Bozkurt işareti yasak mı? Avusturya’da "Sembol Yasası" ne zaman yürürlüğe girdi?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Bozkurt işareti yasak mı? Avusturya’da "Sembol Yasası" ne zaman yürürlüğe girdi?
A
a

Avusturya Türkiye maçı sonrasında Merih Demiral'in yaptığı  bozkurt işareti hem ülkemizde hem de Avusturya'da bazı tartışmalara neden oldu. UEFA, Avusturya maçındaki bozkurt işaretli gol sevinci nedeniyle Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı. Peki, bozkurt işareti yasak mı? Avusturya’da "Sembol Yasası" ne zaman yürürlüğe girdi?

Sütiş Eskişehir

Bozkurt İşareti Yasaklandı Mı?

Avusturya Parlamentosu, 2018 yılında kabul ettiği "Sembol Yasası"nı, 1 Mart 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe koydu.  Bu yasa, "aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele" gerekçesiyle çeşitli grupların kullandığı sembollerin kullanımını yasaklamaktadır.  Söz konusu yasa kapsamında, DEAŞ, El Kaide, Müslüman Kardeşler, HAMAS, Hizbullah, PKK ve USTAŞA gibi örgütlerin sembol ve işaretleri de yasaklanmıştır. Yasa uyarınca, bu sembolleri kullananlar para cezası veya bir aya kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Avusturya'nın, Müslüman Kardeşler'in amblemini ve MHP ile Ülkü Ocakları'nın kullandığı Bozkurt işaretini terör örgütü PKK ile aynı kategoride değerlendirmesi, Türkler tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Bunun yanında UEFA da, Türk futbolcu Merih Demiral'in Avusturya maçında yaptığı Bozkurt işaretli gol sevinci nedeniyle soruşturma başlatmıştır.

Bozkurt İşareti Ne Demek, Nasıl Ortaya Çıktı?

Bozkurt işareti, Türk tarih ve kültüründe önemli bir semboldür. Bu işaretin kökleri Budist kültüre kadar uzanmaktadır. Türk hükümdarları ve toplulukları, zafer ve kimlik belirtmek için bu sembolü kullanmışlardır. Tarihi kaynaklarda, 10. yüzyıl İranlı şair Firdevsinin "Şahname" adlı eserinde ve Çin'den çıkarılan eserlerde de Bozkurt işaretinin varlığı dokümente edilmiştir. Bu sembolün Göktürk dönemi ve diğer Türk devletlerinde Türk hükümdarlarının zafer işareti olarak kullanıldığı açıktır.

Büyük çoğunluk ise bozkurt işaretinin1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket'in sembol ismi Alparslan Türkeş’i "Bozkurt" işaretiyle selamlaması sonrası ortaya çıktığını düşünmektedir.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi