Son dönemlerde hem sütten hem de yoğurttan çok daha faydalı olduğu belirtilen Kefir, hemen hemen herkesin mutfağında yer almaya başladı. Kefir'in saymakla bitmeyen faydaları, bağırsak sağlığına olan katkılarından sonra şimdilerde de kefir diyeti ile çok kolay bir şekilde zayıflayanların olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle sizler için kefir nedir, nasıl yapılır, kefirin faydaları ve kefir diyeti ile ilgili geniş bir makale hazırladık.
Kefir Nedir, Nasıl Yapılır?
Kefir, bağırsak bakterilerinin sağlığına ve dengesine katkıda bulunan probiyotiklerle dolu fermente bir süt içeceğidir. Her ne kadar yoğurda benzese de kefir daha ince bir kıvama ve daha zengin bir probiyotik içeriğe sahiptir, bu da onu daha iyi bağırsak sağlığını desteklemek için harika bir araç haline getirir.
Temel olarak iki tür kefir vardır; süt kefiri ve su kefiri. Süt kefiri daha kremalıdır ve yoğurda oldukça benzer, su kefiri ise kombucha'ya daha çok benzeyen gazlı, fermente bir içecektir. Laktoz intoleransınız varsa veya vegansanız su kefiri tercih edilebilir. Sütlü kefir ise daha kremamsı bir doku ve tat tercih edenler için idealdir.
İşte adım adım kefir yapılışı;
- 1 yemek kaşığı kefir mayası ile yaklaşık 1 litre sütü mayalayabilirsiniz.
- Kaynattığınız sütü oda sıcaklığına getirin ve üzerindeki kaymağı alıp süzdüğünüz kefir mayanızı yavaşça ekleyin.
- Kabınızın kapağını sıkıca kapatın ve ışık görmeyen oda sıcaklığında bir yerde 8 ila 24 saat mayalanması için bekletin.
- Mayalanmış kefir kesilmiş süt gibi bir görünüme sahiptir. Sonrasında içerisindeki kefir tanelerini ayırmak için tülbent ile süzün.
Kefirin Kısa Tarihi ve Kökeni
Kefirin binlerce yıl öncesine dayanan uzun ve renkli bir geçmişi vardır. Kökeninin Avrupa ile Asya arasındaki Kafkas Dağları'nda olduğuna inanılmaktadır. Efsanelere göre kefir yapımında kullanılan malzemeler tanrıların dağ halkına bir armağanı olarak kabul ediliyordu. Potansiyel sağlık yararları ve ilahi bağlantı göz önüne alındığında, kefirin keşfinin neden bu kadar önemli olduğu anlaşılabilir! Kefir, oldukça basit bir süt ürünü gibi gözükse de günümüzde hem sağlık meraklılarının hem de diyet severlerin en favori ürünü olmuş durumda.
Kefir Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Her gün yepyeni bir diyet türü ile karşılaştığımız şu günlerde sizi oldukça enteresan bir diyet ile tanıştırıyoruz; Kefir Diyeti. Kefir Diyeti yaparken başrolde yoğurda benzeyen yapısıyla, mayhoş tadı ve bol probiyotiği ile kefire odaklanıyoruz. Peki kefir diyeti tam olarak nedir ve nasıl yapılır?
Kefir diyeti öncelikle probiyotik açısından zengin bileşimiyle bilinen kefir etrafında döner. Diyet, sindirim sistemini düzenlemeye, bağışıklığı güçlendirmeye ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olmak için bu fermente süt ürününün günlük alımını teşvik eder. Kefirin en güzel yanı, aktif maya ve yoğurttan daha fazla sağlıklı bakterilerle dolu olmasıdır. Bu da bağırsak sağlığı için müthiş faydalar yaratır. Doğal olarak da diyetinizi çok iyi hale getirir.
Kefir diyetinde, bir veya iki öğünün yerine kefir koyarak kilo vermeye çalışılıyor. Saf kefirin kısa süreliğine ve bol miktarda tüketilmesinin bağırsak sağlığını canlandırdığını söyleniyor. Bir başka popüler kefir diyetine göre yaklaşık üç gün boyunca yalnızca kefir ve meyve tüketiliyor. Bir başka versiyonda ise sadece kefir ve süzme peynir tüketiliyor.
Kefiri Beslenmenize Nasıl Dahil Edebilirsiniz?
Kefiri yaşam tarzınıza eklemek aslında çok kolaydır. İşte bunun için birkçaç püf noktası;
- Probiyotik takviyesi için smoothielerinizde veya protein karışımlarınızda süt veya su yerine kefir kullanın.
- Sabah kahvaltı için kullandığınız krep, yulaf veya granolanız için süt yerine kefir tercih edin.
- Özellikle pişirme ve tatlılara keskin bir tat katmak için tariflerinizdeki süt veya kremayı kefir ile değiştirin.
- Sade kefir, tek başına serinletici bir içecek olarak veya aromalı kefir içecekleri hazırlamak için bir temel baz olarak kullanılabilir.
Burada önemli olan kefirinbeslenmenize oldukça çeşitli şekilde girebileceğidir. Bağırsak sağlığınızı iyileştirmek, kilo vermek veya sadece yeni bir şeyler denemek istiyorsanız kefir diyeti mükemmel bir seçenek olabilir.
Kefirin Faydaları
Gün geçmiyor ki kefiri önermeyen bir sağlık yazısı, uzman önerisi okumayalım. İşte mucize besin kefirin sağlığımıza olan etkileri...
Kefirin Bağırsak Sağlığına Etkisi
Genellikle vücudun "ikinci beyni" olarak adlandırılan bağırsağa geçersek, sağlıklı bir bağırsak genel refahımızı önemli ölçüde etkiler. Probiyotik açısından zengin olan kefir, bu bağırsak sağlığı dengesinin korunmasına yardımcı olur. Düzenli kefir tüketimi aşağıdakilere yardımcı olabilir:
- Şişkinliği azaltır.
- Bağırsak hareketlerini iyileştir.
- İltihabı azaltır.
- Antibiyotiklerin bağırsak florası üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırır.
Kefir ve Bağışıklık Sistemi Desteği
Kefir bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir oyuncudur. Bağışıklık sistemimizin büyük bir kısmı bağırsaklarımızda yer aldığından kefirdeki probiyotikler sağlıklı bir bağırsak sağlamaya yardımcı olur ve böylece dolaylı olarak bağışıklık fonksiyonuna da yardımcı olur. Ayrıca güçlü bir bağışıklık için gerekli olan B12 vitamini için iyi bir kaynaktır.
Kefir ve Sindirimi İyileştirme
Son olarak kefirin sindirime nasıl yardımcı olduğuna bakabiliriz. Kefirde bulunan "iyi" bakteriler sayesinde bağırsaklarımızdaki yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olabilir, besinlerin emilimine yardımcı olabilir ve IBS veya laktoz intoleransı gibi çeşitli sindirim bozukluklarını hafifletebilir. Kısaca kefir, sindirim sisteminiz için kişisel bir antrenör gibidir; onun aktif, sağlıklı ve verimli kalmasına yardımcı olur.