Eskişehir'de "Türk Dünyası Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu" 8 ülkeden gelen bilim adamlarının katılımıyla başladı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Bosna Hersek, Moğolistan, Başkurdistan, Kırgızistan, Kazakistan, Kosova, Makedonya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen bilim adamları katıldı. Vali Güngör Azim Tuna, sempozyumda yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda yaşlı nüfusun genel nüfus içindeki payının önemli sağlık konularından birisi haline geldiğini söyledi.
TÜRKİYE İLK SIRALARDA
Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan ise Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde değiştiğini bildirdi. Önümüzdeki yıllarda en hızlı yaşlanan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurgulayan İlhan, şunları kaydetti: "2023'de Türkiye'deki yaşlılık oranı 12 milyon olacak. Belçika nüfusundan fazla olacak. Bu da büyük bir güç. Sağlık da değişim, Türk insanın doktora ulaşmasını arttırdı. Türkiye'deki hasta Avrupa'daki hastaya göre doktora çok daha çabuk ulaşıyor. Bu da tedaviyi ve erken tanıyı getiriyor. Artık enfeksiyondan veya başka sebeplerden ölüm azalıyor, artık yaşlanıyoruz. Bugün Türkiye hiç beklemediğiniz kadar yaşlılığa hazır olması gereken bir ülke. Yaşlılara yönelik bir sivil toplum devleti olarak bir hazırlık yapmalıyız." (AA)
Sempozyumda Vali Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar'a plaket verdi.