Bir tanesinin yapımı üç gün sürüyor: Elinizin altındaki şifa kaynağı
Eskişehir’de esnaflık yapan Sevcan Gökduman, 9 yıldır sürdürdüğü tespih yapımında, bu geleneksel sanatın sadece bir zanaat değil, aynı zamanda bir kültür ögesi olduğunu belirtti. Tespihlerin her yaş grubundan insan tarafından tercih edildiğini ifade eden Gökduman, özellikle kehribar taşlarının sağladığı şifalı özelliklere değindi.
Gökduman, tespihlerin genellikle kehribar taşından yapıldığını ve bu taşın astım, tiroit guatr gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını söyledi. Ayrıca, kehribarın sakinleştirici etkisi ile de tercih edildiğini aktardı. "Tespih bir kültür ögesidir, halk arasında her yaştan insan tarafından seviliyor ve kullanılıyor," diyen Gökduman, tespihlerin elle yapıldığını ve bir tespihin ortalama üç gün süren bir emekle tamamlandığını vurguladı.
Tespihlerin fiyatlarının 10 TL'den başlayıp, 400 TL'ye kadar çıkabileceğini belirten Gökduman, işçilik ve kullanılan taşların kalitesine göre değişen fiyatlarla satıldığını ifade etti. Gökduman, kendisi ve kardeşinin birlikte bu işi sürdürdüğünü, taşların seçiminden işlenmesine kadar her aşamanın özenle yapıldığını söyledi.
Eskişehir’deki dükkanlarına her yaştan müşterinin geldiğini belirten Gökduman, "Tespihin yaşı yok, 8 yaşındaki çocuklardan 70’li yaşlardaki büyüklerimize kadar herkes tespih alıyor ve kullanıyor," dedi. Tespih yapımının sadece bir sanat değil, aynı zamanda bir kültürün yaşatılması olduğunu belirten Gökduman, koleksiyon yapmak isteyenlerin de sıkça dükkânlarına geldiğini sözlerine ekledi.
Tespih sanatı, geleneksel değerleri yaşatmanın yanı sıra, sağlığa faydalı etkileri ile de dikkat çekiyor ve esnafların el emeğiyle şekillenmeye devam ediyor.