Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen ‘Sağlıkta Tüm Engelleri Kaldırıyoruz' projesi, kentteki engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için büyük kolaylık sağlıyor.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından onaylanan 'Sağlıkta Tüm Engelleri Kaldırıyoruz' adlı proje, Kasım ayından bu yana 600’ün üzerinde engelli vatandaşa hizmet verdi. Engelli vatandaşların çağrı merkezi ya da internet sitesi üzerinden kolaylıkla ulaşabildiği sistemle, kişinin sağlık hizmeti alması için özel bir çalışma yürütülüyor. Hastanede muayene olmak için randevu saati belirlenen engelli vatandaşı evinden alan ekip, engellilere yönelik hazırlanan araçla hastayı hastaneye götürüyor. Ekipler tarafından tedavi süreci takip edilen engelli hasta, muayene ve tedavisinin tamamlanmasının ardından araçla evine bırakılıyor.
ENGELLİLER PROJENİN YAYGINLAŞMASINI İSTİYOR
Proje sayesinde hastaneye kolayca gidebilen Esra Şanda, söz konusu uygulamadan önce yaşadığı zorlukları anlattı. Bir süre önce böbrek nakli yapılan doğuştan fiziksel engelli Şanda, projenin engellilere umut ışığı olduğunu belirterek, “Daha önce hastaneye gidip gelmemiz çok zor oluyordu ama bu proje başladığından dolayı şimdi daha kolay gidip geliyoruz. Bizi evlerimizden alıyorlar, randevularımızı alıyorlar. Hastanede de çok ilgileniyorlar. Engellilere öncelikli sıra tanıyorlar. Bu projenin daha da yaygınlaşmasını istiyoruz. Sadece Eskişehir’de değil, diğer illerde de engellilere ulaşmasını istiyoruz. Şehir dışına daha çok açılmalarını istiyoruz” dedi.
Geçen yıl Haziran ayında bir bacağı kesilerek protezle yaşamaya başlayan Hüseyin Salep de projeden memnuniyetini dile getirdi. Hüseyin Salep, 1976 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası uzun süre hastaneye gidip gelmek zorunda kaldığını, randevu almak, muayene olmak ve ilaçlarını temin etmek için uzun zaman harcadığını, proje sayesinde ise büyük kolaylık yaşadığını dile getirdi.
MUAYENESİ TAMAMLANAN ENGELLİ HASTA YENİDEN EVİNE BIRAKILIYOR
Sağlıkta Tüm Engelleri Kaldırıyoruz Projesi Personel ve Ulaştırma Sorumlusu Zuhal Sezgin, proje ile ilgili bilgi vererek, “Projemiz sağlık kurumlarına ulaşmakta ve muayene olmakta zorluk çeken bedensel engelli vatandaşlarımızı kapsamaktadır. Bu kapsamda engelli kardeşlerimize sağlık danışmanlığı yapıp, poliklinik ve muayene randevularını almaktayız. Randevusu alınan hastalarımız refakatçi personel ile birlikte engelli araçlarımızla evlerinden alınarak sağlık kuruluşlarımıza götürülmektedir. Muayeneleri yapılıp, ilaçları temin edilen hastalarımız evlerine bırakılmaktadır. Bunun yanında engelli hastalarımızı muayene sonrası çağrı merkezindeki sağlık personelimiz tarafından aranarak, tedavi süreçleri takip edilmektedir. Bu hizmet için vatandaşlarımızın 0222 220 60 60 numaralı telefondan ya da sagliktaengelyok.net internet adresinden bizlere ulaşmaları yeterli olacaktır” diye konuştu.
ENGELLİLERİN SAĞLIK TAKİBİNİ DE EKİPLER YAPIYOR
Engelli vatandaşların hastaneye ulaşımının kolaylaşmasını amaçladıklarını aktaran İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu ise “Bu amaçla 2 adet araç aldık ve bu araçlarla engelli vatandaşlarımızı hiçbir yardımcı ve refakatçi olmadan hastanelere taşıyoruz, hastanelerde de tüm sağlık hizmetlerini sağlıyoruz. Her engellimiz için yanına bir refakatçi veriyoruz. Bunun için bir çağrı merkezi oluşturduk. Engellilerimiz isterlerse randevularını çağrı merkezine bildirebiliyorlar, isterlerse de bizden randevu almamızı da talep ediyorlar. Hem sağlık danışmanlığı, hem sağlık hizmetlerine ulaşımın sağlanması, hizmeti aldıktan sonra da ilaç, tedavi ve diğer işlemlerinde kolaylıkların sağlanması konusunda engelli vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Hastanelerimiz de bu konuda bize sonsuz destek sağlıyorlar. Bu şekilde engelli vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.
600'ÜN ÜZERİNDE ENGELLİ HASTA PROJEDEN HİZMET ALDI
Projenin 27 Kasım’dan beri uygulamada olduğunu anımsatan Dr. Mumcu, “Normalde bir yıllık bir proje, ancak sürdürülebilirliği bir yıldan sonra da devam ettirilecek. Proje kapsamında 12 çalışanımız, 2 aracımız ve çağrı merkezimiz hizmet veriyor. Projenin uygulanması ile şu ana kadar 600’ün üzerinde hastamız hizmet aldı. Bu sayı gittikçe de artıyor” ifadelerini kullandı.
PROJE SOSYAL FAALİYETLERE DE HİZMET VERİYOR
Dr. Mumcu ayrıca, projenin engellilere sadece sağlık hizmetleri değil, sosyal faaliyetler konusunda da katkı sağladığını anlattı. Dr. Mumcu, engelli vatandaşların ekipler eşliğinde zaman zaman Eskişehirspor ve NSK Eskişehir basket maçlarına götürüldüğünü sözlerine ekledi. (İHA)