Hasan Polatkan Havaalanı’nı Eskişehirliler yaptı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Hasan Polatkan Havaalanı’nı Eskişehirliler yaptı!
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, son günlerde çok tartışılan Hasan Polatkan Havaalanının nasıl, hangi şartlarda yapıldığını anlattı.

Sütiş Eskişehir
Anadolu Üniversitesi rektörlüğü döneminde havaalanı yapılırken, genel bütçeden bir kuruş ödenek alınmadığını belirten Yılmaz Büyükerşen,  “Bağışlar ve kurumların iş birliği ile havaalanını imeceyle yaptık” dedi.
Başkan Büyükerşen, “Ulaştırma Bakanlığı’nın, ilgili genel müdürlüklerinin bütçelerine, yatırım programlarına bir baksınlar Anadolu üniversitesi havaalanı ile ilgili bir ödenek var mı? Yoktur! Havaalanı Eskişehirlilerin eseridir” dedi.



Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e ilk olarak Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun yapımının başlangıcı nasıl olduğunu sordum.
-TUSAŞ kurulduktan sonra onun açılışına Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Başbakan Turgut Özal ve ulaştırma bakanı, sağlık bakanı geldi. Rektör olarak protokoldeyim. Garnizona gittik. Ankara’dan gelen uçak erken indi. Kenan Evren de ‘Rüzgâr arkadan geldi. Herhalde hızlı geldik’ dedi. Kenan Evren, Turgut Bey’e dedi ki, ‘Bu ileri teknoloji ürünlerini üretecek tesisi kuruyoruz. Hava ikmalde yetişecek olan astsubaylardan yararlanılacak ama onlar emekli olunca ne olacak?’ dedi. Turgut Özal da bana baktı, ‘Bir okul kurar, ara eleman yetiştiririz’ dedi. Kenan Evren bana döndü dedi ki, ‘Büyükerşen yapar mısın böyle bir şey?’ ‘Yaparım. En kısa zamanda kurmaya çalışırız’ dedim. ‘Kur o zaman’ dedi.



-“Kur” talimatı gelince hemen kuruluyor mu?
-Bu talimattan hemen sonra ben atladım Ankara’ya YÖK’e gittim. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın emirleri var. Bir sivil havacılık okulu kuracağız. Avrupa’da Amerika’da okullar vardır. ‘Ben bu okulu burada kurayım. Belki Türk havacılığının gelişmesini engelleyen şeyleri de ortadan kaldırırız’ dedim. Bunlardan bir tanesi meydan ve tesisler. Bir diğeri de sivil pilot. O zamana kadar hava kuvvetlerinden emekli olmuş savaş pilotları özel şirketlerin pilotluğunu yapardı. Trafik elemanı da büyük sorundu. Alaylıydı. Okulu yoktu. Sivil havacılıkta hava trafiği nedir, meteoroloji nedir çok geniş bir müfredatı olan eğitim gerektiriyordu. Bunlar para istiyor. Dünyanın parası lazım.

-Peki, hocam nasıl yaptınız?
-Bakın Sivil Havacılık Yüksekokulu kurulurken, devletin bütçesinden hiçbir ödenek almadık. Kayıtlara baksınlar araştırsınlar genel bütçeden para ayrılmış mı buraya? 1987 yılında pistin altyapısı için gerekli malzeme Eskişehir Şeker Fabrikası’nın mekanik taş stoklarından karşılandı. DSİ. 3. Bölge Müdürü rahmetli Ayhan Aşkın, Eskişehirliydi. Eskişehirliler için büyük bir şanstı. DSİ geniş bir makine parkına sahipti. Havaalanı olarak üniversitemize tahsisi yapılan 5 bin dönümlük alanın pist ve taksi yolu projelerini DLHİ Genel Müdürlüğünde hazırlatarak Ayhan Aşkın’a gittim. Eskişehir havaalanının altyapı ve pist inşaatını onun ekipleriyle yapmasını rica ettim. DSİ ile protokol yaptık. DSİ Bölge Müdürlüğü ekipleri gece gündüz demeden çalışarak pisti tamamladılar.



-Terminal binası nasıl yapıldı?
-Hava trafik kulesinin olduğu yere yapacağımız terminal binası için Eskişehir’deki ESTON prefabrik elemanlar fabrikasından destek aldık. Yaklaşık 3000 metrekarelik kapalı alanı olan terminal binasını bağış olarak aldık. Arkadaşım Yavuz Zeytinoğlu’na “abiniz mümtaz Zeytinoğlu anısına bu bağışı yapın” dedim. Kabul ettiler ve Terminal binası o şekilde yapıldı.



-Sanırım asfaltı da
Asfalt kaplama işini de Karayolları ile protokol yaparak çözdük. Hikayesi uzundur.  O dönemin Valisi Ali Fuat Güven, nasıl yaptığımızın canlı şahididir. Sonuçta kurumlar arası işbirliği ve fedakarca çalışma sonucunda havaalanını yaptık. Tekrar yineliyorum, devlet kayıtlarında Eskişehir havaalanı için ayrılmış bir ödenek yoktur. Havaalanının ve Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun nasıl kurulduğunu “Zamanı durduran saat” isimli kitabımda da zaten tüm ayrıntılarıyla anlattım.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Mustafa kelebek 2 Nisan 2022 13:11

Nabi hoca duydunmu nasıl yapıldığını hava alanını

3 8 Cevap Yaz
Ergün 2 Nisan 2022 13:08

DSİ, DLHİ ve Karayolları devletin değilmi

3 5 Cevap Yaz
Mert

Ee yani?

0 1
Cevdet26 2 Nisan 2022 10:18

İşte bazıları zorluklarla birşeyler yapar, geleceğe miras bırakır. Bazılarıda ne kadara satarım, arsası ne kadar yapar, rantı çok getirir mi diyerek avuçlarını ovuşturur. Önce yıkar, sonra satar mirası satar satar yer.. Allah bu memleketi, miras yedi haris nankörlerden korusun

5 6 Cevap Yaz
Mert

Amin kardeşim

0 1
Emenike 2 Nisan 2022 10:12

Helal olsun, gerçekten çok güzel bir dayanışma. Şimdi bu kamu kurum ve kuruluşları ile tekrar işbirliği yaparak bi proje yapmaya çalış bakalım, bırak imece yardımını daha engellemeye kadar giderler. Bir iş yapılacaksa biz neciyiz ?, bahanesi ile davranır ve insanı yaptığı işe pişman ederler, burnundan getirirler. Eskiden dayanışma varmış, şimdi herşey herkes kutuplaşma içerisinde

2 8 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi