Altın madenine karşı mücadele asıl şimdi başladı!

Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut ile Tepebaşı ilçesinin Atalan mahallerinde Cengiz Holdang tarafından kurulmak istenen altın-gümüş madeni için ÇED raporu bilgilendirme toplantısı yapıldı.

16 Ağustos 2024 09:06
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir’in Mihalgazi ilçesine bağlı Alpagut ile Tepebaşı ilçesinin Atalan mahallerinde Cengiz Holdang tarafından kurulmak istenen altın-gümüş madeni için ÇED raporu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Alpagut Mahallesi meydanında, yerel seçimler öncesi AK Parti’den Odunpazarı Belediye Başkan adayı olacağı konusunda kulislerde ismi çok konuşulan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik’in organizesinde gerçekleştirilen toplantı geniş bir katılıma sahne oldu.
Kimler yoktu ki…
CHP Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, İl Başkanı Talat Yalaz. 
Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş, Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, Odunpazarı Kent Konsey Başkanı İsmail Kumru’nun yanı sıra Alpagut-Atalan'da Madene Hayır Platformu bileşeni sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yöre halkı katıldı toplantıya.
Jandarmanın yoğun güvenlik önlemi altında başlayan toplantıda ıslıklı ve sloganlı protestolar, CHP milletvekilleri ile İl Müdürü Hikmet Çelik arasında yaşanan konuşma gerginlikleri, madene karşı çıkan yöre halkının sözlerinin kesilmek istenmesi…
Anlayacağınız verimli bir bilgilendirme toplantısı olmadı.
AK Parti’li veya sempatizanı vatandaşların madeni savunduğu, geri kalanların madene karşı olduğu izlenimi doğdu.
CHP Milletvekili Jale Nur Süllü’nün altın madeni kurulan yerlerdeki doğa tahribatını anlattığı konuşmasında en dikkati çeken bölüm, “Mihalgazi Belediye Başkanı’nı gördüm biraz önce alkış tutuyordu. Ben hayatımda bölgesinin mahvolmasına izin veren bir belediye başkanı görmedim” ifadesiydi.
Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş de buna karşı, “Bu maden açılırsa benim halkım ne olacak ben onun peşindeyim. Şunu da çok iyi bilin Alpagut ismi sıradan bir isim değil. Alpagut savaşçı, mücadeleci demektir. Merak etmeyin Sayın Vekilim Alpagut’u biz sizden daha iyi koruruz” dedi.
Çok kıymetli benim için bu söz. 
Ancak Başkan Güneş’in konuşmasının devamında söylediği, “Alpagutlular müsterih olun, devletimize güvenin, bize güvenin, biz doğrunun ve hakikatin yanındayız. Biz asla öyle dedikoduyla uğraşmayız. İlmin, bilimin ve fennin olmadığı yerde yokuz. O kadar” sözleri birbiriyle çelişti.
Niye mi?
Çünkü bilim, ilim ve fen, “Siyanür kullanılan altın madenleri çevre felaketine yol açıyor” diyor.
Erzincan İliç’teki felaketin üzeriden daha 6 ay geçti. 
Ne çabuk unuttunuz.
El insaf…
Yapmayın. 
Bari siz yapmayın.
Eskişehirlilerin, Mihalgazililerin geleceğini düşünen bu altın madenini savunmaz.
Bir parti uğruna değmez.
Altın madenine karşı mücadele asıl şimdi başladı.

Ölüm tehdidi iddiası

ÇED raporu halkı bilgilendirme toplantısı gergin bir ortamda gerçekleşti.
Yöre halkından altın madenine karşı olduklarını ifade etmeye çalışanların konuşmaları, ne yapıldı edildi kısa kestirildi, pek fırsat verilmedi.
Öyle ki…
CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, ıslıklı ve sloganlı protestolar sürerken mikrofonu alıp şu uyarıyı yapma ihtiyacı duydu: Altın madeni konusunda söz söylemek isteyen herkesin konuşması gerekir. Tutanaklara geçmesi açısından bu konuşmalara fırsat verilmesi çok önemli.
Ama ne mümkün…
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Başıbüyük Aksaray konuşma yaparken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, sözlü müdahalede bulundu. Çelik, Aksaray'ı halkı provoke etmeye çalışmakla itham edince yine gerginlik yaşandı. 
Bunun üzerine yöre halkından Mustafa isimli 70 yaşlarındaki vatandaş son derece önemli bir iddiada bulundu.
Madene karşı çıktığı için ölüm tehdidi aldığını savundu. Sözlerini sürdürmek isterken mikrofon elinden bir şekilde alındı.
Bu öyle alelade geçiştirilecek bir durum değil. Savcılığın hemen harekete geçmesi gerekir.
Bu iddianın üstü örtülemez. 

Yıllık izin molası

Sevgili okurlar…
Biraz dinlenmek, ülke ve Eskişehir gündemi müsaade ettiği ölçüde tatil yapmak üzere 15 gün yazılarıma ara vereceğim.
Görüşmek üzere, sağlıcakla kalınız.
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi