Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, son yıllarda ilaç fiyatlarının aşağı çekilmesini eleştirerek, “Şuanda 36 ilacın üretimi yok. Yaklaşık 140 kalem ilaç da bulunamıyor” dedi.
Türkiye Eczacılar Birliği tarafından düzenlenen ESKON 2014 9. Bölge Eczacılar Odası Ulusal Öğrenci Kongresi’nde konuşan Genel Başkan Erdoğan Çolak, bir oturumda yaptığı konuşmada ilaç ekonomisi, eczacılık fakültesi mezunu öğrencilerin geleceği, eczacılık mesleğinin geleceği ve ilaç pazarı gibi konulara değindi.
ÜÇÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR
İlaç ekonomisinin önemine değinen Çolak, “İlaç ekonomisi önemli bir şeydir. Bugün ilaç alanını belirlenmesi noktasında işin ekonomi boyutu asıl belirleyici noktaya taşınmıştır. Diğeri ise ilaç teknolojisidir. İlaç sektörü dünyayı sırtında taşıyan üçüncü büyük sektördür. O yüzden önemlidir. Çünkü ilaç, insanlık var oldukça hastalığın var olacağı düzleminden, hastalık var oldukça onun tedavi gücü olan ilacın da var olacağını söylemektir. İnsanlık varsa hastalık var, hastalık varsa ilaç var ve o ilacın sahibi olan eczacı var. Böyle bir süreci değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bugün eczacıya ihtiyaç var, gelecekte de olacak” diye konuştu.
İLAÇ HARCAMALARI ARTIYOR
“Önümüzdeki süreçte hükümetten gördüğümüz ve beklenen şey, ilaç ve sağlık üzerindeki baskının ekonomik anlamda artmasıdır” diyen Çolak şunları kaydetti: “Dünyada ülkelerde tüm nüfus yaşlanıyor ve yaşlılıkla birlikte yaşama süresi uzuyor. Kronik hastalıklar ve dejeneratif hastalıklarda artış söz konusu. İnsanların sağlığa bakım talebi artıyor, sağlık hizmetlerinin sunumu çeşitleniyor. Aynı zamanda hizmete erişim kolaylaşıyor. İlaç teknolojisindeki gelişim, yenilikçi ve inovatif ilaçların daha çok kullanılmasını beraberinde getiriyor. Gelişmekte olan pazarlar hızla büyüyor. Tüm bu nedenlerle sağlık, ilaç harcamaları giderek artıyor.”
REÇETEYE BASKI ARTIYOR
Çolak, “Bunun karşısında kamu sağlık otoritelerince ilaç harcamaları noktasında reçeteye baskı artıyor. Sosyal güvenlik sistemler, sağlık ve ilaç harcamalarını kontrol altına almaya çalışıyor. Yeni ödeme kuralları sürekli değişiyor. Önümüzdeki süreçte de hükümetten gördüğümüz ve beklenen şey, ilaç ve sağlık üzerindeki baskının ekonomik anlamda artmasını bekliyoruz. 2005 yılından bu yana 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' adı altında sağlık ilaç alanı tasarruf edilebilecek bir alan olarak düzenlenmiş ve sürekli yeni uygulamalarla bu alan daraltılmıştır” dedi.
İLAÇ FİYATLARI DÜŞÜYOR
Çolak “İlaç fiyatları sürekli düşmektedir. 2005’den bu yana tam 300 kez ilaç fiyatları düşmüştür. Referans ilaç, referans fiyat, referans ülke gündeme gelmiştir ve bu nedenle 2003’lü yıllarda 70-80 TL olan ilaçlar bugün 5-6 TL civarındadır ve eczacı karları da yüzde 18’ler civarına gelmiştir. Bunları topladığımızda önemli bir baskı alanı oluştuğunu görüyoruz” diye konuştu.
1 TRİLYON DOLAR İLAÇ PAZARI VAR
Dünya genelindeki ilaç pazarı hakkında bilgi veren Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, “İlacın genel olarak dünya üzerindeki olayına bakarsak bugün 1 trilyon Dolar ilaç pazarı var. Önümüzdeki yıllarda bu ilaç pazarının 200 milyar Dolar artması bekleniyor. Yani pazar genişleyecek ve genişlemeye devam edecek” dedi.
FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞE SON VERİLMELİ
İlaç fiyatlarındaki düşüşlere son verilmesi gerektiğini dile getiren Çolak, “Bu süreç içerisinde eczacılık alanının yaşaması biraz buna bağlı. İlaç fiyatlarının bir yerde düşmesine son verilmesi gerekiyor ama ondan önemlisi halk sağlığı açısından ilacın bulunabilirliği ve alınabilirliğini sağlayacak düzenlemeler önemli. Hükümet son yıllarda ilaç fiyatlarını öylesine aşağı çekti ki, şuanda 36 ilacın üretimi yok. Yaklaşık 140 kalem ilaç da bulunamıyor. Topladığınızda yaklaşık 200 kalem ilaç piyasada yok” diye belirtti. (İHA)