Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Hilal Aktaş, TEOG sınavı öncesi hem sınava girecek öğrencileri hem de aileleri uyardı.
OLUMSUZ ETKİLER
Kaygının gerekli ve faydalı olduğunu belirten Aktaş, “Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek ve aşırı kaygıdır çünkü aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur. Sınav öncesinde öğrenilen bilgiler sınav sırasında unutulur, öğrenci sınav anında potansiyelini tam olarak kullanamaz ve bu performansını olumsuz etkiler.” dedi.
AİLE BASKISI
Sınav kaygısının en önemli sebeplerinden birisinin aile baskısı olduğunu ifade eden Aktaş, “Ailelerin çocuklarından çok fazla beklentisinin olması ve çocuğun bunları gerçekleştiremeyeceği düşüncesi kaygı düzeyini arttırır. Kişinin potansiyeline uygun olmayan amaç belirlenmesi kaygı düzeyini arttırır. Sınav kaygısının önemli diğer bir sebebi ise, zamanı etkin kullanamama ve sınava yeteri kadar hazırlanmamış olmaktır.” diye konuştu.
DİKKATTE AZALMA
Sınav kaygısının olumsuz etkilerini de anlatan Aktaş, “Öğrenci öğrenilen bilgileri kullanamaz duruma gelir. Konuları anlamakta ve düşüncelerini organize etmekte zorluk yaşar. Dikkatinde bir daralma ve azalma olur. Sınavın içeriğine değil, sınavın kendisine ve ona bağlı olarak yaşananlara odaklanır, zihinsel becerileri zayıflar ve bu da bilgileri hatırlamasını engeller, enerjisini boşa harcanmış olur.” dedi.
YETERLİ BESLENİN
Sınav kaygısını azaltacak uygulamalar ile ilgili de bilgiler veren Aktaş, “İçinizde ki ‘siz’ ile iyi geçinin. Aklınızdan kaygıya sebep olabilecek bir düşünce geçtiğinde “DUR!” diye bağırın. Birdenbire olumsuz düşüncenin kesintiye uğradığını göreceksiniz. Sınav gecesi yeterince uyumaya çalışın ve beslenmenizin yeterli ve dengeli olmasına özen gösterin.” şeklinde konuştu.