Hakkari'nin adının Çölemerik olması için verilen yasa teklifi sonrası herkes Çölemerik'in ne anlama geldiğini sormaya başladı. Arama motoru Google'da en çok aranan kelimeler arasına giren kelimeyi, soyadı Çölemerik olan Hakkarili tarihçi yanıtladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilen kanun tasarısına göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı da Nuh olarak değiştirilecek. Posta.com.tr'nin haberine göre ilçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Bu haber sonrası herkes Çölemerik'in ne anlama geldiğini aramaya başladı. Çölemerik Google'de en çok aranan kelimeler arasına girdi.
"Sahipsiz yeşillik" diyen de var "çöl valisi" diyen de
Kimileri sosyal medyada Çölemerik'in 'sahipsiz yeşillik' anlamına geldiğini kimileri de Osmanlı zamanında bu bölgeye verilen ismin 'Çöl Valisi' anlamına geldiğini iddia etti.
Tarihçi Prof. İhsan Çölemerik açıkladı
Posta.com.tr konuyu Hakkarili olan kentin tarihiyle ilgili çok sayıda kitap kaleme alan Tarihçi İhsan Çölemerik'e sordu. İhsan Çölemerik, Hakkari'nin yeni adı olan Çölemerik'le ilgili 3 iddianın ortaya atıldığını kaydederek şunları söyledi:
Birinci iddiaya göre Çölemerik Kürtçe Göl ve Mera kelimelerinden oluşur. Ancak bu iddia tarihçiler arasında pek kabul görmez. Bu konuyla ilgili ikinci iddia ise Çöl ve Mera kelimelerinin birleşmesiyle Çölemerik kelimesi ortaya çıkar. Ancak Hakkari dağınık bir coğrafyadır ve Hakkari'de çöl bulunmaz.
Tarihçiler arasında en çok kabul edilen tanımlama Kürtçe Co (Kanal) ve Merge (Çimenlik) kelimelerinin birleşimi olan kanal ve çimenlik kelimlerinden oluşur. 'Le' ifadesi de bağlaç olarak iki kelimeyi bağlıyor.
Kaynak : Cnntürk