Merhaba değerli okurlarım. Bu hafta sizler için 3 dikkat çekici gelişmeyi işliyorum. Bunlardan ilk yenilik ülke olarak büyük gurur duyduğumuz ASELSAN’dan.
ASELSAN ve KEYSIGHT Technologies, 5G'de yenilikçi teknolojiler geliştirilmesine olanak sağlayacak test ortamı oluşturacak.
Türkiye'de 5. nesil mobil iletişim teknolojileri alanında yazılım-donanım Ar-Ge kapasitesini güçlendirecek çalışmalar yürüten ASELSAN, bunlara bir yenisini daha ekliyor. ASELSAN, 5G'de yenilikçi teknolojiler geliştirilmesine olanak sağlayacak test ortamı oluşturacak.
ASELSAN ve KEYSIGHT Technologies, 5G gelişmiş geniş bant mobil haberleşme teknolojileri konusunda birlikte çalışma konusunda anlaştı.
Konuya ilişkin anlaşma, ASELSAN Genel Müdür Yardımcıları Yavuz Bayız ve İsmet Atalar ile KEYSIGHT Technologies Sorumlu Teknik Başkanı Jay Alexander ve Avrupa Genel Müdürü Benoit Neel tarafından imzalandı.
Oluşturulacak test ortamında, her bir cep telefonunu takip edebilen yüksek frekanslı huzmeler ile 5G için ihtiyaç duyulan çok yüksek veri hızlarına ulaşabilecek teknolojiler denenebilecek.
WhatsApp o telefonlarda çalışmayacak
Dünyaca ünlü mesajlaşma hizmeti WhatsApp, eski iPhone modellerinden desteğini kaldırıyor.
API'ın artması, artık eski olarak nitelendirebileceğimiz iPhone modellerinde WhatsApp'ın stabil ve hızlı bir şekilde çalışmayacağı anlamına geliyor. WhatsApp da marka değerini bu olumsuzluklar ile düşürmemek adına, eski iPhone modellerinden desteğini keseceğini açıkladı.
Bu karar, hem WhatsApp mühendislerinin eski teknolojilerle vakit kaybetmemesi hem de yeni özelliklere yönelmesi için doğru bir hamle olarak gösteriliyor.
Işığı yakaladık dünyaya duyurduk!
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Ergin, "Avrupa Uzay Ajansı, Gaia Uydusu aracılığıyla ağustos ayında Gaia16aye isimli bir yıldızda, parlaklık değişimi belirledi ve bunu dünyaya açıkladı" dedi.
Başkan Ergin, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA), Gaia Uydusu aracılığıyla ağustos ayında "Gaia16aye" isimli bir yıldızdaki parlaklık değişimini dünyaya açıkladığını belirterek, "TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinin (TUG), coğrafi konum ve atmosferik koşullarının avantajını kullanarak, Gaia16aye isimli yıldızdan maksimum ışığın geldiği anı en net yakalayan gözlemevi oldu" dedi.
Ergin, Gaia16aye yıldızındaki parlaklık değişiminin ne olduğunun anlaşılabilmesi için diğer gözlemevleri gibi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinin de 3 teleskobuyla, sıkı bir takip içine girdiğini anlattı. Şu ana kadar yapılan gözlemlerden ortaya çıkan ışık eğrisinin, bilinenlere uymadığına dikkati çeken Ergin, "Gözlemler arttıkça işin sırrı çözülmeye başladı. Işık eğrisinin şekli, Gaia16aye yıldızındaki parlaklık artışının nedeni, yıldızla gözlemci arasında görünmeyen, fakat uzayı büken bilinmeyen iki cisme işaret ediyor ve ikili mikro mercekleme olduğunu söylüyor. Bu da demektir ki teleskopla, yıldız arasında görünmeyen küçük kütleli, fakat çekimlerinin ışığı bükecek kadar güçlü olduğu anlaşılan iki cisim var" diye konuştu.