Fahri Keskin, Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Kemal Unakıtan, Nedim Öztürk, Nabi Avcı, Ülker Can, Salih Koca, Harun Karacan, Emine Nur Günay…
Fahri Keskin, Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Kemal Unakıtan, Nedim Öztürk, Nabi Avcı, Ülker Can, Salih Koca, Harun Karacan, Emine Nur Günay…
Yukarıda yer alan isimler 2002’den bu yana Ak Parti Eskişehir Milletvekili olarak TBMM’de bizleri temsil eden isimler.
Ak Parti bugüne kadar 5 kez seçimlere girdi. Eskişehir’de 10 farklı isim çeşitli kereler vekillik yaptı. Ancak listenin başını 3 kez vekillik görevinde bulunan Nabi Avcı çekti.
Harun Karacan, Emine Nur Günay, Salih Koca, Murat Mercan 2 dönem vekillik yaparken
Nedim Öztürk, Ülker Can, Muharrem Tozçöken ve Kemal Unakıtan sadece 1 dönem milletvekilliği yaptılar.
Dikkatimi çeken bir husus oldu bu konuda…
Malumunuz Ak Parti katıldığı ilk yerel seçimlerde yani 2004 yılında Eskişehir’de iki merkez ilçeyi kazandı. Tepebaşı’nda Tacettin Sarıoğlu, Odunpazarı’nda Burhan Sakallı Ak Parti adayı olarak zafere ulaştılar. Büyükşehir’de ise seçimi 9 Bin oy ile kaybettiler.
Lakin bu önemli başarıya karşın, Büyükşehir Belediyesi kazanılmadığı gerekçesiyle 2007 Genel seçimlerinde mevcut vekil listesi başarısızmış gibi değiştirildi. .
Listenin başına Kemal Unakıtan getirildi, Murat Mercan 2. sıraya çekildi ve Nedim Öztürk Ak Parti’nin yeni vekili olarak parlamentoya merhaba dedi.
2009 Yerel seçimlerinde en zor seçim yeri olan Odunpazarı kazanılmasına rağmen Ak Parti Büyükşehir’de büyük fark yedi. Tepebaşı Belediyesi kaybedildi ancak kırsal ilçelerde olan üstünlüğü devam etti.
Fatura yine mevcut milletvekillerine kesildi.
2011 Genel seçimlerinde liste tamamen yenilendi. Nabi Avcı listenin başına getirildi. Ülker Can ve Salih Koca ile Ak Parti Eskişehir’den 3 vekil çıkararak TBMM’ye gitti.
Sıra geldi 2014 yerel seçimlerine…
Ak Parti yine hüsranı yaşadı. Büyükşehir Belediyesini alamadı, Burhan Sakallı’yı parti için tartışmalarla saf dışı bırakıp Odunpazarı Belediyesi’ni kaybetti. Tepebaşı’nda seçimi kazanma umudu bile kalmadı.
Fatura yine vekillere kesilecek, liste tamamen değişecek diye beklerken 2015 Haziran seçimlerinde faturanın sadece Ülker Can’a kesildiğini gördük. Haziran ayında yapılan ve iptal edilen bu seçimde Ak Parti ilk kez 2 vekile düştü, CHP zafer elde etti ve 3 vekil çıkardı.
Seçimlerin iptali ve Kasım ayında yeniden yapılması sonucunda listeden Salih Koca isminin de eksildiğini ve Nabi Avcı’nın yanına Harun Karacan ve Emine Nur Günay isimlerinin eklendiğini gördük.
Yani bir önceki seçimin kayıp faturası önce Ülker Can sonra Salih Koca’ya kesildi. Nabi Hoca’ya kimse kabahat bulmamış oldu.
Nabi Avcı’nın ikinci, Emine Nur Günay ve Harun Karacan’ın ilk yerel seçimden önce ilk sınavları 2017 Anayasa Referandumu oldu.
Eskişehir referandumda Başkanlık sistemi ve Anayasa değişikliğine yüzde 57 gibi büyük bir oranla Hayır dedi. Yani Ak Parti ülke genelinde elde ettiği başarıyı Eskişehir’de gösteremedi.
Her başarısızlıktan sonra şehirde kısmen ya da tamamen değişen Milletvekili listesi yeniden değişecek diye beklenirken 2018 Genel Seçimleri için açıklanan liste bir önceki dönemin aynısı oldu. Yani Ak Parti ilk kez bir başarısızlığın ardından Eskişehir listesinde değişikliğe gitmedi.
Nabi Avcı 3, Harun Karacan ve Emine Nur Günay 2. kez Eskişehir Milletvekili olarak TBMM’ye gittiler. Tabanın, teşkilatın istediği ve desteklediği isimler ise listenin arkalarına atıldı.
Bu tercihin nasıl bir sonuca varacağını gösterecek en önemli emare 2019 Yerel Seçimleri idi…
Ak Parti bu seçime diğerlerinden daha iddialı ve 15-0 nidaları atılan bir ortamda girdi.
Ak Parti Büyükşehir’de büyük fark yedi, Odunpazarı’nda kaybetti, Tepebaşı’nda hayal bile kuramayacak bir hezimete uğradı.
Bunlar yetmezmiş gibi Alpu, Seyitgazi, Mihalıççık gibi kırsal ilçeler elden gitti. Haliyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ak Partinin çoğunluğu kaybedilip, karar gücü kaybedildi.
Seçimin ardından Vekillerin hiç biri sorumluluk almadı. Özeleştiri yapmadı. Adaylardan biri Mersin’e, diğeri Ordu’ya gitti ve sanki sorumlu onlarmış gibi başarısızlığın üstü kapatıldı. Yani herhangi bir değişikliğe gidilmeye ihtiyaç duyulmadı.
Şimdi aynı isimler birbiriyle küs, birbiriyle çatışma halinde ve teşkilat aynen devam ediyor.
Yerel seçimden önce Genel Seçim olmasına rağmen önceliğimiz Yerel Seçim der gibi hedefe Büyükşehir konuyor.
Ara sıra Eskişehir’de Ak Parti ne yapar diye soruyorlar.
Buyurun siz karar verin? Ak Parti sizce ne yapabilir?