AK Parti ve MHP yerel seçimlerin erkene alınması için anlaştılar. Seçim tarihini bile belirlediler. 27 Ekim 2013.
CHP her ne kadar 3 Kasım olsa diye dayatsa da, Ekim ayında TBMM’nin yeni yasama yılı başlayıp konu meclis gündemine gelince, gönülden olmasa da ‘evet’ demek zorunda kalacak.
Her iki partinin oyları seçimlerin erkene alınması için Anayasa değişikliğine yetiyor. ‘CHP seçimden kaçıyor’ dedirtmemek adına, ister istemez CHP’de ‘evet’ oyu verecektir.
Artık yerel seçimler için son anda bir anlaşmazlık çıkmaması halinde gün sayılmaya başlandı. 27 Ekim 2013 tarihinde yapılması için anlaşılan yerel seçimlere 13 ay kaldı.
AK PARTİ VİTRİNİNİ ÇOK İYİ
İSİMLERDEN OLUŞTURMALI
Bu yerel seçimler AK Parti için çok çok önemli. 2014’de Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. 2015’de ise genel seçimler olacak.
Eğer yerel seçimlerde AK Parti büyük bir hüsrana uğrayacak olursa, 2014’de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olma hayali suya düşer.
İşte bu nedenle AK Parti, bu yerel seçimlerde vitrinini çok iyi isimlerden oluşturmak zorunda. Özellikle de Eskişehir’de.
MHP KİME DESTEK VERECEK?
Her ne kadar MHP yerel seçimlerde Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkan ve Meclis Üyeleri için aday gösterse de, gerek 2009 gerekse 2004 yılındaki yerel seçimlerde özellikle Büyükşehir’de DSP adayı Yılmaz Büyükerşen’e destek vermişti.
2009 yılındaki seçimlerde yıllarca MHP’ye hizmet etmiş, il başkanlığı yapmış, milletvekili adayı olan Ahmet Vural, rica minnet Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması için ikna edilmesine rağmen
27 Ekim 2013’de yapılması üzerinde uzlaşma sağlanan yerel seçimlerde bu kez MHP’nin kime destek vereceği şimdiden konuşulmaya başlandı.
Ahmet Vural gibi yıllarca hizmet etmiş, emeği geçmiş bugün hala vitrinde olmasalar da kenarda bekleyen bazı MHP’li dostlara, yerel seçimlerde kime destek vereceklerini sordum.
“Bizim gibi gerçek MHP’liler bir başka partiye, bir başka partinin adayına destek vermez. Bizim örf ve adetlerimizde partisi dururken bir başka partiye oy vermek yok. Bu bize yakışmaz. Verenler yok mu? Var elbette. Genel seçimlerde aldığımız oy ile yerel seçimlerdeki oyumuzu karşılaştırın. Genel seçimlerde oy veren MHP’liler yerel seçimlerde neden vermiyorlar? İl Teşkilatı bunu sorgulamalı. Biz adayımız dururken bir başka partiye oy vermeye kalksak bile elimizdeki mührün mürekkebi kurur” dediler.
AK PARTİ KİMİ ADAY GÖSTERECEK?
Genel Merkez Eskişehir’de Belediye Başkan adaylarının kim olacağını belirlemek için anket yaptırmış. Bu anketler bugün değil, dünde yapıldı. Yapılan anketlerde çıkan isimler aday yapılmadı. Faruk Karaçay ve Hasan Gönen, anketten birinci çıkmamalarına rağmen aday gösterildiler. Her iki ismi de çok yakından tanıyorum. İkisi de pırıl pırıl insan. Ama karşılarında önemli biri olunca zayıf kaldılar.
Her iki isim üzerinde parti içerisinde uzlaşma oluşmadı. Sadece birileri;
“Güç bizde. Bizim dediğimiz olacak”deyince Genel Merkez’de kabullendi.
Dönemin Maliye Bakanını bile ikna ettiler. Bakanda kabullenmek zorunda kalmıştı. Belki o dönemlerde Bakan Unakıtan, ABD’de Kalp Ameliyatı geçirmemiş olsaydı seçim belki kaybedilebilinirdi ama arada 50 bin fark olmazdı.
27 Ekim 2013’de yapılacak olan yerel seçimler özellikle AK Parti’nin Eskişehir’de ‘var olmak veya olmamak’ adına çok önemli. Bu seçimi AK Parti Genel Merkez Kurmayları çok ama çok iyi değerlendirmeli. Hatta uzmanlara inceletmeli. “Eskişehirliler nasıl belediye başkan adayı istiyor” konusu araştırmalı.
Yine birilerinin baskısı ile yapılan anketler, temayül yoklamaları yok sayılıp tepeden birileri paraşütle indirilip aday yapılırsa Yılmaz Hoca aday olursa Yılmaz Hoca’nın, ‘buraya kadar’ deyip çekilecek olsa bile CHP adaylarının işini kolaylaştırmış olur.
Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkan adayları, teşkilatların istedikleri isimler olmalı. Yoksa Odunpazarı da elinden uçabilir AK Parti’nin.