Grip virüsü ciddi hastalıklara, hastanede yatışa ve bazı durumlarda maalesef ölüme bile neden olabilir. Çocuklar, özellikle de beş yaşın altındaki çocukların gribe bağlı ciddi komplikasyon riski daha yüksektir. Mevsimsel grip aşısı, gribin olasılığını ve şiddetini azaltmanın en etkili yoludur. Hem uzman görüşlerinden hem de kabul gören bazı bilgilerden yola çıkarak hazırladığmız bu rehberde, çocuklara girp aşısı yaptırmalı mıyız, grip aşısının faydaları, kimlere grip aşısı yaptırılmaz ve grip aşısı ne zaman yaptırılmalı gibi soruları yanıtlayacağız.
Grip Nedir Nasıl Bulaşır?
Grip, virüslerin neden olduğu oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip, hastalığı taşıyan kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla , yani damlacıklar yoluyla yayılır. Virüs içeren bu damlacıklar yakındaki insanların ağızlarına veya burunlarına düşebilir. Üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunup ardından kendi ağzınıza, burnunuza veya muhtemelen gözlerinize dokunarak gribe yakalanmanız bile mümkündür.
Grip Aşısı Nedir?
Grip aşısı, bağışıklık sisteminizin aşılamadan yaklaşık iki hafta sonra antikor geliştirmesini sağlar. Bu antikorlar, aşının yapımında kullanılan virüslerin neden olduğu enfeksiyona karşı koruma sağlar. Aslında vücudunuzu, grip ile mücadele etmesi için "eğitirler". Grip aşısı canlı grip virüsünü içermez, dolayısıyla gribi aşıdan kapamazsınız.
Çocuklara Girp Aşısı Yapılmalı Mıdır?
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın çocuklarda grip aşısını tavsiye ettiği durumlar şu şekildedir;
- Astım, diyabet, kalp hastalığı , böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Örneğin evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.
- Bağışıklık sistemleri baskılanmış çocuklar: Kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar
- Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar (koma, karaciğer hasarı ve ölüme neden olan Reye Sendromu gelişebilme riski nedeni ile)
Bununla birlikte Amerika'da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), altı aylık ve daha büyük herkesin, özellikle de çocukların her yıl grip aşısı olmasını önermektedir. Grip çocuklar için şiddetli olabilir ve potansiyel olarak hastaneye kaldırılmaya ve hatta ölüme yol açabilir. Kronik sağlık sorunları olan çocuklar özellikle savunmasızdır. Aşılama, çocuğunuzu korumanın ve gribin yayılmasını önlemenin en iyi yoludur. Grip mevsiminin sonlarında aşı yaptırmak, hiç aşı yaptırmamaktan daha iyidir. Çoğu uzman çocuğunuz risk grubunda değil ise bile grip aşısının yapılması bu yıl içinde grip olması riskini azaltacağını savunur.
Çocuklara Grip Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklara yönelik grip aşıları, grip mevsiminde çocuklarımızın sağlığını korumanın kritik noktasıdır. Peki çocuklarımıza grip aşısı ne zaman yaptırmalıyız? Grip mevsimi her yıl genellikle ekim ayından mart ayına kadar görülür. Çocuğunuzu bu dönemden önce korumak için sağlık uzmanları genellikle çocukların Ekim ayı sonundan önce aşı olmasını önermektedir. Ülkemizde son yıllarda grip enfeksiyonlarının önemli bir kısmı ocak ve şubat aylarında ortaya çıkmıştır. Aşının koruyucu etkisi 2 -3 hafta sonra ortaya çıkar bu neden ile tavsiye edilen yıllık grip aşısının aşı kullanıma sunulur sunulmaz grip salgını başlamadan önce eylül – ekim aylarında yapılması ve hastaların aşılanmalarının Aralık ayından önce bitirilmesidir.
Bununla birlikte, grip virüsleri baharın sonlarına kadar bile devam ettiğinden, grip aşısının geç yapılmasının dahi faydalı olabileceği belirtiliyor. Peki kimlere grip aşısı yapılamaz sorusunun cevabı nedir?
- 6 aydan küçük bebekler
- Şiddetli Yumurta alerjisi olan kişiler
- Geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler
- İnfluenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olan kişiler
- Ateşli orta- ağır hastalığı olan kişiler
Çocuklarda Grip Aşısının Yan Etkileri
Tüm dünyada ve ülkemizde grip aşısı mevsimsel gribi önlemenin en etkili yolu olarak kabul ediliyor. Grip aşıları hafif ya da sıfır yan etkiyle sahiptir. Çocukların gribe yakalanmasından, zatürre ve kritik hastaneye yatış gibi yüksek riskli sonuçlarından korumak için özel olarak tasarlanmıştır.
Enjeksiyon bölgesinde şişlik, hafif ateş veya ağrı gibi olası yan etkiler mevcuttur, ancak bunlar çoğunlukla hafif ve kısa sürelidir. Ciddi alerjik reaksiyonlar son derece nadirdir.