Murat Özgül yazdı
Eskiler ‘tüfek icat oldu mertlik bozuldu’ derlerdi. Günümüzde ise ortada ne top, ne tüfek kaldı. Uluslararası ilişkilerde ve dünyanın biçimlendirilmesinde ABD ve Rusya sözde kapışırlarken, kapalı kapılar ardında sınırları şekillendiriyor ve anlaşmalı olarak paylaşım yapıyorlar. ABD Irak işgalinde bulunurken Rusya’nın gıkı çıkmadı. Kuzey Afrika’da ise ABD istediğini, rahat rahat ve suni bir kamuoyu oluşturarak, çok da doğru iş yapıyor görüntüsü ile gerçekleştirdi. Rusya’nın Kırım işgali batıdan tepki gördü mü? Ukrayna bu konuda yalnız kalmadı mı? Putin SOÇİ’ye ‘hoş geldiniz’ derken herhalde çok mutluydu…
Aynen ikinci dünya harbi esnasında ABD, İngiltere ve Rusya’nın yaptığı yüzdeler anlaşması gibi. Doğu Avrupa paylaşılmadı mı? Hangi ülkenin yönetimi, kimin tarafında kalacağından haberdardı?
Suriye’de burnumuzun dibinde yeni biçimlendirmeler görüşülüyor. ABD ve Rusya birbirlerine haber vererek karşılıklı işgallerini sürdürüyorlar. İkisi anlaştıktan sonra da bizim ağzımıza bir parmak bal sürüyorlar.
İki gücün Suriye ve Irak’ta oluşturdukları üslerin sayısı onlarca. İblit sözüm ona tarafsız ve tampon bölge. Ne zamana kadar bilemeyiz. Rusya devlet başkanı, ABD başkanı ile görüşüyor ve sonra bize aktarılanlarla çok büyük bir kazanç sağlamışız gibi havalardayız.
Acaba ikili görüşmelerde PYD saflarında Amerikan ve Rus askerlerinin ne işi var diye soruyor muyuz? Neden o konuda hiçbir açıklama yok. Çünkü verilenle yetinme durumunda bırakılıyoruz. ‘Barzani Kürdistan bağımsızlık süreci başlamıştır’ diye açıktan ifadeler kullanıyor. Kerkük’ü sahipleniyor…
Kürt hareketi konusunda ve PYD bölgeleri konusunda bizim ve yöre insanının ruhu duymadan iki gücün anlaştığı ve şimdilik Türkiye’nin gücendirilmeden idare edildiği kanaatindeyim.
ABD yaklaşımı Türkiye konusunda aynen şöyledir. “Türkiye Orta Doğu’da büyüyen bir fidandır. Kurutmamak için damla damla su veririz. Ancak ne zaman filizlenirse o filizleri de keseriz. Güçlenmesi ve bölgede irademiz dışı işlere girişmesi işimize gelmez.”
Uyanık olmak ve geçici heveslerle macera içine girmek bize pahalıya mal olabilir. Umarım batıdan ve doğudan kuşatma altına alınmış, düşmanı dosttan daha fazla olur hale gelmiş ülkemiz yönetimi ve istihbaratı gerçekçi yaklaşımlar ve stratejiler belirlerler. ABD ve Rusya’nın bize desteği kendi çıkarlarına uygun olduğu sürece devam eder. Uluslararası ilişkilerde dostluk değil çıkar birliği esastır…