Eczacılık zor günler geçiriyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eczacılık zor günler geçiriyor
A
a

9. Bölge Eskişehir- Bilecik Eczacılar Odası’nda genel kurul heyecanı yaşanıyor...

Sütiş Eskişehir
Mevcut Başkan Yücel Yenilmez’in tek listeyle katılacağı genel kurulun ilk gününde eczacıların sorunları tartışıldı.

‘Eczacılık zor günler geçiriyor’ diyen Başkan Yenilmez, “Son 10 yılı gün geçtikçe iş yükümüz artarak, masraflarımız artarak, çalışan sayımız artarak ama reel gelirimiz düşerek geçirdik. O yüzden, hepimiz gelecekten endişeliyiz” dedi.  TEB Merkez Heyeti Üyesi Lale Vural eczane ekonomisinde ciddi kırılmalar yaşandığını söyleyerek,  “Meslektaşlarımızın yüzde 55’i yani yarıdan fazlası kredi kullanıyor. Bu meslektaşlarımızın da yüzde 66’sıda sürekli kredi kullanıyor. Bu da toplam eczane sayımızın yüzde 30’una denk geliyor.  7 bin 500 eczaneci borç batağına” diye konuştu.

 9. Bölge Eskişehir- Bilecik Eczacılar Odası genel kurulu dün oda konferans salonunda başladı. İlk günde konuşan 9. Bölge Eskişehir -Bilecik Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Yenilmez eczacılığın zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Eczacılık zor günler geçiriyor.  Ancak bizler geriye değil geleceğe bakmamız ve bugüne kadar kazandıklarımızı çoğaltacak adımlar atması gerekiyor.  O yüzden de izlediğimiz yolu gerçekçi bir biçimde tespit edebilmeliyiz” dedi.

GELECEKTEN ENDİŞELİYİZ
Gelecek endişesi taşıdıklarını söyleyen Yenilmez, “Son 10 yılı gün geçtikçe iş yükümüz artarak, masraflarımız artarak, çalışan sayımız artarak ama reel gelirimiz düşerek geçirdik. O yüzden, hepimiz gelecekten endişeliyiz” diye konuştu.  Eczacıların ekonomik yönden güçlenmesi için üç basamaklı stratejinin hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Yenilmez şunları söyledi: “Eczacının ekonomik yönden güçlenmesi üç basamaklı bir stratejinin hayata geçmesiyle mümkün olacak. Bunlar; ilaç fiyatlarındaki düşüşlere son verecek ilacın bulunabilirliği ve alınabilirliğini sağlayacak bir düzenlemenin yapılması. Eczacıya kutu başına bir hizmet bedeli verilmesi.  Eczacının birinci basamak sağlık danışmanı olarak verdiği hizmetlerden dolayı bir meslek hakkı.”

EKONOMİDE CİDDİ KIRILMALAR VAR
Türkiye Eczacılar Birliği (TEB)  Merkez Heyeti Üyesi Lale Vural eczane ekonomisinde ciddi kırılmalar yaşandığını söyleyerek, “Aile hekimliği uygulamasına geçilmesiyle beraber eczaneler yer değiştirmeye başladı. Bu yeni durum bazı bölgelerde eczane kümelenmesine neden oldu. Eczane ekonomilerinde ciddi kırılmalar meydana geldi” dedi.

GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR
Eczane gelirlerinde büyük oranda düşüş yaşandığını söyleyen Vural, “24 bin 593 eczanenin 14 bin 975 adedi yılda 0-700 bin TL ciro yapıyor. Eczaneler eskiden daha az reçete ile daha makul cirolar yaparken şimdi ise daha çok reçeteyi daha fazla elemanla karşılamak zorunda kaldılar. Eczanelerin gelirleri düşerken giderleri artmaya başladı” diye konuştu.

7 BİN 500 ECZANECİ BORÇ BATAĞINDA

Vural 7 bin 500 eczanenin borç batağında olduğunu ifade ederek, “Meslektaşlarımızın yüzde 55’i yani yarıdan fazlası kredi kullanıyor. Bu meslektaşlarımızın da yüzde 66’sıda sürekli kredi kullanıyor. Bu da toplam eczane sayımızın yüzde 30’una denk geliyor. 7 bin- 7 bin 500 eczaneci borç batağında” şeklinde konuştu.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi