Maddi sıkıntılar, iş kayıpları, gelir dengesizlikleri... Tüm bu ekonomik olumsuzluklar, bireylerin sadece cebini değil, ruh sağlığını da derinden etkiliyor.
Maddi anlamdaki olumsuz koşulların bireyin psikolojisini zedelediğine değinen Vurucu, “Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler , doğrudan ve dolaylı olarak ruh sağlığımızı etkiler. Ekonomi alanında yaşanan problemlerin başında işsizlik, gelir dağılımındaki dengesizlik, gelirin sağlandığı para biriminin değer kaybetmesi gibi durumlarla birlikte tüm bunların sonucu olarak ekonomik krizler sosyoekonomik düzeyde düşüşler, işten çıkarılmalar gibi bir takım olumsuz koşullar ortaya çıkıyor. Yoksulluk ve işsizlik, kişilerin psikolojik olarak iyi oluş hallerini önemli oranda zedeliyor. Bunlar karşısında kişiler kaygılı, üzgün, geleceğe yönelik daha fazla umutsuz, stresli ve çaresiz hissedebiliyorlar.” dedi.
-“Uzman Klinik Psikolog Suna Vurucu: “Halkın ruh sağlığının da önemli ölçüde etkilediğini belirterek, “Kişiler gelir durumunun karşısında belli başlı olumsuz duygu ve düşüncelere kapılabiliyorlar. Bu durumda kişiler arasında iletişim ve ilişkileriyle birlikte günlük işlevsellerini sürdürmekte zorlandıklarını gözlemliyoruz.”
-“Aile içi çatışmalara sebep oluyor”
Gelir durumunun aile içi sorunlara yol açtığını söyleyen Vurucu, “Aile içi gelir durumunun dengesizliği ile birlikte çiftlerin hayatında, çiftlerden ziyade aslında bireyin hayatında birçok rolü var. Birey olma rolü, eş olma rolü, ebeveyn olma rolü, mesleğin getirdiği rol gibi örnek verebilirim. Burada ekonomi önemli bir yer kaplıyor. Çünkü ekonomik anlamda kişi zorlanmaya başladığında özellikle bu anlamdaki sorumluluklarını yerine getirememeye başlayınca özbenlik saygısında zedelenmeler başlıyor ve partneriyle ilişkisinde de çatışmalar oraya çıkmaya başlıyor.” diye konuştu.
Kaynak : SONHABER GAZETESİ MUHABİRİ - EMRAH KÖSE