3 Ak Parti, 3 CHP'li Vekil geçtiğimiz hafta törenle mazbatalarını aldılar ve T.B.M.M.'ne kayıtlarını yaptırdılar. Eskişehir'e de kendilerine de hayırlı olsun. Tören esnasında verilen toplu fotoğraf ve 6 vekilin de yan yana olması herkesi aynı dilek etrafında toparladı. Söz konusu Eskişehir olduğunda herkes bu birlikteliğin mazbata töreninde kalan bir fotoğraf olmamasını ve icra edilecek işlere de yansımasını diledi.
Bu süreci ilerleyen günlerde Eskişehir'in artık kangren olmuş sorunlarını aşmaya çalışırken göreceğiz. Kim nerede duruyor, kim ne kadar uzlaşı sahibi anlayacağız. Uzlaşı yapmanın bir tarafın dediklerine riayet etmek olmadığı gerçeği de kavranmış mı göreceğiz.
Ancak Vekiller uzlaşı çağrısındayken, Başbakan Davutoğlu bile ötekileştirmeye izin vermeyeceğiz derken, Belediye Meclislerinde olup bitenleri anlamak ve geleceğe bu umutla bakmak pek mümkün değil gibi.
Çok da önemi olmayan bir birlik üyeliği seçiminde bile yaşananlar bu uzlaşı dileklerinin Belediye Meclislerine yansımayacağının emaresi gibi. ‘Vekiller uzlaşsın da meclis önemli değil’ diye düşünenler de olabilir ama Eskişehir için yerel yönetim üzerinden hizmet bekleyen işleri ve ilçeleri düşününce ‘Vekiller uzlaşmasa da olur yeter ki meclis uyum içinde olsun’ diye düşünmek bile daha mantıklı. Bakalım sağduyu iklimi buraya da gelecek mi diye bekleyeceğiz ama umudumuz vekiller arasındaki diyalog kadar yüksek değil, bunu da belirtmek lazım.
-------------------------------------
İlk 3'e girmek güzel ama, fakat, lakin
Forbes dünyanın en tanınmış, en büyük ekonomi dergisi. Bu dergi Türkiye'de yaşama standartları üzerine bir araştırma yapıyor ve en yaşanabilir şehirleri sıralıyor. İlk sırada Trabzon, ikinci sırada Muğla ve üçüncü olarak Eskişehir çıkıyor karşımıza.
İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa nerede derseniz sıralamada daha gerilerde yer alıyor.
Peki bu sıralama neye göre yapılıyor?
Yaşamak ve iş yapmak arasındaki denge, şehrin kendine yetebilmesi, sosyal imkânlara erişim, yeşil alan ve su kullanımının nüfusuna göre yeterli olması, Üniversitesi ve Avrupa Birliği hibe programlarından istifade edişi gibi etkenler sıralama için önemli etkenler.
İlk bakışta 3. sırada olmak güzel, başarılı ve keyifli ancak…
Nüfusu bizden az olan Trabzon ve Muğla'nın ilk 2'de yer aldığı listede bizim ilk sırada yer almamız gerekiyor. 3. olmakla yetinmeyip, niye ilk sırada değiliz dememiz gerekiyor. İş yapma ve yaşama dengesi üst düzey bir şehirken ve sık sık gerek sosyal, gerek iş hayatındaki atılımların konuşulduğu bir şehirde ben 3. olmakla yetinemem.