Arıboğan'dan ufku genişleten öğütler

Sadi Seda yazdı

16 Aralık 2017 09:31
A
a
Sütiş Eskişehir

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’ndan gelen davet üzerine İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yazar, Akdemiysen ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın Anemon Otel’de “Vizyon Toplantıları” başlığı altında verdiği konferansa katıldım…

Gidip gitmeme konusunda tereddütlüydüm…
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın vermiş olduğu birkaç konferansı internette izledim, TRT’deyken de programlarını izlemiştim…
Konuşma tarzı ve anlattıkları bazen ilgimi çekiyordu…
Birde EOSB Başkanı Nadir Küpeli telefon edince  bu konferansa gitmek farz oldu...
Deniz Hoca’nın anlattıkları dünyaya ve ülkemize bakış açımı da kısmen değiştirdi…
Sanayicilerin ve iş adamlarının da ilgi gösterdiği konferansta Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, modern toplumun geldiği nokta ve dünya üzerindeki değişimleri anlatarak tavsiyelerde de bulundu...
Türkiye’nin 20. yüzyıldaki tarım ülkesi profilinden sıyrılarak hızla sanayi ülkesi konumuna doğru ilerlediğine de dikkat çekti…
Arıboğan, “Türkiye artık kendi televizyonunu, gemisini, uçağını yapan bir ülke haline geldi. Dünyanın önde gelen sanayi ülkeleri arasında artık Türkiye’nin de adı var. Lakin yine de biz sanayi devrimi yaparken dünya yeni bir çağa girdi” dedi…
Deniz Ülke Hoca; eline aldığı pet şişedeki suyun tarım sektöründen başlayarak endüstri dönemine kadar olan değişimini anlatarak örnek verdi ve aynı suyun zamanla bedavayken nasıl pahalı bir madde hale geldiğini anlattı ve ”Su artık bir meta haline dönüşmüştür. Tarım toplumunda ücretsiz olan su, sanayi toplumunda ücretli hale gelmiştir. Sanayi sonrası toplum ise suyu su olmaktan çıkarır. Başka bir şey haline dönüştürür. Mesela içine vitamin koyar ve  3 liralık suyu 33 liraya sattırır...
21. Yüzyılın, insanları enayileştirme dönemi olduğunu söyleyerek, “Bundan seneler önce öğrencilerime, ‘Zamanı gelecek bu düzen taş satacak, siz de alacaksınız’ demiştim. Geçtiğimiz günlerde eski bir öğrencimle karşılaştım, ‘Hocam siz bize zamanı gelecek taş alacaksınız demiştiniz. Şimdi taş satan bir dükkândan uğur taşı, burç taşı ve manyetik taş aldım’ dedi. Şimdi de söylüyorum ileride insanlara hava satacaklar” ifadelerini kullandı.
DUVARLI DÜNYA
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise “Dünyayı ve Geleceği Doğru Okumak” başlıklı bir değerlendirme konuşmasında, özellikle dünya genelinde bir duvar teorisi olduğuna değinerek, Berlin Duvarı'nın yıkılışıyla 20. yüzyılın son çeyreğinde ön plana çıkan "duvar sembolü” yeniden dünyanın gündeminde olduğuna dikkat çekti.
Küreselleşme, göç, siber dünyaya, Çin'in ekonomik yayılmacılığına, Rus askeri yayılmasına ve demokrasiye karşı inşa edilen anlayışları "Duvarlı Dünya" olarak tanımladı, “Yeni bir döneme başlıyoruz. Güçlü, seçilmiş liderlerin öncülüğünde siyaset yeniden şekilleniyor” dedi…
Yeniden şekillenen dünyada ekonomi ve siyasetin artık birbirinden ayrılmaz bir bütün haline geldiğini savunan Arıboğan, siyasetin ekonominin çarkını döndüren ana temel olduğuna vurgu yaptı.
Deniz Hoca konuşmasının son bölümünde ise özellikle  şu konuya dikkat çekti:
“ ‘Yerli Malı Haftası' vardı. Benim için yerli malı haftasının güzel tek yönü vardı, derste öğretmenin gözünün içine baka baka yemek yiyorduk. Çocukken öyle algılıyordum. Bu çok önemli bir şeydi Türkiye yerli malı tüketmeye teşvik ediliyordu; ama Türkiye'nin ürettiği 3 şey vardı. Üzüm, incir, fındık. Ben büyüdüğümde ülkem artık sanayi toplumu haline gelmişti ve ben çocuklarımı sanayi uygarlığında doğurdum. Şimdi ise sanayi sonrası uygarlık dönemindeyiz Buna kimileri 'Dijital Uygarlık' diyor, kimileri enformasyon toplumu diyor, kimileri postmodern uygarlık diyor.”
1,7 MİLYAR DOLAR İHRACAT
EOSB Başkanlığı tarafından düzenlenen “Vizyon Toplantıları”nın ilkinin açılışında konuşan EOSB Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir sanayisinin geleceği ve gücü olan tüm sanayiciler için vizyoner bir bakış açısı üretmeyi ve yaptıkları tüm projelerde bunu amaçladıklarının altını çizdi. 
Vizyon Toplantılarını planladıklarında hedeflerde belirlediklerini söyleyen Küpeli, “Sanayicilerimizin kendi öngörülerini geliştirirken ihtiyaç duydukları ana konularda, onları ufuk açacak konuşmacılarla bir araya getirmek sanayimizin vizyonunu geliştirmeye odaklanan bizler için çok önemli. Eskişehir sanayisinin geleceğini planlarken de, bizi etkileyecek birçok parametreyi hassasiyetle dikkate alıyoruz. 2018 yılında 1,7 milyar dolar ihracatı yapan ve 43 bin çalışana erişmesi beklenen bölgemizin gelecek hedeflerine ulaşması için hem altyapı yatırımları, hem de vizyon üretme konusunda yoğun çaba sarf etmemizin sebebi de budur” dedi. 
Çok yararlı bir toplantı oldu…
Umarım sanayiciler de bu toplantıda konuşan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan hocanın anlattıklarında gereken mesajı alır, ona göre vizyon geliştirirler…
 
FOTO:
*-******
 
Sivrihisar konuşuluyor!
 
Sivrihisar Belediyesi değerlerini tanıtmak ve ilçenin turizm potansiyelini güçlendirmek adına Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Turizm Fuarı ve Kongresine katıldı…
7 Aralık’ta açılan Turizm Fuarı’nda stant açarak ilçenin kültür ve sanatsal faaliyetlerini bu fuarda sergileyen Sivrihisar Belediyesi’nin standı fuar kapanmasına rağmen hala konuşuluyor…
“Nereden biliyorsun” diye soranlar olur…
Ablam İzmir’de yaşıyor…
“Eskişehir ve Sivrihisar” olunca fuarda duymuş “hasret gidermek” anlamında ziyaret etmiş…
Sadece kendisi değil, İzmir’de ikamet eden pek çok Eskişehirli eşini dostunu da fuara davet etmiş…
Gerek Eskişehirli gerekse İzmirli dostlarıyla birlikte ziyaret ettikleri Sivrihisar Standını çok beğenmişler, hatıra süs eşyaları da almışlar…
Bugün özellikle İzmirli dostlarıyla bir araya geldiklerinde Sivrihisar el dokumaları, el işlerini konuşuyorlarmış…
Bu tür fuarlara katılmayı sürdürmesi halinde Sivrihisar hak ettiği turist sayısına kısa zamanda ulaşır…
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi