Sivrihisar Belediyesi, Çeşm-i Cihan Yöresel Lezzetler Lokantası’nı hizmete açtı. Lokanta, hem Sivrihisar’ın yöresel lezzetlerini tanıtmayı hem de şehit ve gazi yakınlarına ücretsiz hizmet sunmayı amaçlıyor.
Sivrihisar Türkiye’nin en köklü tarihe sahip olan yerleşim merkezlerinin başında yer alıyor. İlçenin turizm potansiyelinin geliştirilmesi için çalışan Belediye Başkanı Habil Dökmeci, nokta atışı yaparak önemli bir merkezin açılışını yaptı. Sivrihisar’ın birbirinden lezzetli yöresel yemekleri, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin akıllarını baştan alacaktır.
Tabii söz konusu lokantanın şehit ve gazi yakınlarına ücretsiz hizmet verecek olması da ayrı bir güzellik.
Geldiğimiz noktada, şehitlerimizin kemiklerini sızlatıyoruz. Kendilerini bir köşeye atılmış ve untulmuş hisseden şehit ve gazi yakınlarına hizmet vermek, en azından unutulmadıklarını hissetmelerine neden olur.
Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci’yi tebrik ederim. Bu vatanan sahipsiz olmadığını göstermiş, elleri dert görmesin.
Tarihte Bugün
Dokuz Patron Olayı
Gazete sahiplerinin itirazlarına rağmen 2 Ocak 1961’de kabul edilen 195 sayılı Basın İlan Kurumu yasası 9 Ocak 1961 tarihinde ve 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu ise 10 Ocak 1961’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Milliyet,
Tercüman, Yeni Sabah, Hürriyet ve Yeni İstanbul gazetelerinin patronları yürürlüğe giren bu yasaları protesto etmeye karar verdi. 10 Ocak 1961’de bu kararı gazetelerinde “Gazetemizi 3 gün kapatıyoruz” başlığı ile bir bildiri yayınlayarak duyurdular.
Tarihte bu olaya “9 Patron Olayı” denir.
Ancak basın mensuplarına hak ettiği hakları vermekten geri duran bu 9 patron, hiç beklemedikleri bir olayla karşılaşır. Dokuz gazetenin üç gün yayın durduracağını açıklaması üzerine gazeteciler aynı gün işverenleri boykot amacıyla Cağaloğlu’nda sessiz yürüyüş düzenlediler. Yürüyüşe katılan gazeteciler ellerinde pankartlar, Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyordu. Yine 10 Ocak 1961 tarihinde İstanbul Gazeteciler Sendikası Yönetim Kurulu, dokuz gazete patronunun yayın durdurma kararı ile yarattığı boşluğu doldurmak için “Basın” isimli bir gazete çıkarma kararı aldılar.
Böylece patronlar, “Papucun pahalı” olduğunu anladılar ve gazeteciler, haklarını sonuna kadar aldılar.
İşte 10 Ocak’ın “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanması bu 9 Patron Olayına dayanır.
Günün Sözü
Basın hürriyetinden kaynaklanan mahsurların izalesi, yine basın hürriyetiyle mümkündür.
Mustafa Kemal Atatürk