Hatipoğlu Cam Sanayi ve Ticaret Genel Müdürü İdris Nebi Hatipoğlu, yaklaşık bir ay önce Anemon Otel’de düzenlediği geniş kapsamlı bir toplantıda Sanayi Odası Başkanlığı’na aday olduğunu açıklamıştı.
Nebi Hatipoğlu, gazetecilerle Yunus Güçlü’nün ‘Binicilik Kulübü’nde sohbet toplantısı düzenledi. Basın toplantısında soramadıklarımızı şimdi sormamızı istedi.
Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, iki dönem üst üste başkanlık yaptığı için kanun gereği iki dönem ara vermedikçe yeniden aday olamayacağı için, yönetim kurulu içerisinde görev yapan genç isim Onur Sürmeli aday gösterilecek.
İki genç sanayici ve iki arkadaş Sanayi Odası Başkanlığı için yarışacak. Nebi Hatipoğlu’na bunu nasıl değerlendirdiğimizi sorduk. ”İki arkadaşın karşılıklı yarışması demokrasinin güzelliği. Geçireceğimiz seçim dönemi içerisinde, seçim sonunda bir birimizin yüzüne bakamayacak ağır sözler söylemekten kaçınmış olacağız” diye yanıtladı.
Aslında yola çıkarken, “İllaki ben başkan olayım”dememiş. Hatipoğlu bunu şöyle açıkladı.
“Sanayi Odası’nın 10-15 kanaat önderi var. Onlara gittim. Bir araya gelerek ortak bir isim üzerinde anlaşma sağlanmasını istedim. Ancak bir sonuç çıkmadı. Ben fedakarlık yapmaya hazırdım. Artık bu saatten sonra da bir isim üzerinde anlaşma sağlanmış olsa da tren kaçtı. Ben adaylığımı açıkladım, yola çıktım.”
Demek ki o kanaat önderleri sorumluluk almak istemediler.
Hatioğlu’nun aşağıda söyledikleri de Eskişehir adına çok önemli.
“Harun Karacan ETO Başkanlığına aday olmasıyla, geçirdiği seçim süreciyle çıtayı yükseltti. Artık hem ETO’ya hem de ESO’ya aday olacaklar çıtayı daha da yükseltmek zorundalar. Ben seçilirsem çantamı alacağım Avrupa’yı dolaşacağım. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesine yabancı yatırımcı getirmek için çalışacağım. Ancak bunun için de Eskişehir’in mutlaka tren yolu ile limana bağlanması şart.’
Eskişehir’in demiryolu ile limana bağlanması isteminde haklı. Liman bağlantısı olmadığı için büyük sanayici gelmiyor. Bunu yıllardır biz köşe yazarları, siyasetçiler, oda başkanları söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Sağır sultan bile duydu. Ancak gelmiş geçmiş hükümetler bir türlü duymadı!
FAZIL HOCA EMEKLİ OLDU
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin bir dönem önceki Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, Temmuz ayı itibariyle emekliye ayrıldı. Prof. Dr. Fazıl Tekin Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi’nde uzun süre kesintisiz olarak yöneticilik yaptı.
Fazıl Hoca Rektör olarak görev yaptığı dönemde önemli işler yerine getirdi. 2007-2011 yılları arasında bölüm sayısı 61 adet iken 74 adet e, öğrenci sayısı 14.000 bin iken 22.000 bine, Fakülte sayısı 7 iken 9 ‘a, Diş hekimliği ve Sanat Tasarım Fakülteleri kuruldu. İlahiyat Fakültesi Fazıl Hocanın döneminde öğrenci alarak eğitime başladı. Yine Turizm Yüksekokulu ve Mahmudiye Meslek Yüksek Okulu 2007-2008 yılında öğrenci alarak eğitime başladı. Eskişehir ekonomisi açısından sekiz bin öğrenci artışı büyük önem arz etmektedir.
Prof. Dr. Fazıl Tekin rektörlüğü döneminde üniversite halka ve sivil toplum kuruluşlarına açılarak sivil toplum kuruşlarıyla yakın ilişkiler geliştirdi.
Eskişehir aşığı Prof. Dr. Fazıl Tekin hocamın, emeklilik yaşamında da Eskişehir’e hizmet etmeye devam edeceğine inanıyorum.