Aç kalmak sağlığa faydalı mı?

14 Ekim 2016 09:34
A
a
Sütiş Eskişehir
Bin bahar da görse taş yeşermez (Mevlana)
Bu yıl Nobel Ödülü’nü açlıkla ilgili araştırmalar yapıp yayınlayan Japon Yoshinori Osumi kazandı.
Şaka değil. Aç kalmak vücudun yenilenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için çok faydalı.
Aç kaldığınız takdirde hücreler içindeki gereksiz parçalar parçalanıyor ve temizleniyor. Buna da Otofaji deniliyor. Yani çöpler temizleniyor.
Osumi’nin buluşu hücrelerin içerdikleri maddeleri işlemesi üzerindeki anlayışımızı değiştirerek yeni bir çığır açtı. Bu araştırma Otofaji’nin hayatımızdaki önemini, özellikle açlığa uyum sağlama ve enfeksiyonlarla mücadeledeki rolünü ortaya çıkarıyor.
Vücudumuzdaki hücreler aynı insanlar gibi davranıyorlar. Çöpler depolanıyor. En kirlileri yok ediliyor, sindiriliyor. Bir kısmı enerjiye dönüştürülerek yakılıyor. Kalan depolanıyor.
Oruç tutarken, açlık altında ve stresli durumlarda Otofaji daha fazla çalışıyor. Bu durumda vücuttaki hücreler enerji ihtiyacımızı karşılamak için kendi iç imkanlarını, yani ihtiyaç duymayarak depoladıklarını kullanmaya başlıyor.
Artık oruçlu durumlarda ve açlıkta, vücudumuz  depolanmış ve kullanılmayacak, bir anlamda çöpümüz olanları yakarak enerji sağlamakta ve hücrelerin yenilenmesine sebep olmaktadır. Nobel Komitesi de aldığı karar ve verdiği ödülle bu durumu onaylamış bulunmaktadır.
Ayrıca bu durum erken yaşlanmayı da önlemektedir. Otofaji süreci kontrollü ve düzgün işlediği sürece sorun yok. Ancak süreçteki ufak bir aksaklık, perkinson hastalığına, diyabete ve kansere sebep olabiliyor.
1960’lı yıllarda Otofoji konusunda çalışılmış ve bulunmuştu. Fakat Osumi, Otofoji’den sorumlu genleri buldu ve bu sayede de Nobel Ödülü’nü aldı.
Ne dersiniz? Bazen açlıkla mücadele edilen yarı aç yarı tok yaşanılan yerlerde yalın ayak, soğukta çıplak gezinenlerin sağlıklı olduğunu görür, aramızda dillendiririz.
Yoksa bu araştırma ile açlık çekenlere; “Siz halinize şükredin. Bakın bu halinizle ne kadar da sağlıklısınız” denilerek sefalete mahkumiyetimiz sürsün mü isteniyor (!)
Elbette sürekli açlık ve sefalet konumuz dışı. İyi beslenmek ve zaman zaman da vücut yenilenmesi için geçici açlık gerekliymiş. Bunu da Nobel Ödülü almış bilimsel bir araştırma sonucu öğrendik.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi