Aslında yıllardır gündemde. Son 1 senedir ise ciddi bir şekilde konuşulmaya başlandı. Özellikle Başbakan’ın Eskişehir mitinginde dile getirmesinden sonra, herkes daha dikkat kesildi, hele ki Nabi Avcı’nın Bakan olması, “bu iş tamam” dedirtti.
Gel gelelim, hepimizin istediği, 3 yetmez en az 5 tane olsun dediği, Üniversite meselesi konusunda Bakan Avcı “bunu sadece devletten beklemeyelim” dedi ve konuyu bir parça olsun gündemin aşağısına çekerek, dinlendirmeye aldı.
“Gerçekten gerek var mı?”
Ben tüm bunlar yaşanırken, geçtiğimiz sene bir yazı yazmış ve gerçekten daha fazla Üniversite ve öğrenciye ihtiyaç var mı? Bunun için gerekli altyapı hazır mı? Diye sormuştum.
Bugün yine aynı soruyu sorma gereği hissediyorum. Soru aynı, değişen ise sadece zaman!
Eğitimciler, başta Eskişehir’de mevcut olan 2 Üniversite’nin rektörü bile ne diyor? “Yeni bir Devlet Üniversitesi yerine mevcut olanlara destek verilsin, önemli olan nitelikli eğitim”
Biz ne diyoruz? Aman birçok Üniversite olsun, birçok öğrenci olsun, birçok para gelsin!
İyi’de koskoca 2 Üniversite’nin Eskişehir’deki toplam öğrenci sayısı kaç? 70 Bin bile değil.
Bence asıl düşünülmesi gereken, yeni bir Üniversite değil, öğrenci sayısı nasıl artırılır?
“Öğrenci kenti olmayı hak ediyor muyuz ?”
Soru biraz sert olabilir ama okudukça hak vereceksiniz bana. Yıllardır kendimize ve kentimize bir yalan atıyoruz biz “Öğrenci Şehri Eskişehir” diyoruz kendimize.
“800 Bin nüfusu olan bir şehirde öğrenci sayısı yüzde 10 bile değilken, bu gerçek olabilir mi?” Bence olamaz, hele ki Üniversiteleri tek tek ele aldığımızda ortaya çıkan öğrenci sayısının pek iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Birkaç örnek vermek gerekirse
Eskişehir Anadolu Üniversitesi 29.000 – Osmangazi Üniversitesi 19.000
Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi 32.000 – Erciyes Üniversitesi 46.000
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 39.000 – Trabzon Karadeniz T.Ü. 46.000
Erzurum Atatürk Üniversitesi 44.000 – Balıkesir Üniversitesi 34.000 öğrenciye eğitim veriyor.
Bu demek oluyor ki, biz daha çok öğrenciyi Eskişehir’e çekmek için yeni bir Üniversite’ye değil, nitelikli eğitim ve yatırımlara ihtiyaç duyuyoruz. Nicelik peşine düşüp yeni bir Üniversite hayali kurmaktansa hazır kurulmuş Üniversitelerimize başta kadro desteği yapılabilir, yeni binalar ve fakülteler kazandırabilir ve daha kaliteli eğitim için teşvikler sunulabilir. Belki hemen değil ama ilerleyen dönemde bu yatırımlar Eskişehir’e “öğrenci kenti” kimliğini tekrar kazandıracaktır.
Ayrıca çoğalacak öğrenci sayısıyla birlikte Yurt, Ulaşım, Trafik, tam donanımlı yerleşkeler, birden fazla merkeze sahip olan bir şehre ihtiyacımız olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Bir de sevgili Şinasi Kula’nın dediği gibi, kendi kıyısında, köşesinde, kabuğunda yaşamaktan vazgeçip, şehre katkı sunacak, sosyal hayatına karışacak ve fikir belirtecek daha fazla öğretim üyesine, profesöre, eğitimciye…