Tüm kurumlar, Eskişehir’i değerlendirmeli...

Yerel seçim sürecinde olmamız münasebetiyle, kamuoyunu temsil eden kurum ve kuruluşlardan, şehre ilişkin birtakım öneriler sunuluyor, çeşitli görüşler ortaya konuluyor

22 Ocak 2019 08:21
A
a
Sütiş Eskişehir
Yerel seçim sürecinde olmamız münasebetiyle, kamuoyunu temsil eden kurum ve kuruluşlardan, şehre ilişkin birtakım öneriler sunuluyor, çeşitli görüşler ortaya konuluyor. Bu noktada, şimdiye kadar ayakları yere basan en önemli değerlendirme, Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformundan geldi. Platform temsilcileri geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla beraber, belediye hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve öneriler sundu.

Arif Anbar 22.01.2019
*
Platformun açıklamasına geçmeden önce, platform altında bulunan oluşumları aktarmak istiyorum:
Atatürkçü Düşünce Derneği Birleşik Metal İş Sen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Eskişehir Bilecik Tabip Odası Eğit Der Eğitim Sen Emekli Sen Eskişehir Kadınları Platformu SES Sosyal iş Sen Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Hacı Bektaş Veli Derneği Çağdaş Gazeteciler Derneği Eğitim İş Sen Anadolu Erenleri Derneği Deliklitaş Geliştirme Derneği
*
İşte, biraz sonra okuyacağınız istek ve beklentilerin, aynı zamanda yukarıda yazılı olan oluşumların görüşleri olduğunu ifade etmekte fayda var.
*
Söz konusu platform, açıklamasının girişinin bir bölümünde, şu ifadelere yer vermiş: “Şehrimizin başkanlarının vaatlerinin birçoğunun gerçekleştiği görülmekte, ülkemizde ve dünyada birçok şehri geride bırakarak dereceler ve ödüller almaktadır.” Bu ifadelerden anlaşılıyor ki, platform, mevcut belediye başkanlarının yönetiminden memnun. Zira biraz sonra okuyacaklarınız, genellikle var olan hizmetlerin geliştirilmesine dönük cümleler olacak.
*
Tabi şunu da söylemeliyim: Platformun açıklaması, sadece mevcut yerel yöneticilere ilişkin değil, diğer partilerin belediye başkan adayla
rını da kapsar nitelikte. Yani hangi siyasi partinin adayı belediye başkanı seçilirse seçilsin, platformun görüşlerini dikkate almalı.
*
Şimdi, platformun istek ve beklentilerini sıralayalım…
*
-Yaşlı bakın evleri
Belediyeler bu hizmeti kısmen gerçekleştiriyor. Mesele Tepebaşı Belediyesi Alzheimer Merkezi... Mesela Odunpazarı Belediyesi Koca Çınar Yaşam Merkezi… Ancak platform, bu hizmetin genişletilmesini talep ediyor.
*
-Kent konseyleri
Merkezdeki üç belediyenin de kent konseyi var ve her üçü de faal olarak hizmet veriyor. Platform, kent konseylerinin belediyelerden bağımsız olmasını talep etmiş. İlk bakışta doğru olabilir ancak bu isteğin uygulanması neredeyse imkansız. Çünkü kent konseyleri, direk olarak belediyelere bağlı kurumlardır.
*
-Kamucu anlayış
 
Platformun bu başlık altındaki talepleri, şeffaf ve hesap veren bir yönetim anlayışı ile çalışanların tümümün kadrolu işçi haline getirilmeleri. 
*
-İletişim
Be maddede, belediye başkanlarının kapısının her an açık olması, sivil toplum kuruluşları temsilcilerine zamanında randevu verilmesi, bu noktada meclis üyelerine sorumluluk addedilmesi isteniyor.
*
-Mahalle Meclisleri
Mahalle meclisi uygulaması, Odunpazarı Belediyesi bünyesindeki Odunpazarı Kent Konseyi’nin altında yapılıyor. Ancak diğer belediyelerin de yapması gerektiği vurgulanıyor. 
*
-Kadın  Kadınların yönetime katılımının daha fazla olması gerektiği görüşü savunuluyor. 
*
-Belde evleri
Belde evi uygulaması Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi tarafından Eskişehir’e kazandırıldı ve uygulama devam ediyor. Ancak platform, bu uygulamanın, daha da arttırılmasını tap ediyor. 
*
-Okul öncesi eğitim
Okul öncesi eğitim programı, sadece Odunpazarı Belediyesi bünyesinde mevcut. Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyeleri, okul öncesi çocuklar için çeşitli eğitimler verse de, bu işi profesyonel şekilde yapmıyor. Platform, iki 
belediyeden okul öncesi eğitim için adım atmalarını isterken, Odunpazarı’nın da kreş sayısını çoğaltmasını bekliyor. 
*
-Amatör sporun desteklenmesi
Merkezdeki üç belediye, amatör spora büyük oranda destek veriyor. Dahası, profesyonel futbol kulübü olan Eskişehirspor’a dahi destek vermeye gayret gösteriyor. Platform, bu desteğin artmasını istiyor.
*
-Demokratik kitle örgütlerinin bina ihtiyacı
Aslına bakılırsa bu madde çok önemli ve gerçekten büyük ihtiyaç. Çünkü sivil toplum kuruluşları, maddi imkansızlıklardan dolayı çoğu zaman bir ofis dahi tutamıyor. Bu noktada üç belediye bir araya gelip, ‘Sivil Toplum Merkezi’ inşa edebilir ve isteyen oluşumların söz konusu merkezde çalışmalarını gerçekleştirmesini sağlayabilir. 
*
-Engelsiz yaşam
Üç belediye engellilerin yaşamını kolaylaştırmaya ilişkin elinden geldiği kadarıyla proje üretiyor ve uğraş veriyor ancak bu uğraşın daha da arttırılması isteniyor. 
*
-Köylü ve çiftçi
Bu madde oldukça önemli. Çiftçiliğin neredeyse öldüğü, köylünün şehirlere göç ettiği günümüzde, özel
likle Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Projesiyle çiftçiye destek veriyor. Yılmaz Büyükerşen bu kapsamda ipekböcekçiliği için dut fidesi, marul fidesi, domates fidesi dağıttı. Dahası Bozan’da damızlık manda dağıtmaya hazırlanıyor. Bu desteğin artarak devam edeceğini biliyoruz. Ancak merkezdeki iki ilçe belediyemizin de kırsal kalkınma hamlesi yapması gerekiyor. 
*
-Sağlık
Bu noktada üç belediye de yasa ve yönetmeliklerin tanıdığı ölçüler düzeyinde sağlık hizmeti veriyor. Tabi bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’nin bir hastane yapmak için geçmiş yıllarda girişimlerde bulunduğunu ancak engellendiğini ifade etmek zorundayım.
*
-Atıl alanlar
Anlaşıldığı gibi atıl alanların temizlenerek değerlendirilmesi isteniyor. Uygun alanların ise yeşil alan veya otopark olarak değerlendirilebileceğine vurgu yapılıyor. 
*
-Evcil hayvan barınakları ve mezarlığı
Bu önemli bir tespit. Belediyelerimiz hayvan hakları konusunda duyarlılık gösterse de yeterli değil. Bu anlamda platform şunları talep etmiş: Evcil hayvan mezarlığı ve mevcut barınakların daha özenli çalıştırılması.
*
-Enerji
Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten elektrik enerjisi ürettiğini ve on binlerce konuta elektrik verdiğini cümle alem biliyor. Özellikle Tepebaşı’nın temiz enerji konusunda gerçekleştirdiği yatırımlar artık Türkiye gündeminde, dolayısıyla Eskişehirli biliyor, tek tek saymaya lüzum yok. Yine Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyeleri güneş enerjisinden elektrik üreten birer tesis yapmak istiyor ancak çeşitli engellerle karşı karşıya kalıyorlar. Platform ise, temiz enerji yatırımlarının artarak devam etmesini bekliyor. 
*
-Şehir içi ulaşım
Platform, şehir içi ulaşımın daha konforlu olmasını talep ediyor. 
*
-Gençlik
Üç belediyenin de gençlik merkezleri bulunuyor ve aktif olarak çalıştırılıyor. Ayrıca Odunpazarı Belediyesi, öğrencilerin oldukça memnun kaldığı bir yurt kazandırdı Eskişehir’e. Ancak platform, bu yatırımların fazlalaştırılmasını istiyor. 
*
Evet… Eskişehir Demokrasi için Dayanışma Platformu’nun görüş, istek ve temennilerini okudunuz. Tabi şu noktayı bir kez daha vurgulamak istiyorum: Platform, genel olarak mevcut belediye hizmetlerinden memnun ancak hizmetlerin arttırılmasını istiyor ve söz konusu açıklama, tüm siyasi partilerin belediye başkan adaylarına dönük bir açıklama.
*
Yazımı bitirirken, platforma eleştiride bulunarak katkı sunmak istiyorum. Eskişehir’in ciddi imar, trafik ve otopark sorunu var. Ve bu sorunları kimse inkar edemez. Öyleyse bu üç kritik sorun, niçin gündeme getirilmedi?
*
NOT: Sorumluluk hisseden tüm kurumlar, tıpkı Demokrasi için Dayanışma Platformu’nun yaptığı gibi, Eskişehir’in yönetimine ilişkin görüşlerini, önerilerini ve eleştirilerini açıklamalı. 
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
kenan 23 Ocak 2019 04:55

arifbey gorunen koy klavuz istemez yapilan hizmetler ortadA

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi