Türkiye İstatistik Kurumu trafiğe kayıtlı araç sayısını açıkladı. Buna göre Eskişehir’de kasım ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı araç sayısı önceki aya göre bin 574 adet artarak 337 bin 354 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu trafiğe kayıtlı araç sayısını açıkladı.
Buna göre Eskişehir’de kasım ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı araç sayısı önceki aya göre bin 574 adet artarak 337 bin 354 oldu.
Eskişehir’deki araçların 191 bin 927’si otomobil, 52 bin 421’i kamyonet, 46 bin 466’sı motosiklet, 27 bin 282’si traktör, 11 bin 345’i kamyon, 4 bin 152’si minibüs, 2 bin 716’sı otobüs ve 1.045’i özel amaçlı taşıt.
Kent nüfusunun 900 bin civarında olduğu düşünüldüğünde neredeyse her üç kişiden birinin motorlu aracı var.
Söz konusu araçların üçte ikisi otomobil.
Buraya kadar fikir vermesi açısından bir profil çizmeye çalıştım.
Gelelim Eskişehir’in trafik durumuna.
Eskişehir kent içi, pik saatlerde yani vatandaşın işe gidiş ve geliş ile öğrencilerin okullara gidiş ve çıkış saatlerinde yoğun bir trafiğe sahne oluyor.
Ancak asıl sorun çevre yolunda yaşanıyor.
Artık Eskişehir’e yeni bir çevre yolu yapılmasının zamanı geldi de geçiyor bile.
Bu soruna, herkes siyasi meşrebine göre bakıyor.
Yahu bunun siyaseti falan yok.
Eskişehir; Ankara, Bursa, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar ve İstanbul karayolu bağlantı noktası bakımından tam bir kavşak konumunda.
Bunu görmezden gelerek, Eskişehir’in çevre yolu ihtiyacını şehir içi bulvarların eksikliğine bağlayarak sorumluluğu belediyeye atmak AK Parti hükümetinin kente hizmet noktasında yarım kalması anlamına geliyor.
Bir hükümet yatırımı olması bakımından çevre yolunun eksikliği, Eskişehir’de öncelikle AK Parti’li 3 milletvekilinin ayağında bir pranga haline geldi.
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, ESGROUP’u ziyaretinde, yapımı süren ilçe yollarının durumuyla ilgili ödenekler kapsamında çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Çevre yolunun yatırım programına alınmadığını ise CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’den öğrenmiştik.
Çakırözer’in TBMM’deki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, Eskişehir’de “ölüm yolu” olarak adlandırılan Seyitgazi-Kırka yolu ile çevre yolunun durumuna ilişkin sorularına Bakan Abdülkadir Uraloğlu, şöyle yanıt verdi:
“Eskişehir Çevre Yolu Projesi Karayolları Genel Müdürülüğünce 24 Eylül 2008 tarihinde onaylanmıştır. Güzergah yatırım programında bulunmamakta olup, bütçe imkanları dahilinde önümüzdeki yıllarda ihale durumu değerlendirilecektir”
Bakan Uraloğlu, Seyitgazi-Kırka yolunun yol yapım çalışmalarının ne zaman başlatılacağı konusunda ise tarih vermedi.
Çakırözer’in bu konudaki yorumu ise çok net:
“AKP iktidarın Eskişehir’e üvey evlat muamelesi yapmaya devam ediyor. Bütçe görüşmelerinde komşu illerin vekilleri Bakan Uraloğlu’na memleketlerine yapılan yol hizmetlerine teşekkür etmek için adeta sırayı girdiler. Biz Eskişehir’imizi sorduğumuzda ‘Yatırım programında dahi yok. Bütçe olursa ihale durumunu değerlendireceğiz’ diyorlar. ‘Ölüm yolları ne zaman tamamlanacak?’ diyoruz, net yanıt veremiyorlar. Çünkü bu iktidar artık Eskişehir’i gözden çıkarmış! Bu AKP iktidarı hem Eskişehirlilere hem de bu yolu kullanana on binlerce insana eziyet etmeyi reva görüyor. AKP iktidarı Eskişehir’in çevre yolu çilesini görmüyor, duymuyor.”
“Çakırözer, binlerce Eskişehirlinin hislerine tercüman olmuş” dersek yanılmış olmayız sanırım.
İş dünyası temsilcilerinden işçisine her kesimin serzenişte bulunduğu, yapılmasını talep ettiği çevre yolu sorunu artık AK Parti’li vekillerin görmezden gelebileceği bir durum olmaktan çıktı.
Benden söylemesi…