Türkiye’nin en büyük şehir meydanı olacak

29 Kasım 2016 09:21
A
a
Sütiş Eskişehir
Yeni stadyum tamamlandı…
Ufak tefek eksikleri var…
Onlarda tamamlandıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı stadyumu Eskişehirspor’a kiralayacak…
Siyah-Kırmızılı takım sezonun kalan maçlarını yeni stadyumda yapacağından eski stadyum boşa çıktı…
Bu sezon bölgesel amatör maçlar oynanacak eski stadyumda…
Sezon sonunda eski stadyum ile spor salonu ve kapalı yüzme havuzu da yıkılacak…
Yerine “Şehir Meydanı” yapılacak…
Eski stadyumun yerinin “Şehir Meydanı” olacağı yeni stadyumun inşasına başlanmadan önce açıklandı…
Önce yeni stadyumu yapması için eski stadyumun nerede ise 4’de birlik bölümü TOKİ’ye konut veya ticaret merkezi yaparak gelir elde etsin diye verilmesi kararlaştırılmıştı…
Atatürk Spor Kompleksinin yerimin betonlaşmaması konusunda Eskişehir kamuoyunun büyük baskısı oldu…
Bu baskı sonunda Atatürk Spor Kompleksi’nin alanının bir bölümünün TOKİ’ye yer verilmesi düşüncesinden vazgeçildi…
Yeni stadyum için aranan kaynak Anadolu Üniversitesi’nin 2013’de kurulan “Türk Dünyası Kültür Başkenti” Ajansına bakanlar kurulu kararı ile aktardığı 200 milyon TL’den karşılanınca Atatürk Spor Kompleksinin alanının tamamımın “Şehir Meydanı” olacağı açıklandı…
Hem de bunu açıklayan devletin Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı idi…
Bakan Avcı’dan sonra bugün Şanlıurfa Valisi olan dönemin Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’da ısrarla “Şehir Meydanı” olacak demişti…
Hatta “Şehir Meydanı” olacak denilen Atatürk Spor Kompleksinin “Şehir Meydanı” proje ve maketleri kamuoyuna tanıtıldı…
Yeni stadyumu yaptıran TOKİ’nin de kasasından beş kuruş çıkmadı…
Eskişehir Türk Dünyası Başkenti Ajansı yeni stadyumun yapım bedelini TOKİ’ye ödedi…
Buna rağmen hala birileri “Atatürk Spor Kompleksinin yeri ne olacak?” diye açıklamalar yaparak halkın kafasını sulandırmaya çalışıyorlar…
Hafta sonunu Eskişehir’de geçiren, Türk Dünyası Vakfı’nın 2016 yılı yıllık faaliyet değerlendirme toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, şehirdeki “Atatürk Spor Kompleksi alanı betonlaştırılacak” şeklinde çıkartılan dedikodulara cevap verdi:
“Eski stadımızın yerini açarak oraya Türkiye’nin en büyük şehir meydanlarından Türk Dünyası Meydanını kazandıracağız. Anadolu Üniversitesi’nin ciddi desteği oldu. Anadolu Üniversitesi’nin bütçesinin bir bölümü yeni kurulan üniversitelerin teşkilatlanmasına harcanmak üzere Maliye tarafından bloke ediliyordu. Çünkü Anadolu Üniversitesi’nde toplanan bu para bütün Türkiye genelinde ve hatta yurt dışındaki Açık Öğretim hizmetlerine sağlanan gelirdi. Dolayısıyla bütün Türkiye’nin ve yurt dışından gelen öğrencilerin de katkılarıyla oluşan bütçedir. Bu bütçe daha sonra başka yerlerdeki üniversitelerin, yeni kurulan üniversitelerin gelişmesi faslında kullanılıyordu. Sadece 2013 yılına mahsus olmak üzere, bu fasıl Eskişehir’de meydan yapımı için tahsis edilmiş oldu. Türk Dünyası Ajansı'na ve ondan sonra Türk Dünyası Vakfı'na geçti. Şimdi böylece Eskişehir, eski stat yerini yapılaşmaya açmadan, yeni bir stat yapma imkânına kavuşmuş oldu.”
Bakalım Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın bu açıklamasından sonra hala “eski stadyum yeri betonlaştırılacak” dedikoduları sürecek mi?
Veya bakanın bu açıklamasıyla ikna olup susacaklar mı?
Yoksa kamuoyunu yanıltmaya devam edecekler mi?
 
*-********
 
“MİLLİ UÇAĞIMIZI YAPMALIYIZ”
17 Aralık 2013 tarihinde Ankara Gar’ında düzenlenen tanıtım toplantısında dönemin Başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yine dönemin Ulaştırma Bakanı bugünün Başbakanı Binali Yıldırım, ilk hızlı milli treninin Eskişehir TÜLOMSAŞ’ta yapılacağının müjdesini vermişlerdi…
İstanbul Teknik Üniversitesi projenin ortağı olurken TÜBİTAK, ASELSAN ve Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi (RSK) projenin paydaşı olarak milli hızlı tren için çalışacağı belirtilmişti…
Proje için oluşturulan Milli Tren Çalışma Grubunun proje yürütücülerinden biri de TÜLOMSAŞ…
TÜLOMSAŞ ilk yerli milli hızlı treni yapmak için kolları sıvadı…
Gerekli alt yapı çalışmalarını sürdürüyor…
Edindiğim bilgilere göre ilk milli hızlı tren 2018 yılının sonları veya 2019 yılının ilk aylarında hizmete girmiş olacak…
İnşallah bir aksilik çıkmaz, verilen tarihte ilk milli hızlı trenimiz raylarda hareket etmeye başlar…
Bundan Türk Milleti olarak çok ama çok büyük gurur duyarız…
Birkaç gün önce Türk Harb-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Şenol Yılmaz’ın röportajını okudum…
“Milli uçağımızı yapmalıyız” diyor…
Bunun için de adresi Hava İkmal Bakım Merkezi’ni gösteriyor…
Doğru adres…
Zaten yıllardır Hava İkmal Bakım Merkezi’nde savaş uçaklarımızın pek çok parçası yerli olarak yapılabiliyor…
Başkan Şenol,” Tamamen Türk mühendislerin projesi ile bugün denizlerimizde güvenliğimizi sağlıyor. Biz istiyoruz ki bu teknoloji ile bu yetişmiş personel ile hava savunmamızı da milli uçaklarımızla yapalım. Milli uçağımızı üretecek potansiyel var. Teknik anlamda da yetişmiş personel anlamında da bu potansiyel var. Hava İkmal Bakım Merkezi motorundan tutun gövdesine kadar her türlü uçağın millileşmiş proje halinde üretimini yapabilecek teknik donanımdadır. Bunun için AR- Ge gerekiyor. İnşallah önümüzdeki süreçte milli uçağımızı yapabileceğimizi düşünüyorum” demiş…
Hava İkmal Bakım Merkezi’nin dışında uçak konusunda bir önemli merkez olan TUSAŞ Eskişehir’de yıllardır faaliyetini sürdürüyor…
Birde helikopter parçaları üreten ALP Havacılık var…
Havacılık sanayiinin önemli firmalarından Alp Havacılık, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 140 milyon dolarlık yeni yatırım yapıyor…
Havacılık transmisyon sistemleri, iniş takımları, motorun döner parçaları gibi üretimlerde uzmanlaşmış, dikey entegrasyonu olan yani nihai ürünün çıktığı, arada gereken tüm üretim yapan kuruluş…
TUSAŞ bugün gerek Türkiye’nin gerekse Avrupa’nın önemli uçak motoru ve parçaları üreten merkez…
TUŞAŞ, TÜLOMSAŞ, Hava İkmal Bakım Merkezi ve Alp Havacılık, Türkiye’nin önemli hava ve raylı sistemlerde hizmet veren kuruluşlarımız…
Özellikle TÜLOMSAŞ ile Hava İkmal Bakım Merkezi’nin alt yapıları daha da güçlendirilir, ARGE’lerine takviyeler yapılırsa Avrupa’nın değil dünyanın gözü Eskişehir’e çevrilir…
Hava İkmal Bakım Merkezi’nin sivilleştirileceği konuşuluyor…
Harp-İş Eskişehir Şube Başkanı Şenol Yılmaz’ın da ifade ettiği gibi Hava İkmal Bakım Merkez’in de Milli uçağımızı üretecek potansiyel var…
Teknik anlamda da yetişmiş personel anlamında da potansiyel var… Hava İkmal Bakım Merkezi motorundan tutun gövdesine kadar her türlü uçağın millileşmiş proje halinde üretimini yapabilecek teknik donanıma da sahip…
Bunun için öncelikle AR- Ge gerekiyor.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi