Özel Ümit Hastanesi Pilates Eğitmeni Gülçin Kaya Uğur, hamilelik döneminde yapılan pilatesin hem hamilelik sürecini hem de doğumu kolaylaştırdığını söyledi.
Hamilelik pilatesi hakkında anne adaylarına bilgi veren Uğur, pilatesin kas ve iskelet sisteminin eşit oranda güçlendirmek, esnekliği arttırmak, denge, nefes ve hareket sistemlerinin bütünlüğünü sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Pilatesin anne adayına faydalarından söz eden Gülçin Kaya Uğur, “Pilates, anne adayının hem fiziksel hem psikolojik olarak kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Gebelikten kaynaklanan bel ve sırt ağrılarını azaltır. Şişlik ve ödemleri, uyku problemlerini azaltır, duruşunuzu düzeltir. İçerdiği nefes egzersizi sayesinde gevşeyen karın kaslarının daha çabuk güçlenip toparlanmasını sağlar. Normal doğumu kolaylaştırır, doğum süresini kısaltır, sancıyı azaltır. Doğumda oluşan yırtıkları azaltır ve enerjinizi arttırarak hamileliğinizi daha mutlu geçirmenizi sağlar” dedi.
Pilatesin gebeliğin hangi sürecinde yapılabileceği konusunda konuşan Uğur, “Pilates, doktorunuzun izin verdiği sürece, 12 ve 16’ncı haftalar arasında başlanıp haftada 2 veya 3 defa olmak üzere 30 ile 60 dakika süresince yapılabilir. Hamileliğinizin son haftalarına kadar güvenle devam edebilirsiniz” diye belirtti.
KİMLER PİLATES YAPMAMALI?
Kimlerin hamilelikte pilates yapması gerektiğine de değinen Uğur, şunları kaydetti:
“Kalp problemi, akciğer hastalığı, astım, bronşit yüksek tansiyon yaşayan gebeler pilates yapmamalıdır. Ayrıca vajinal kanaması olanlar, geçmişte erken doğum yapan ve erken doğum riski olan gebeler de pilates yapmamalıdır” diye konuştu. Hamilelikte yatış pozisyonun nasıl olması gerektiği hakkında anne adaylarını bilgilendiren Uğur, “Hamilelikte özellikle sol yana yatış pozisyonu önerilir. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu arttırarak vücuttaki şişlikleri azaltır. Hamileler için en rahat uyku pozisyonu sol yana yatarak bacakların karna doğru çekildiği pozisyondur. Hamilelikte özellikle son aylarda sırt üstü yatmaktan kaçınmak gerekir.”
DOĞUM SANCISI İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Uğur, doğum sancısı ile nasıl başa çıkılacağı konusunda ise anne adaylarına şu önerilerde bulundu:
“Doğum sancınız başladığı zaman kendinizi çok endişeli hissetmeniz doğaldır. Doğum sancınız başlarsa daha aktif kalmaya çalışmalısınız. Fakat aşırı derecede hareket etmeyin. Ev içinde yürüyebilirsiniz veya dikkatinizi başka şeylerle uğraşarak dağıtabilirsiniz. Sık sık pozisyonunuzu değiştirin. Dik pozisyonda durmaya çalışın. Böylelikle bebeğinizin normal doğum pozisyonuna gelmesi için yerçekiminin etkisini de kullanmış olursunuz. Eğer kasılmalarınız şiddetlenmeye başlarsa ortaya çıkan rahatsızlığı hafifletmek için ılık bir banyo yapın veya duş alın. Sıvı tüketmeniz vücudunuzun sıvı ihtiyacı için gerekli olacaktır. Kafeinli içeceklerden ve yiyeceklerden kaçının, şeker yemeyin. Eğer gerekirse rahatlama çalışmalarına başlayın ve nefes alıp vermeye odaklanın. Nefes alıp vermeyi yavaş ve sakin bir şekilde yapın. Kendinizi oldukça güzel bir ortamda hayal edin.”
Kaynak : İHA