7 Haziran seçim sonuçlarına bakarak birileri AK Parti’nin oy kaybı yaşamasından dolayı adeta göbek atıyordu.
Birileri ise daha 7 Haziran seçimi gecesi,”Seçmen bize muhalefet görevi verdi. Kesinlikle hükümet ortağı olmayacağız. AK Parti ile CHP hükümeti kursunlar” diyerek sandıktan,”uzlaşın” mesajını okuyamamıştı.
Göbek atan, verilen emanet oylarla barajı aşarak 80 milletvekili çıkaran HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,”Emanet oy almadık. Halkımızın tamamen partimize olan teveccühü” diyerek emanet verilen oyların kalıcı olacağını düşünmüştü.
Diğer taraftan 7 Haziran seçimlerinin hemen gecesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçmenin “uzlaşın” mesajını okuyamayarak,”Millet bize muhalefet görevi verdi. En çok oy alan AK Parti ile CHP Koalisyon kursun. Bizde ana muhalefet partisi oluruz” demişti.
Hem AK Parti’nin hem de CHP’nin koalisyon tekliflerini kabul etmeyen Bahçeli, birilerinin bu şekilde davranması halinde 1 Kasım’daki seçimlerde “MHP oy patlaması yaşar” sözüne kandı. 17 Haziran’da 80 olan milletvekili sayısı yarıya düştü. Ve dün seçmen kendisine öyle bir tokat vurdu ki, bu tokat herhalde Bahçeli’yi istifaya götürür.
1 Kasım seçimi öncesi bir arkadaşla sosyal medyada yazıştık.
“Türkiye parçalanıyor. Demokrasi rayından çıktı. Türkiye din devleti olmak üzere. O nedenle oyunuzu kullanırken çok ama çok dikkatli olun. Sakin yanlış yapmayın” paylaşıma şu cevabı vermiştim:
“Sevgili arkadaşım yarın sandıktan nasıl bir sonuç çıkar bilemem. Sandıktan birinci parti hatta iktidar olarak MHP’de HDP’de çıksa saygı duyarım. Sonuçta milli irade öyle istedi. Milli İrade’ye saygın varsa sandıktan çıkacak her türlü sonuca da saygılı olmalısın. Halk eğer ki yeniden AK Parti’yi birinci parti veya iktidar yaparsa diyecek bir söz olamaz.”
Sonuçta dün sandıktan 3 Mart 2011 seçimlerinin hemen hemen kopyası çıktı. AK Parti yine birinci çıkmayı başardı. 2011 de AK Parti’nin oy oranı yüzde 49,95. Aldığı oy 21 milyon 466 bin 356 idi. Dün ise oy oranı yüzde 49,37. Çıkardığı milletvekili sayısı 316. Aldığı oy ise 23 milyon 252 bin 091.
CHP ise yine istediği sonuca ulaşamadı. Bazı anket firmaları CHP’nin oyunu yüzde 38’lere pompaladıysa da yüzde 25,41’de kaldı. 7 Haziran’da yüzde 24,95 oy oranında iken 1 Kasım’da yaklaşık yüzde 1 artışla 12 Milyon 023 bin 072 oy alabildi.
Bu sonuçlara bakarak TBMM’de sandalye dağılımı kesin olmamakla birlikte şöyle oldu:
AK Parti: 316 CHP: 134 MHP: 41 HDP: 59.
ESKİŞEHİR YİNE “AK PARTİ” DEDİ
7 Haziran seçimlerinde AK Parti Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de oy kaybı yaşamış, üç olan milletvekili sayısı 2’ye düşmüştü. CHP ise oyunu çok ciddi oranda artırmış iki olan milletvekili sayısını 3’e yükseltmişti.
Ancak AK Parti Genel Başkanı ve Genel Merkez yöneticileri, 7 Haziran seçimlerinden büyük dersler çıkardılar. Partililerin istemediği milletvekili adayı listeden çıkartarak yerine Eskişehir’de herkesin sempati duyduğu, kucakladığı isim olan Harun Karacan’ı listeye koydu. Emine Nur Günay Eskişehirlilerle iletişimi 7 Haziran’dan bu yana hiç koparmamıştı.
4’ncü sıra adayı Yetkin Tetik, 5’nci sıradaki Ali Demirel, 6’ncı sırada olmasına rağmen Yılmaz Altın birinci sıra adayı gibi çalıştılar. Dün 7 Haziran’da kaybettikleri oylarını geri aldılar. Bu kez üç milletvekili çıkarmayı başardılar.
CHP’de 7 Haziran seçimlerine göre küçük de olsa bir oy kaybı söz konusu. Yaklaşık bin oyla sandıkta kalan MHP birinci sıra adayı Ruhsar Demirel sandıktan çıkabilseydi, CHP’nin Eskişehir’de milletvekili sayısı yeniden ikiye düşecekti.
Sonuç olarak dün milli iarede bir kez daha tecelli etti. Sandıktan çıkan sonuca hepimiz saygı göstermeliyiz. AK Parti’de 7 Haziran seçim sonuçlarını unutmadan parlamento açıldığında, daha uzlaşıcı bir tavır sergileyerek oy vermiş vermemiş her kesimle uzlaşı ve barışık olarak hareket etmeli.