Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Yavuz Selim Küçük, mantar zehirlenmelerinin engellenmesi için, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi gerektiğini, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesini bildirdi.
Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu vurguladı.
Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında arttığına dikkati çeken Küçük, kültür mantarları dışındaki yabani mantarların, içeriğindeki toksinler nedeniyle zehirli olabildiğini kaydetti.
Küçük, mantarın renk, boyut gibi özelliklerinden zehirli olup olmadığı anlaşılamayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Halk arasında yaygın olarak bilinen, 'Piştikten sonra çatal batırdığında rengi gümüş oluyorsa zehirlidir' tanımı da maalesef doğru değildir. Çok tecrübeli insanlar bile zehirli mantarı ayırt edemezler. Yenebilir mantarlar arasına karışan bir tek zehirli mantar bile çok acı sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle bu tür mantarlar her ne şekilde olursa olsun tüketilmemelidir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak her zaman yüzde 100 mümkün değildir. Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Mantar zehirlenmelerinin engellenmesi için, doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle yenmemeli, bunun yerine kültür mantarı tercih edilmelidir."aa