Eskişehir Barosu Başkanı Av. Barış Günaydın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Günaydın, Türkiye'deki basın özgürlüğü durumuna dikkat çekerek, yasal engeller ve ifade özgürlüğü ihlalleri konusundaki endişelerini dile getirdi.
Eskişehir Barosu Başkanı Av. Barış Günaydın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kentteki basın mensupları ile bir araya geldi. Günaydın, Türkiye’de basın özgürlüğü açısından ihlallerin çok fazla olduğunu belirterek, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de taşınan noktada, sayısal anlamdaki veriler de bu açıdan karnemizin çok kötü olduğunu da gözler önüne seriyor” dedi.
Baro Başkanı Av. Barış Günaydın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle gazetecilerle buluştu. Kentteki bir otelde düzenlenen organizasyonda konuşan Günaydın, basın mensuplarının günlerini kutlayarak, gazetecilerin kamuoyunun bilgi edinme hakkına aracılık eden önemli bir görev üstlendiklerini söyledi. İfade özgürlüğünün önemini vurgulayan Günaydın, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış, Anayasa’da güvence altına alınmış ifade özgürlüğünün kullanılması çok önem arz ediyor. Buna hassasiyetle dikkat çekmek istiyorum çünkü şöyle bir meslek düşünün; her gün dava tehdidiyle karşı karşıya kalsın. Biz hukukçular olarak da bunu çok netleşiyoruz ama gazetecilerin gerçekten benim bugünkü tabirimle sizleri, gazetecileri, gerçeğin cesur takipçileri olarak görüyorum. Gerçeğin peşinde, doğru bilgiyi kamuoyuna ulaştırma gayreti gösteren ve bu uğurda gerçekten çok büyük emekleri olan gazetecilerimizin bu süreçte yaşadıkları sıkıntıları da dile getirmek için bu özel bir günde tüm gazetecilerle bir arada olmayı tercih ettim” ifadelerini kullandı.
YASAL DÜZENLEMELER ENGEL OLUYOR
Türkiye’deki basın özgürlüğünü değerlendiren Günaydın, doktorada da basın özgürlüğü kavramını çalıştığını belirtti. İfade özgürlüğünün Türkiye’de geldiği noktanın bugün daha da kötüye gittiğini belirten Günaydın, “Teknoloji değişiyor, günümüzdeki koşullar değişiyor. Aslında konvansiyonel ya da ana akım medyanın da artık sosyal medya olmazsa olmaz bir unsuruama yasal düzenlemeler bu özgürlüğün önünde engel olmaya devam ediyor. Çünkü bütün raporlar baktığımızda, basın özgürlüğü açısından Türkiye'de ihlallerin çok fazla olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de taşınan noktada sayısal anlamdakiveriler de bu açıdan karnemizin çok kötü olduğunu da gözler önüne seriyor” açıklamasını yaptı.
Kaynak : HABER MERKEZİ