Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı, nisanda bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla yüzde 10,2 olarak ilan edildi. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 585 bin kişi oldu.
Kim diyor bunu?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.
İşsizlik oranı, nisanda bir önceki aya göre 0,1 puanlık artışla yüzde 10,2 olarak ilan edildi. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 585 bin kişi oldu.
Kim diyor bunu?
TÜİK.
Açıklama şöyle:
“Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı nisanda bir önceki aya göre 74 bin kişi artarak 3 milyon 585 bin kişi oldu.
Nisanda 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık azalış ile yüzde 19,1 oldu.”
Gelelim bu oranların nasıl hesaplandığına, işsizliğin nasıl belirlendiğine…
Önce şunu sormakta fayda var...
Siz hiç liseden veya üniversiteden mezun olduktan sonra “iş arıyorum” diye İŞKUR’a müracaat ettiniz mi?
Ben kendi adıma böyle bir şey yapmadım.
Ne yakınlarım ne de çevremin böyle bir olayına tanık oldum.
İŞKUR’a göre işsiz sayılmanız için sürekli bu kuruma yaptığınız başvuruyu, kaydınızı yenilemeniz gerekiyor.
Yani mesleğiniz neyse, hangi alanda iş arıyorsanız İŞKUR’daki kaydınızı yeniletmeniz, yani işsiz olduğunuzu hatırlatmanız gerekiyor.
Türkiye’de yarım asır geçirmiş bendenizin tanık olduğu insanoğlu profili, davranış ve reflekslere göre, bunun sağlıklı bir şekilde işlediğini söylemek hayalcilik olur.
Yani bir yerden sonra insanlar başvuruyu yenilemeyi bırakıyor.
TÜİK de iş bulduğunu var sayıp kaydını yenilemeyenleri işsiz saymıyor.
Durum bundan ibaret aslında.
Her ne kadar bu kayıt işi işsizlik ödeneğinden yararlanmak adına bir miktar artmış olsa da…
Geniş tanımlı işsizliğe baksak dahi yüzde 23,8 oranı gerçeği yansıtmaktan hayli uzak.
Gelelim hedeflere…
Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemine ilişkin yol haritası niteliği taşıyan Orta Vadeli Program geçen eylül ayında Resmi Gazete'de yayınlandı.
Elimizde bundan başka veri olmadığına göre…
Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi aralıksız devam ediyor.
Bu yıl için büyüme hedefi yüzde 5, gelecek yıl ve 2025 yılı için ise yüzde 5,5. 2023 için dolar kuru hedefi 21,53 TL olarak hesaplanmıştı. Bu rakam şimdiden geçilmiş durumda. Bugün için dolar kuru 23,60 lira civarında.
2022 yılı için belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefi TÜİK rakamlarıyla yüzde 59’luk sapmayla yüzde 64,27 olarak gerçekleşti malum.
Bu yıl yüzde 24,9, 2024 yılında yüzde 13,8 ve 2025 yılı içinse yüzde 9,9 olarak öngörülüyor enflasyon.
İşsizlik oranına baktığımızda ise bu yıl için yüzde 10,4, gelecek yıl yüzde 9,9, 2025'te ise yüzde 9,6 hedefi belirlendi.
Anlayacağınız…
Ne geniş tanımlı işsizlik ne enflasyon ne de genç işsizlik rakamları, hayatın olağan akışıyla, yaşadıklarımızla ve gerçeklerle uyumlu.
Herkesin burnundan soluduğu bir dönemde böylesine moral bozucu bir konuyu köşeme taşımış olmak benim de hoşuma gitmiyor ancak…
Ülke genelinde, pembe tablolar çizen ve maalesef çoğunluğu oluşturan malum medya karşısında, “Görmedim, duymadım, söylemedim” diyenlerden olamadım.
Kalın sağlıcakla…