Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Hilal Aktaş, satın alma olarak da tanımlanan alışveriş bağımlılığının tedavi edilmesi gereken psikolojik bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
GEÇİCİ VE ALDATICI
Alışveriş bağımlılığının alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılıkları ile yeme bozukluklarından çok farklı olmadığını belirten Psikolog Hilal Aktaş “Genellikle alışveriş bağımlısı kişilerin psikolojik sıkıntılarını bastırmak için sürekli alışveriş yapma davranışı içine girdiklerini görürüz. Alışveriş bağımlılığının depresyon, kaygı bozuklukları ya da bastırılmış öfke ve saldırganlık duyguları ile paralel olarak ortaya çıktığı gözlemlenir. Kişiler alışveriş yaptıklarında bir rahatlama hissi duyarlar fakat bu geçici ve aldatıcı bir rahatlama olur” dedi ve alışveriş bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.
HARCAMA İSTEĞİ
Alışveriş bağımlılığının bir kısırdöngü olduğunu dile getiren Aktaş, “Kişi kendisini iyi hissetmediği zamanlarda para harcamak için güçlü bir istek duyar. Alışveriş sonrası kişiyi büyük bir suçluluk duygusu kaplar ve bu olumsuz duyguyu sonlandırmak için kişi yine alış verişe yönelir ve kişi daha fazla para harcamaya başlar. Suçluluk duygusu ile alışveriş yapma dürtüsü birbirini takip eder ve içinden çıkılmayacak bir kısırdöngü haline gelir” diye konuştu.
SOSYAL NEDENLER
Alışveriş bağımlılığının sosyal nedenleri üzerinde de duran Dr. Aktaş, “Kültürün dinamik yapısı, toplumun tüketime verdiği değer, reklam ve tanıtım faaliyetleri alışveriş şekillerini değiştirebilir. İnternet alışverişi, kredi kartı kullanımı, kredi çekme gibi alternatiflerin bulunması da alışverişe yönlendiren sebeplerdir. Ruhsal nedenler arasında da depresyona yatkın kişilerde satın alma eğilimi daha fazladır. Çoğu zaman üzüntü, yalnızlık, kızgınlık, engellenme ve irritasyon gibi olumsuz duygular bu artışa neden olabilir” dedi.
HASTALIĞIN TEDAVİSİ
Biyolojik nedenlerle ilgili de bilgi veren Aktaş, “Alışveriş yapmak, ödül sistemini aktive ederek kişiyi mutlu ve enerjik hissettirir. Bu hissi yoğun olarak yaşayan kişi tekrar yaşamak istediğinde alışverişe yönelir. Kişi üzerinde etkili olan alınan şey değildir, alışveriş süreci ve kazanmak, sahip olmak gibi kişiye verdiği doyumdur. Böyle bir hastalığınızın olduğunu ilk önce fark edip yardım almayı istemeniz gerekir. Alışveriş bağımlılığı tedavisinde farmakoterapi (ilaç tedavisi) ve psikoterapi beraber uygulanmaktadır. Grup terapileri de oldukça faydalıdır” diye konuştu.