AKP- SP, CHP-DSP ittifakı

Sadi Seda yazdı

8 Eylül 2015 00:26
A
a
Sütiş Eskişehir
1 Kasım’da yapılacak erken genel seçim takvimi hızla ilerliyor. 54 gün sonra tekrar sandığa gidip oy kullanacağız. 7 Haziran’da yapılan seçimlerin üzerinden yaklaşık 5 ay sonra seçim olacak.
Ülkemizde ilk kez bu durum yaşanıyor. O beğenilmeyen çok partili iktidar dönemlerinde bile yaşanmamıştı.
7 Haziran seçimlerinde seçmen AK Parti, CHP, MHP ve HDP’yi meclise taşıdı. “Kendi aranızda anlaşıp bir koalisyon hükümeti kurun” mesajını verdi. Ama AK Parti, CHP ve MHP bu mesajı okuyamadı.
Dört parti kendi aralarında uzlaşı sağlayamadı! Bu durum karşısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “erken seçim” kararı verdi.
Bana göre gereksiz bir seçim. Birde özellikle doğu ve güneydoğuda tırmanan terör olayları, illerde ve ilçelerde “sokağa çıkma yasağı” sürerken nasıl güvenli bir seçim yapılacak?
Birileri seçmenleri sandığa gitmemeleri konusunda baskı yapacak. Bazı il ve ilçelerde de seçmenler, hayatlarını tehlikeye atıp sandığa gitmeyecek.
1 Kasım’da olağan üstü güvenlik tedbirleri alınsa da, yine de birçok seçmen,”bir oy için canımı tehlikeye atmam” diyerek oy kullanmayacaklarını düşünüyorum.

TERÖR OLAYLARI HDP’YE ZARAR VERECEK
7 Haziran seçimleri öncesinde terör yoktu. Her gün ortalama 3-4 şehit haberi gelmiyordu. Geçtiğimiz Pazar günü Hakkâri Yüksekova’da operasyona gitmekte olan iki zırhlı aracın geçişi sırasında yola yerleştirilen patlayıcıların patlatılması sonucu Genel Kurmay Başkanlığı resmi rakamı yazım baskıya gittiği saatlerde daha açıklamamıştı kimilerine göre 16, kimilerine göre 20, kimilerine göre 50 askerimiz şehit oldu.
Bu tehlike devam ederken doğu ve güneydoğuda sandıklar nasıl korunacak? Sandıklara siyasi partiler nasıl sahip çıkacak meçhul.
Ancak özellikle Hakkâri Yüksekova’daki son terör olayı ve 8 Haziran’dan beri gelmeye başlayan şehit haberleri 7 Haziran’da HDP’ye sempati besleyip oy verenleri endişelendirdi.
7 Haziran seçimlerinde “HDP Barajı aşmalı” diyerek oy veren CHP’li, Vatan Partili, Anadolu Partili ve yüzergezer oy kullanan seçmenler, yaşamakta olduğumuz terör olaylarından sonra desteklerini geri alacaklarını umuyorum.
7 Haziran’da HDP’ye oy veren ılımlı seçmen 1 Kasım’da desteğini çekmesi halinde baraja takılacağını düşünüyorum. Yeniden tırmanan terör olayları HDP’ye büyük zarar verecek.

AKP-SP, CHP-DSP VE
VATAN PARTİSİ İTTİFAKI

7 Haziran’da 9 puan kaybederek 13 yıllık tek başına iktidarlık dönemi kapanan AK Parti’nin yapılan anketlerde oyu iki puan artmış görünüyor. İki puanlık artış AK Parti’yi tek başına iktidara taşıyamaz.
Bunun bilincinde olan AK Parti kurmayları 5-6 puanı olan Saadet Partisi ile ittifak yapmak istiyor. Bunun için ilk adımı Saadet Partisi’nin atması bekleniyor.
Saadet Partisi, AK Parti ile ittifak yapmak istiyor. Ancak şartı var.
“Saadet Partisi’nin gücü olduğu illerde 20 milletvekili adayımızı AK Parti listelerine yazacaksınız. Milletvekili seçilen arkadaşlarımız, AK Parti’den istifa ederek Saadet Partisi’ne geçecekler ve TBMM’de grup kuracağız. Memleketin lehine olan hizmetlerinizde size destek veririz. Hayır, getirmeyeceğine inandığımız hizmetlere destek vermeyiz.”

20 MİLLETVEKİLİ İSTİYOR
AK Parti’den bugüne kadar atılmış bir adım veya yakınlaşma söz konusu değil. Ancak şahsen ben bu ittifakın gerçekleşme oranını yüksek görmüyorum. Daha doğrusu AK Parti, SP’ye 20 milletvekili vermez.
Eğer AK Parti-Saadet Partisi ittifakı gerçekleşirse, SP 20 milletvekili getirebilir mi bilemem. Ancak katkısı olacağına inanıyorum. AK Parti, Saadet Partisi bünyesinden doğdu. Bir birlerinden çok çok büyük farkları yok. AK Parti’nin tabanı Refah Partisi’nden oluşuyor. Uzlaşmaları zor olmaz. Uzlaşırlarsa AK Parti’nin oy oranı yüzde 46-47’lere yükselebilir.
CHP ile DSP yakınlaşması da gündemde. Her iki partinin genel başkanları bir araya gelip alt yapıyı oluşturdular. Alt yapı oluşmamışsa da en azından aralarındaki buzlar eridi.
CHP ile DSP’nin de tabanı bir birlerine çok yabancı değil. Eğer 1 Kasım seçimlerinde ittifak yapabilirlerse, bu gelecekte DSP’nin kapılarını kapatarak CHP’ye katılmalarını da sağlayacaktır.

SOL PARTİLER İTTİFAK YAPAR MI?
1 Haziran seçimlerinde beklediğini bulamayan CHP’den koparak Anadolu Partisi’ni kuran Emine Ülker Tarhan ile Doğu Perinçek’in Vatan Partisi de sol oyların bölünmemesi adına seçim işbirliği yapmak istiyorlar.
Kamuoyuna sızan bilgilere göre de, Anadolu ve Vatan Partileri’nin liderlerinin CHP’ye ön şartları da yok.
CHP, Anadolu ve Vatan Partisi ile seçim ittifakı yapacak olursa, soldaki diğer ılımlı partilere gönül verenlerde bu ittifaka sandıkta oy desteği verirse CHP’nin oy oranı yüzde 28-29’lara tırmanabilir. 30 bile olabilir.

MHP VE HDP OY KAYBEDER

MHP’nin oyunun düştüğü konuşuluyor. Ben öyle düşünüyorum. MHP yüzde 3 civarında oy kaybına uğrar. Yüzde 13 veya 14’lerde kalır.
Son yaşanan terör olaylarını her ne kadar HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ağır bir dille kınasa da, seçmenin büyük çoğunluğu,”sağ gösterip sol vurmaya çalışıyor” diye yorumluyor. 1 Haziran’da HDP’ye oy veren ılımlı seçmen, 1 Kasım’da oyunun tercihini değiştirecek.
Sadece Doğu ve Güneydoğu’daki seçmenler ile İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa gibi büyük illerde PKK sempatizanları dışında seçmen oy vermeyecek.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi