Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, çocuklarda ders başarısızlığı ya da dikkat dağınıklığının işitme kaybına bağlı olabileceğini söyledi.
Çocuklarda özellikle ilkokul ve anasınıfı dönemlerinde işitsel ve görsel zekanın işlenmesinin öneminden bahseden Uzm. Dr. Sevilay Küçük Aynacı, bu dönemlerde ders başarısında düşüklük, derse konsantre olamama, dersi iyi dinlememe gibi şikayetlerin çocukta işitme kaybına bağlı olabileceğini belirtti. Uzm. Dr. Sevilay Küçük Aynacı, erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu söyleyerek, “Çocuklarda zeka genetik, tabii ki bunun işlenmesi çok önemli. İşitsel ve görsel uygulanmasında kulak burun boğaz uzmanlarına ciddi görevler düşüyor. Çünkü özellikle ilkokul ve anasınıfı dönemindeki işitme kayıpları bazen atlanabiliyor. Bunlar genellikle ortakulak enfeksiyonuna bağlı oluyor ve çocuk ilkokula geldiği zaman öğretmeni tarafından sınıfta tembel, haylaz, derslerinde başarılı değil, dersi iyi dinlemiyor, konsantre değil gibi bir takım şikayetlerle velisine şikayet edilebiliyor. Aslında bu çocuklarda işitme kaybının olup olmadığının aranması gerekiyor. Anne ve babalarına mutlaka kulak burun boğaz uzmanına götürmelerini öneriyorum” dedi.
“İŞİTME KAYBININ FARK EDİLİP TEŞHİS EDİLMESİ GEREKİYOR”
Çocuklarda başarısızlığı farklı nedenlere bağlamadan önce hekimle görüşülmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Aynacı, “Çünkü altında ortakulak enfeksiyonu olabilir. Kulak arkasında ya da kulak zarı arkasında sıvı birikimi veya bu sıvı birikimine bağlı olarak kulak zarının arkaya çökmesi, basınç fazlalığı olabilir ve bunların bir hekim tarafından görülüp teşhisinin konuşması gerekiyor. Bu durum çocukların başarısını etkiliyor. Çünkü çocukların başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri işitsel, diğeri ise görsel zeka. Çocuk duymayınca bunu nasıl işleyecek?” ifadelerini kullandı.
VELİLERE TAVSİYE
Uzm. Dr. Aynacı, işitme kaybının düzeyine bağlı tedavi edilebileceğini kaydederek, şöyle devam etti:
“Benim anne ve babalara tavsiyem, eğer çocukların okul başarısında düşüklük olduğunu düşünüyorsanız, dersi dinlemiyor ya da başarısız diyorsanız, mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine götürün, bir kulak testi yaptırın. Ortakulak basıncı ölçülsün, işitme testi yapılsın. Altta bir otitismedia (ortakulak iltihabı) olabilir. Bunun da erken tedavisi çok önemli. Antibiyotiklerle veya kulak zarına yapılan parasentez dediğimiz girişimlerle ya da kulak zarına tüp takılarak bundan kalıcı olarak kurtulabilir ve rahat duyabilir.”