Sabah Hayri Avcı aradığında, Eskişehir kamuoyuna kendilerini bir türlü anlatamadıklarını söyledi. Bir şeyi üretmek için önce sipariş almak gerekliğinden bahsetti. Sipariş aldıktan sonra, o siparişin üretimine geçileceğini de anlattı.
Yazımı öğlen yazdım. Öğleden sonra TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı’yı makamında ziyaret ederek detaylı konuşmak üzere sözleştik.
Bu nedenle Sayın Avcı ile yaptığım görüşmenin detaylarını yarın yazacağım.
AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Vahap Ata, öğleden sonra telefon etti.
Kendisi Avukat olduğundan sabahtan duruşmalara girip çıkmaktan gazete okuyamadığını, ancak öğleden sonra göz atabildiğini söyledi.
Yazımı okuyunca telefon etme ihtiyacı doğmuş.
Çünkü o yazımda kendilerini TÜLOMSAŞ’a gerekli desteği vermedikleri gerekçesiyle eleştirmiştim.
“Sadi ağabey. Öncelikle böyle bir yazıyla TÜLOMSAŞ ile tramvay meselesini gündeme getirdiğin için teşekkür ederim” diyerek söze başladı.
Şu an Siemens ve Durmazlar işbirliği ile üretilen tramvayın hemen hizmete girmesi, raylarda yürümesi ve yolcu taşımasının mümkün olmadığını, yapılacak testler ve uluslararası sertifika alımından sonra seferlerine başlayacağını hatırlattı Vahap Ata.
Ata şu konuda da dikkat çekmek istediğini söyledi:
“Siemens ve Durmazlar sertifikasyonu ile tamamlanmış İpekböceği adı verilen Türkiye’nin ilk yerli tramvayı. Türkiye'nin demiryollarına ayrılan bütçesinin ilk kez karayollarına ayrılan bütçeyi geçtiği bir dönemde Durmazlar ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle üretilen İpekböceği isimli tramvayda Siemens'in tüm dünyada kendini kanıtlamış raylı sistemlere yönelik elektrik motoru ve teknolojik aksamları kullanılıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de Tülomsaş ile böyle bir işbirliği yapmış olsaydı, Eskişehir’de yerli tramvay üretilmiş olacağının altını çizmek istedik”.
Gazientep Belediyesi’nin Almanya’da hurdaya çıkmış tramvayları alarak TÜLOMSAŞ’a bıraktığını, bu kurumunda hareket etmeyen tramvayları hareket eder hale getirerek teslim ettiğini, bugün o tramvayların şehir içerisinde hizmet ettiğini de hatırlattı Vahap Ata. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de tramvayları satın aldığı yabancı firmaya, tramvayların yüzde 10, 20 veya 30’u parçasının Eskişehir’de üretilmesi şartını koymuş olsaydı, bugün TÜLOMSAŞ’ın tramvay konusunda önemli yerde olmuş olacağını da hatırlatmak istediklerini de belirtti.
Önceki günkü yazımda da belirttim. Kimseyi ‘yaptınız-yapmadınız’ diye eleştirmiyorum. Benim derdim şehrimizde olup Türkiye’nin hemen hemen hiçbir ilinde olmayan TÜLOMSAŞ gibi önemli bir kuruluşun daha çok iş yapması, daha çok istihdam yaratması ve Eskişehir’e daha çok vergi ödemesi. TÜLOMSAŞ ne kadar büyür, ne kadar yurt içinden, yurt dışından iş alırsa Eskişehir’de de bu alanlardaki yan sanayi sayısı da artacaktır.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...