Eskişehir Hayvanat Bahçesi'nin temel prensiplerinden biri olan "hayvan refahı" kapsamında yürütülen çalışmalarda, farklı sesler ve müzikler kullanılarak duyularının geliştirilmesi amaçlanıyor.
Bahçede bulunan tüm türler üzerinde veteriner sağlık teknikeri ve bakıcı Hakan İnce tarafından belli aralıklarla gitar aracılığıyla gerçekleştirilen müzik dinletileriyle hayvanların çevresel algılarının artması hedefleniyor. Ayrıca söz konusu çalışmayla, duyusal deneyimlerin hayvanların çevreleriyle olan etkileşimlerine nasıl yansıdığı araştırılıyor.
Hayvanat bahçesinde görevli veteriner hekimi Mehmet Uğur Altuncu, yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen çalışmanın hayvanların psikolojik ve zihinsel sağlığına önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Eskişehir'deki gibi modern hayvanat bahçelerinde üç temel prensibi esas aldıklarını belirten Altuncu, "Bunlar hayvan refahı, koruma çalışmaları ve eğitimdir. Burada hayvanların duyularının zenginleştirmesi amacıyla gerçekleştirilen müzik çalışması da hayvan refahı içerisine giren konulardan bir tanesi. Yaptığımız şey işitsel zenginleştirme çalışmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Hayatlarını güzelleştirip, yaşam kalitelerini artırıyoruz"
Altuncu, hayvanların alışık olmadıkları seslerle tanışmalarını sağlamak amacıyla düzenli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.
Çalışma sayesinde hayvanların seslere çok farklı ve olumlu tepkiler verdiğine değinen Altuncu, "Yaptığımız çalışmalar, onların hayatlarını güzelleştirip, yaşam kalitesini artırıyor." dedi.
Duyusal, işitsel ve besin zenginleştirmesi gibi çeşitli yöntemler uygulayıp hayvanların hem fiziksel hem de psikolojik refahını desteklediklerini bildiren Altuncu, modern hayvanat bahçelerinin hayvanların iyiliğini ön planda tutmasının önemli bir özellik olduğunu vurguladı.

"Verdikleri tepkiler çok olumlu"
Eskişehir Hayvanat Bahçesi'nde veteriner sağlık teknikeri ve hayvan bakıcısı olarak görev yapan Hakan İnce de müziğin hayvanların çevresel faktörlere verdiği tepkileri değiştirdiğini kaydetti.
Çaldığı gitardan çıkan seslerden hayvanların keyif aldığını dile getiren İnce, "Burada çalışmaya başladığım günden itibaren zaman zaman mirketler ve diğer hayvanlarımız üzerinde denemeler yapıyorduk. Verdikleri tepkiler çok olumlu oldu. Bu yüzden belirli aralıklarla benzer çalışmaları sürdürüyoruz." diye konuştu.
İnce, hayvanların müziğe verdiği tepkilerin farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Zenginleştirmenin temel amaçlarından biri, hayvanların yaptığımız çalışmaya verdiği tepkilerdir. Bu bizim için çok önemli. Hayvanların duyusal hassasiyetini göz önünde bulundurarak müzik seçiminde dikkatli davranıyor. Genellikle yavaş tempolu parçalar çalıyorum. Daha hareketli ve yüksek sesli müziklerde hayvanlar titreşimleri hissettiğinden olumsuz tepki verebiliyor. Bu nedenle tınıları daha sakin tutarak onların rahatlamasını sağlıyorum."