'Kütahya'dan Eskişehir'e boru hattı kurulmalı'

Dünkü, ‘Kütahya kirletsin Eskişehir baksın mı?’ yazımla ilgili arayarak, Porsuk Havzası'nın korunması adına çok

24 Şubat 2012 00:00
A
a
Sütiş Eskişehir
Dünkü, ‘Kütahya kirletsin Eskişehir baksın mı?’ yazımla ilgili arayarak, Porsuk Havzası'nın korunması adına çok anlamlı bulduklarını söylediler.
Hele hele uzun yıllar Kütahya’da havacı olarak görev yaptıktan sonra emekli olan bir okurumun Kütahyalıların Porsuk Çayını nasıl kirlettiklerini şu ifadelerle belirttiklerini söyledi:
‘Kütahyalılar ..cıyo, Eskişehirliler içiyo’.
Eskişehir bunu hak etmiyor.
Bunları söyleyen Kütahyalıları esefle kınıyorum.
Son günlerde Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nin 16'ncı maddesine dayanılarak başlatılan Porsuk Havzası Özel hüküm belirleme çalışmaları, hem Eskişehir’i hem de Kütahya’yı gerdi.
Daha doğrusu söylenenler her iki komşu ilin arasını açma noktasına getirdi.
O nedenle her iki ilin yöneticileri, sivil toplum örgütlerimin temsilcileri konuyla ilgili konuşurken veya basın açıklaması yaparken ağızlarından çıkacak kelimeleri özenle seçmelidirler.
AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kınay’ın söyledikleri gibi.
Kınay, her iki komşu ili halkı arasında ‘su’ yüzünden gerilimleri azaltmak, yükselen tansiyonu düşürmek adına, 'Komşuluk Hukukunu Zedelemeyeceğiz. Kirletmeden Kullanmayı Öğreneceğiz’
‘Kütahya kirletsin Eskişehir baksın mı?’ yazımla ilgili İl Genel Meclisi AK Parti Gurup Başkan Vekili ve TÜKDES (Tüketiciyi Destekleme Derneği) Genel Başkanı Süleyman Bakal da telefon etti.
Porsuk Havzası Özel Hüküm Belirleme Çalışmalarının Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği'nin 16'ncı maddesine dayanılarak başlatıldığını söyledi.
Özel Hükümler Orman ve Su Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe gireceğini hatırlatarak bana bir mail attığını, bu maile bakmamı rica etti.
Süleyman Bakal’ın, gerek İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyonu’nun ‘Özel Hüküm Belirleme’ çalışmaları kapsamında hazırlamış olduğu raporu hem de TÜKDES olarak kendilerinin görüşlerini içeren maillerini okudum.
Gerek kendi görüşlerinde gerekse İl Genel Meclisi Çevre Sağlık Komisyon raporunda da yer alıyor. Porsuk Çayı'nın kirlenmesinin önüne geçmek adına bir öneri getirmişler.
Öneri şöyle:
‘Eskişehir’in içme ve kullanma suyu rezervuarı Porsuk Baraj Gölü'ne atık su deşarjı mevcut mevzuata göre yasaktır. Özel hükümler yürürlüğe girerse; kalitesi yükseltilmiş atık sular Porsuk Baraj Gölü Havzası'na deşarj edilebilecektir. Porsuk Barajı, içme suyunu Porsuk Çayı’ndan sağlayan Eskişehir kenti için çok önemlidir. Hipertrofik kirlilik seviyesine ulaşan Porsuk Barajı çok yakın bir gelecekte doğal arıtma tesisi görevini de yitirecektir. Yapılacak çalışmalar Porsuk Çayı’nın tümünü kapsamalıdır. Erozyon ve sürdürülebilirlik konuları üzerinde toprak, topografya, bitki örtüsü, arazi kullanımı ve iklimin etkilerini yansıtacak parsel ve havza düzeyindeki çalışmalara devam edilmelidir. Eskişehir’in içme suyu rezervuarı Porsuk Havzası'nda belirlenecek özel hükümler Kütahya ilimizin beklentilerine cevap vermeyecektir. Özel hükümler Uzun vadede İçme suyu rezervuarının geri döndürülemeyecek şekilde kirlenmesine yol açacaktır. Kütahya ilimizin atık su deşarjlarının havza dışına atması konusunda incelemeler yapılmalı öncelikli seçenek atık suların havza dışına deşarjı olmalıdır. Bu nasıl olacak. Biraz maliyetli ama sonuçta yapılması gerekir. Kütahya’dan Eskişehir’e kadar boru hattı döşenmeli. Bu boru hattından atık su Eskişehir Büyükşehir ya Pis Su Arıtma Tesisleri'ne girerek arıtmadan geçirilerek ya da doğrudan Alpu’dan sonra Porsuk Çayına deşarj edilmeli. Bu şekilde Kütahya’dan gelen kirli su Eskişehir İçme ve Kullanma Suyu hattına karışmamış olur. Bu şekilde ESKİ Su Arıtma Tesisleri'ne de daha temiz su girmiş olur.’
 
 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi