Türkiye’de hayvancılık krizi her geçen gün derinleşiyor. Artan maliyetlerden yakınan üretici hayvanını kesime gönderiyor. 2025 yılı için hem et hem de sütte büyük sorunlar yaşanacağını söyleyen Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik, “Fiyatlar kurtarmadığı için süt inekleri devamlı kesime gidiyor. Fiyatlar yükselmezse hayvanlar kesilecek, süt bitecek. Üretici de günden güne eriyip bitiyor” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılı bütçesi tartışmalar ışığında Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Bakanlığın önümüzdeki yıl için açıkladığı 135 milyar TL’lik tarımsal destek bütçesi Tarım Kanunu’nun 21. maddesi olan ‘milli gelirin en az yüzde 1’i oranında çiftçiye destek verilmesi ilkesi’nin çok altında kaldı. Kırsalda hayvancılığın günden güne azaldığını vurgulayan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Yüksel Gedik, “Süt üretimi devamlı düşüşte şu anda. Fiyat üreticilerimizi kurtarmadığı için süt inekleri devamlı kesime gidiyor. Bu devam edecek ama belli bir süre sonrabitecek. Ondan sonra tabii ki üretim olmayınca et sıkıntısı da yaşanacak. İthal et gelse daha sıkıntılı. Et de bitecek. Damızlık üretim olmayınca, süt inekleri de kesildiğinde et de sıkıntıya girecek” ifadelerini kullandı.
ACİLEN DESTEK VERİLMELİ
Üreticiye acilen destek verilmesinin şart olduğunu söyleten Gedik, “Sütü bitirmemek için,damızlık ineklerinkesilmemesi için üreticilerimizletemasa geçip bitirmemeye çalışmalılar. Ama süt fiyatını inadına aşağı çekiyorlar. Vatandaş tamamen bitik şu an. Çiğ süt fiyatı şu anda 13.50 TL. 14.65 TL’ydi ama sanayiciler 1 TL geri çekti. Üreticilerin beklentisi 18 – 20 TL arası olması lazım. Bu anca kurtarabilir. Yemler aşırı derecede zamlandı. Girdiler pahalı olunca kurtarmıyor. 18 – 20 TL civarında olması lazım ama onu da mümkün değil yapmıyorlar. Üretici de böylece bitip gidiyor. Köylerde bile hayvanlar bitti. Daha dün Beyazaltın’da sütler bitmiş. Gidip topluyorduk ama şimdi bıraktık. 50-60 kilo süt veren vatandaşlar da ‘artık hayvanları kestireceğiz ve bitireceğiz’ dediler. Günden güne eriyip bitiyor. Süt para yapmayınca vatandaş ne yapacak? İneğini kestiriyor. En azından ‘hayvanım da olmasın, masrafımda olmasın’ diyor. Bu da tabii üretimde aşırı derecede düşüşe neden oluyor” şeklinde konuştu.
BÜTÜN İŞLETMELER KAPANACAK
Bakanlığın süt fiyatlarını yükseltip girdi maliyetlerini kontol altına alması gerektiğinin altını çizen Gedik, “Tarım Bakanlığı’nın acilen el atması lazım. Süt fiyatları yükselmeli. Süt fiyatları yükselmezse hayvanlar kesilecek, süt bitecek. Üreticilere destek verilmesi lazım… Normal destekler veriliyor ama onlar kurtarmıyor. Kilo başına 50 kuruşluk destek üreticiyi kurtarmıyor. Bir de şu var; yemlere müdahale edilmiyor. Yem fiyatlarına müdahale edilmesi gerekiyor. Fiyatlar aldı başını gitti. Yetişilmesi mümkün değil. Vatandaş yemini kendi üretse onun da maliyeti; mazot, gübre, elektrik çok aşırı derecede yükseldi. Her gün üreticilerle iç içeyim. Her gün bitiyor. Büyük firmalar bile dayanamaz hale geldi. Onlar toplu aldığı içim 18 - 20 TL civarında veriyorlar, öyle ayakta kalıyor ama köylerdeki işletmeler tamamen bitiyor. Acilen bir el atılması lazım. El atılmazsa bütün işletmeler kapanacak” açıklamasını yaptı.