CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü’nün tüzük ile örgüte ilişkin Tepebaşı İlçe Danışma Kurulu toplantısında kullandığı ifadeler kamuoyunun ciddi tepkisini aldı.
(İlgili yazı: ‘Hz Ali: Dil bir ölçüdür.’ buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)
*
Bununla beraber Süllü, ‘ifadelerim cımbızlandı, çarpıtıldı’ şeklinde açıklama yapmak zorunda kaldı, isim vermeden bazı partili arkadaşlarını da partiye zarar vermekle suçladı. (
İlgili yazı: ‘Jale Nur Süllü, bazı CHP’lileri hedef aldı!’ Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)
*
Jale Nur Süllü’nün, hem Tepebaşı İlçe Danışma Kurulu toplantısında, hem de sonrasında yaptığı
‘enteresan’ açıklamalarla birlikte, aklıma,
7 Haziran 2015 genel seçimleri geldi…
*
CHP o seçimlerde 3 (Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel), AK Parti 2 (Nabi Avcı, Salih Koca), MHP ise 1 (Ruhsar Demirel) milletvekili çıkarmıştı.
*
İşte, bu sonuçla birlikte CHP, çok uzun yıllardan sonra, genel seçimlerde Eskişehir’de birinci parti oldu!
*
Ve dönemin CHP İl Başkanı
Ersen Yeniceli, seçimin hemen ardından ne demişti biliyor musunuz?
“Bu zafer, örgütün zaferidir!”
Yeniceli, bu ifadesini şu sözlerle destekledi:
“Örgüt; il, ilçe ve belediyeler ile bir bütündür!”
*
Aradaki zihniyet farkını anlattığımı düşünüyorum…
‘Bütün bunların sorumlusu Hayri Avcı değil!’
İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş TÜLOMSAŞ’la ilgili konuşmuş, TÜLOMSAŞ’ın Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmasını önermiş ve ortaya çıkacak alanın şehir lehine değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştu.
Bu açıklamayla beraber bir anda kamuoyu oluştu; bazıları söz konusu önerinin yerinde olduğunu ifade ederken, bazıları da “TÜLOMSAŞ’ın alanı ranta açılmasın” dedi.
*
“TÜLOMSAŞ’ın alanı ranta açılmasın” şeklindeki görüş, Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı
Ramazan Uysal’a ait.
Peki, İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, Uysal’ın görüşüne ilişkin ne düşünüyor?
Okuyoruz…
TUZAĞA DÜŞTÜLER
“Demiryol-İş başkanının bu açıklamasından, bizim TÜLOMSAŞ’la ilgili görüş ve önerilerimizi ne yazı ki doğru okumadığını anlıyoruz. Basına servis etmiş olduğumuz yazılı metni çok dikkate almadan yüzeysel bir açıklamayla, yine TÜLOMSAŞ’ı küçük tutmayı hedefleyen, büyümesini istemeyenlerin tuzağına düşen bir açıklama olduğunu düşünüyoruz.”
*
İYİ Partili Ektaş, Demiryol-İş Başkanı Ramazan Uysal’a cevap verdikten sonra, TÜLOMSAŞ’ın taşınma ve gelişme konusunu detaylandırdı ve şu ifadelere yer verdi:
DEMİRYOLU İHTİSAS ŞEHRİ
“Bizim TÜLOMSAŞ’la ilgili önerilerimizin tamamı, TÜLOMSAŞ’ın büyüyüp gelişmesi ve Türkiye’de hak ettiği şekilde demiryolunun can damarı olması ile ilgiliydi. Biz TÜLOMSAŞ kapansın demedik. Hak ettiği yüksek hızlı trenleri, hafif raylı sistemleri, Eskişehir’de üretsin. Eskişehir’de bir demiryolu organize sanayi kurularak, demiryolunun ihtisas şehri haline gelsin dedik.
İHRACATIN DEVAMI GELMEDİ
TÜLOMSAŞ’ın yapmış olduğu ihracatlar kayda değer ihracatlar değil. Tamamen Türkiye’nin dış ticaret politikalarından kaynaklanan, karşılıklı ticari alışverişten kaynaklanarak satılmış olan birkaç tane manevra lokomotifimiz vardı. Ancak bunların da devamı gelmedi. TÜLOMSAŞ ne yazık ki dünya piyasasında sertifikasyon sağlanmış bir pazara girecek lokomotif henüz üretmiş değil.
SORUMLUSU SİYASİ İRADE
Bütün bunların sorumlusu Hayri Avcı değil. Sayın Hayri Avcı da çalışkan bir bürokrat. Tabii ki kamuoyunu sürekli motive edecek mesajlar vermek de kendisinin görevi. Ancak burada, TÜLOMSAŞ’ın istenilen seviyelere gelememesinin sorumlusu siyasi irade. Siyasi irade TÜLOMSAŞ’a yatırım yaparsa, TÜLOMSAŞ’ın AR-GE’sini kuvvetlendirirse, tüm dünya pazarlarına örnek olabilecek prototip araçların üretilmesi için kaynaklar oluşturursa başarı gelir. Yine işgücünün arttırılması ve nitelikli personel çalıştırılması gerekir.”
*
Başkan Mehmet Ektaş’la, TÜLOMSAŞ’ın yanı sıra, İYİ Parti’deki hedefine ilişkin de konuştuk ve “siyasi bir beklentiniz var mı” şeklinde bir soru yönlendirdik.
“Ben klasik siyasetçiler gibi hiç öyle lafı eğip bükmem” diyerek sözlerine başlayan Ektaş, şu ifadelere yer verdi:
MİLLETVEKİLİ OLMAK İSTİYOR!
“İYİ Parti, benim ofisimde kuruldu. Bir buçuk ay, partimizin kuruluş çalışmalarını yaptık. Yönetimi oluşturduk. Yönetimin ilk toplantısında arkadaşlarımız bana şu soruyu sordu: Mehmet Bey, sizin, geleceğe dönük bir hedefininiz var mı? Ben de onlara, eğer fırsat olursa bir milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunmak istediğimi söyledim. Ancak erken seçimler oldu, genel merkezle Eskişehir’in ilişkisini oluşturabilmiş ve partinin kuruluşuna çok büyük emek harcamış Arslan Kabukçuoğlu Bey vardı. O nedenle ben milletvekilliği aday adaylığı için başvuruda bulunmadım. Ama benim geleceğe dönük perspektifim çok açık ve net. Ben İYİ Parti’den mutlaka milletvekili aday adayı olup… Eğer aday olur da milletvekili seçilirsem, ülkeme ve Eskişehir halkına milletvekili olarak hizmet etmek istiyorum.”