‘FETÖ var, PKK var; bu çocuklar bize emanet!’

Öğrenci kulüplerinin yer aldığı binada bir araya geldiğim Işık, kulüpleri gezdirerek tanıttı, hem de çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

28 Aralık 2019 09:54
A
a
Sütiş Eskişehir

Geçtiğimiz günlerde, Anadolu Üniversitesinin öğrenci kulüplerine ilişkin bir yazı kaleme almış ve çeşitli eleştirilerde bulunmuştum.

 (‘Bu kararla şehir-üniversite iletişimi kopar’ başlıklı yazıya www.anadolugazetesi.com adresinden ulaşabilirsiniz.)

 

*

 

Söz konusu yazı üzerine, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Koordinatörlüğünden sorumlu Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cem Işık tarafından üniversiteye davet edildim.

GENEL-Öğrenci-kulüplerinin-yer-aldığı-bina

*

 

Öğrenci kulüplerinin yer aldığı binada bir araya geldiğim Işık, kulüpleri gezdirerek tanıttı, hem de çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi.

 

*

 

Şimdi, Doç. Dr. Cem Işık tarafından aldığım bilgileri, yine Cem Işık’ın ifadeleriyle siz değerli okurlarımızla paylaşıyorum ve hiçbir yorum yapmadan -yorumu size bırakarak- MIH sütunlarını kapatıyorum.

 

*

 

  • Önceden 22 kulüp vardı ve bu kulüplerden 10 tanesi aktifti. Ayrıca üyelik verisi de yoktu. Bizim tespit ettiğimiz kadarıyla bu kulüplerde aşağı yukarı 300 üye vardı.”

 

*

 

HER DÖRT ÖĞRENCİDEN BİRİ ÜYE

  • Şu anda üniversitemizde 50 aktif kulübümüz var. Bu kulüplerin 6 bin 500 aktif üyesi var. Ve artık bir veri sistemimiz var, kimin hangi kulübe üye olduğunu biliyoruz. Ve üniversitemizde aşağı yukarı 23 bin öğrencimizin olduğu düşünüldüğünde, her 4 öğrencimizden biri bu kulüplerden bir tanesine üye.”

 

*

 

DANIŞMANLIK GİTTİ, MENTORLUK GELDİ

  • Önceden danışmanlık sistemi vardı. Her öğrenci kulübünün bir danışmanı vardı. Durum böyle olunca öğrenciler, danışman hocalarının peşinden koşmak zorunda kalıyorlardı ve bu yüzden hantal bir yapı ortaya çıktı. Ama şimdi danışmanlık sistemini kaldırdık, mentorluk sistemini getirdik. Bu noktada kulüpleri eğitim, sağlık, sanat gibi alanlar olmak üzere 7 kategoriye ayırdık. Ve mentorlarımız öğrenci merkezinde duruyor; öğrencilerimiz her an onları bulabiliyor ve görüşlerinden faydalanıyor. Bu sayede hem daha sağlıklı bir iletişim kuruluyor, hem işler hızlı yürüyor, hem de daha kaliteli organizasyonlar ortaya çıkıyor.”

 

*

 

ÇALIŞMAYANIN YERİ YOK

  • Bir de şunu yaptık. Bir kulüp artık haftada en az 15 saat açık olmak zorunda ve yine bir kulübün en az 40 üyesi olmak zorunda. Öte yandan bir kulüp yılda en az 1 büyük, 10 alt etkinlik yapmakla yükümlü. Yani biz diyoruz ki kulüplerimiz çalışsın, iş üretsin, verimli olsun; ayrıca çalışan gelsin buraya. Eğer bu kriterleri tutturamayan kulüp olursa, bir dönem dondurma cezası veriyoruz.”

 

*

 

  • Kulüplerimiz finansmanını nasıl sağlıyor peki? Bir kere sponsorlukları var. Biz de üniversite olarak yıllık 3 bin TL veriyoruz. Ayrıca üye aidatları da var. Yine üniversitemiz, kulüplerimizin tüm salon, ulaşım ve yemek ihtiyaçlarını karşılıyor.”

 

*

 

  • Şunu da ifade etmek isterim. Anadolu Üniversitesi kartı olan herkes, kulüplere üye olabilir. Akademisyenlerimiz de, eski mezunlarımız da. Ancak kulüplerde başkan ya da yönetici olamazlar. Mesela ‘Tazelenme Üniversitesi’ isimli bir uygulamamız var. 60 yaş üstü vatandaşlarımız da üye olabiliyor ve şu an bu uygulama çok iyi gidiyor.”

 

*

bilardo masası
Rektör Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın kendi evinden getirip öğrencilerin kullanımı için üniversiteye bağışladığı bilardo masası.

  • Nisan 2015’ten itibaren Atatürkçü Düşünce Kulübü pasifleşmiş. Biz, Temmuz 2019’dan itibaren kulübü aktifleştirme kararı aldık ve o günden bugüne kadar etkili etkinlikler yaptı kulüp. Mesela kulübümüz, Diyarbakır Anneleri’ne desteğe gitti.”

 

*

 

  • Hedefimiz, üniversitemizin etkinliklerinin hepsini öğrenci kulüplerimizle birlikte yapmak.”

 

*

 

FENOMEN FESTİVALİ YAPILACAK

  • Bizimle çalışmak isteyen herkesle işbirliği yaparız. Mesela şu an Valilikle bir proje yapıyoruz. Türkiye’deki fenomenleri, Fenomen Festivalinde Eskişehir’de ağırlayacağız. Yine İl Sağlık Müdürlüğüyle, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüyle, İŞKUR’la işbirliklerimiz var.”

 

*

 

KULÜP İŞLERİ NEDEN RESMİLEŞTİ?

  • Kulüplerimiz kentle bütünleşiyor. Bakın bu anlamda Celalettin Kesikbaş’la görüştük ve Eskişehir Sanayi Odası’yla da bir protokol yaptık; çeşitli konularda birlikte çalışıyoruz. Eskişehirspor ve belediyelerle de ilişki kuruyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesiyle işbirliği yapıyoruz. Tabii bunu yaparken de işlerin kayıt altına alınması için işbirliklerini resmileştiriyoruz. Böylece iş ve işlemlerimiz güvenilir oluyor, kulüplerimizin hangi kurumlarla bağlantı kurduklarını da takip edebiliyoruz. Çünkü biliyorsunuz ki FETÖ var, PKK var; bu çocuklar bize emanet.”

 

*

 

  • Yine Ombudsmanlık Kulübü ile UNICEF arasında ciddi bir ortaklık kuruldu.”

 

*

 

ENGELSİZ ANADOLU

  • Kulüplerimiz, üniversitemiz ve şehir adına projeler de üretiyor. Mesela Engelsiz Anadolu Kulübümüz, üniversite içerisinde engellileri zorlayacak her şeyi tespit ediyor. Bakın iddiayla söylüyorum, bir yıla kadar, tespit edilen o engeller kaldırılacak ve tam anlamıyla engelsiz bir Anadolu Üniversitesi meydana gelecek. Bunu başaranlar da, tabii ki öğrencilerimiz olacak.”

 

*


 

ESKİŞEHİRSPORLU ÖĞRENCİLER…

  • Eskişehirspor’la ilgili şunu söyleyebilirim. Şimdi bizim Spor Kulübümüz var. Bir de Anadolu Üniversitesinde, Eskişehirspor adına faaliyet gösteren öğrencilerimiz var. İşte biz bu öğrencileri, Spor Kulübü çatısı altında topluyoruz. Bu Spor Kulübü’müzün başkanı ve bir yöneticisi, Eskişehirsporlu olmak zorunda. Tabii bu kulübümüzün altında farklı spor dalları da olacak, farklı taraftar grupları da olacak. Bununla beraber Eskişehirsporlu öğrenciler ile farklı takımların taraftarı olan öğrenciler iletişim kuracak, birbirlerini anlayacak ve birbirlerine destek olacak.”

 

*

 

  • Tabii kulüplerimiz çalışmalarını yaparlarken sadece Eskişehir’le de sınırlı kalmıyorlar. Güçlü üniversitelerin güçlü kulüpleriyle işbirliği yapıyorlar. Dahası, Ardahan’dan Edirne’ye kadar birçok şehirle iletişim halindeyiz. Bu konuda öğrencilerimizi teşvik ediyoruz. Ülke dışına da uzanmalıyız. Mesela Selanik’ten, Atina’dan bir oyun Eskişehir’e gelsin ve oynansın, köprü kuralım. Biz de oraya bir tiyatro oyunu götürelim.”

 

*

 

KULÜP DEĞİL HOLDİNG MANTIĞI

  • Bizim bakış açımız belli. Burayı bir kulüp gibi değil, şirket ya da holding havasında çalıştırıyoruz. Kulüplerin yönetim kurulu başkanı olan öğrencilerimiz var, yöneticiler var. Birçok kişi ve kurumla görüşmeler yapıyorlar. Burada onlar için hazırladığımız toplantı salonlarında her türlü görüşme ve işbirliği anlaşmalarını profesyonelce gerçekleştiriyorlar. Aralarında faydalı bir rekabet ortamı da var. Motivasyonları üst seviyede.”

 

*

 

  • Kısacası bu kulüplerimiz, öğrencilerimize, devletin ve büyük şirketlerin önemli kademelerindeki isimleriyle görüşme ve fikir alma fırsatı sunuyor. Yine öğrencilerimizin, hem üniversitelerine, hem yaşadıkları şehre, hem de diğer üniversite ve şehirlere katkı sunmasını sağlıyor. Beri yandan, öğrencilerimiz hayata hazırlanıyorlar. Bizler de onlara, elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz.”

Doç.-Dr.-Cem-Işık-gençlerden-sorumlu-olunca,-selfi-yapmadan-olmazdı

----------

 

NOT: Bir süreliğine izne çıkıyorum, o nedenle yazılarıma ara veriyorum. Yeni yılınızı da şimdiden kutluyorum.

Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi