İklim Değişikliğine Karşı Güçlü Eskişehir Projesi toplantısında konuşan TEMA Vakfı Çevre Politikaları Proje Koordinatörü Gökben Karaağaç ve Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Şubesi’nden Vural Yıldırım, halkın katılımının ve yerel çözümlerin iklim kriziyle mücadeledeki önemine vurgu yaptı.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile TEMA Vakfı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen İklim Değişikliğine Karşı Güçlü Eskişehir Projesi’nin sivil toplum toplantısı, Haller Gençlik Merkezi Frigya Salonu’nda gerçekleştirildi. Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe ve birçok STK’nın katıldığı toplantıda konuşan TEMA Vakfı Çevre Politikaları Proje Koordinatörü Gökben Karaağaç ve Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Şubesi’nden Vural Yıldırım proje kapsamında geliştirilen stratejileri paylaşarak, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel düzeyde iş birliği ve bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekti.
EYLEM PLANLARI BELİRLEDİK
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Şubesi’nden Vural Yıldırım, iklim değişikliğine bağlı afetlere karşı yapılan hazırlıklarla ilgili bilgiler vererek, “35 santigrat üzerindeki gün sayısında ciddi artışlar olacağı, ayrıca Eskişehir’in de içinde bulunduğu Sakarya Havzası’nda yıllık ortalama sıcaklığın 12 ila 16 derece arasında artacağı öngörülmektedir ki bu rakamlar oldukça ciddi seviyelerdir. İklim değişikliğiyle mücadele aslında yerelden başlamak zorundadır.Belediyeler, halkla doğrudan iletişim içinde oldukları için hem farkındalık yaratma hem de katılım sağlama konusunda önemli sorumluluklar üstlenmektedir. Bu kapsamda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 25 azaltmayı hedefleyen birçok eylem adımı belirledik.İklim değişikliği ile mücadeledeki çalışmaların temelini Sürdürülebilir İklim ve Enerji Planı oluşturuyor. Bu plan, belediyelere yol gösteren bilimsel bir çerçevedir.Bu plan tamamen gönüllülük esasına dayalı bir girişimdir” dedi.
SÜRECİN MERKEZİNDE HALK OLACAK
Projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği belirten TEMA Vakfı Çevre Politikaları Proje Koordinatörü Gökben Karaağaç, proje hakkında bilgiler vererek “Türkiye genelinde 7 pilot il seçildi; bu illerden biri de Eskişehir. Bu kapsamda her ilde ‘Sivil Katılım Görev Güçleri’ oluşturuldu. Tüm faaliyetlerimizi halkla birlikte, onların katılımını alarak gerçekleştireceğiz. Yani sürecin merkezinde halk olacak.Şu anda içinde bulunduğumuz bu toplantı, bizim için özellikle önem taşıyor. Çünkü iklim değişikliği konusunda etkili çözüm önerileri geliştirebilmek için, sizin daha önce edindiğiniz deneyimlerden ve yürüttüğünüz çalışmalardan elde ettiğiniz çıktıların bizimle paylaşılması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda sivil katılımı güçlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.