları yerin altında bırakmamız, dürüstlüğe odaklanmamız gerekiyor. Mevcut sistemin içinde çözümlerin bulunması imkansız, belki de sistemin kendisini değiştirmemiz gerekiyor. Buraya umursasınlar diye dünya liderlerine yalvarmaya gelmedik. Bizi geçmişte görmezden geldiniz ve yine görmezden geleceksiniz. Bahanelerimiz tükendi ve zamanımız da tükeniyor. Buraya hoşunuza gitse de, gitmese de değişimin geleceğini haber vermeye geldik. Gerçek güç insanlara aittir.”

....................................

2019 çok daha iyi bir yıl olacak… Herkese iyi haftalar...
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi