Prof. Dr. Cengiz Türe

Başarı merdiveni…

Prof. Dr. Cengiz Türe yazdı

1 Ekim 2015 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Uzun bir tatilden sonra okullar ve üniversiteler öğretime başladı. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Bu öğretim döneminde de öğrenciler, kendilerini hayata hazırlamak için önlerine konulan “başarı merdivenlerini” tırmanma yarışına girecekler...
Ülkemizde başarının kendini aşmaktan çok başkalarını geçmek olduğu, hem anne-babalar hem de öğretmenler tarafından onlara zaten sıkı sıkı tembih edilmişti. Onlarda bu durumun farkındalar…

Bu nedenle eğitim ve iş dünyasında başarı konusunu anlatmakta “merdiven” en fazla kullanılan benzetimlerden biri olmuştur…

Bunun üzerine çok iyi bildiğimi sandığım merdiven kelimesinin sözlük anlamına bir göz atmaya karar verdim. Sözlükte merdiven; “bir yere çıkmaya veya bir yerden inmeye yarayan farklı yönlerdeki basamaklar dizisi” olarak tanımlanıyordu.

Belli ki; insanların aklına merdiven denilince, hep bulunduğu yerden daha yukarılara tırmanmak ya da yükseklere çıkmak geliyor. Bu tanım ise başarı için merdivenin yönünün ve nasıl bir yere dayalı olması gerektiğinin, yani ulaşılmak istenen hedefin göz ardı edilmemesinin de önemini göstermektedir.

Zira günümüzde başarı yükselen doğrusal bir çizgi değil, çok yönlü bir toplam kalite ile ifade edilmektedir. Bazen bir iki adım geriye inmek, bazen de merdiven dönemeçlerinde yatay yönde hareket etmek gerekebilir. Hatta arkanızdan gelenlere ya da asansörle hızla çıkma fırsatını yakalamış, ancak üst katlarda tutunamayıp gerisin geri aşağıya doğru inenlere de yol vermek gerekebilir.

Ama her şeyden önce merdivenin doğru duvara dayalı olduğundan emin olunmalıdır…
Doğru duvara dayalı olmayan bir merdiven, hangi yönde ve ne kadar hızlı çıkılırsa çıkılsın, varılan noktada istenilen başarıyı ve hoşnutluğu sağlayamayabilir. Bunun için öğrencilerimize sadece önlerine konulan merdiveni hızla tırmanmanın değil, merdiveni doğru duvara dayamalarının da çok önemli olduğunu anlatmalıyız.

Yazımı Amerika Birleşik Devletlerinden ünlü yazar L. Pearsall Simith’ in bir sözüyle bitirmek istiyorum; “Yaşamda hedeflenecek iki şey vardır. Birincisi istediğin şeyi elde etmek, ikincisi ise ondan hoşnut olmaktır.”
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi