Eşitlikten, adaletten, haktan, hukuktan, adil bölüşümden bahsederiz ya hep… Özellikle, siyasi partiler bahseder ya… Ama gel gör ki...
Eşitlikten, adaletten, haktan, hukuktan, adil bölüşümden bahsederiz ya hep… Özellikle, siyasi partiler bahseder ya… Ama gel gör ki, o siyasi partiler, ne eşitlik bilir, ne insan onuruna yakışır bir sistemin peşinde koşar, ne de hukuk dinler…
*
Bu kavramlar, özellikle seçim dönemlerinde bir hayli kullanılır. Ve yine, bu kavramlar üzerinden, kadın belediye başkan adaylarının sayısı, kadın belediye meclis üyesi adaylarının sayısı tartışılır.
*
Sonuç ise maalesef hep aynıdır. Kadın adayların sayısı yok denecek kadar az, aday yapılan kadınların çoğunun ise seçilme şansı, neredeyse imkansızdır.
*
31 Mart yerel seçimlerine doğru hızla giderken, partilerin belediye başkan adayları ile meclis üyesi adayları Seçim Kuruluna bildirildi. Bununla beraber itiraz süresi başladı; ancak ufak tefek birkaç rötuş dışında herhangi değişiklik olmayacak.
*
Başkan ve meclis üyesi adaylarının seçim kuruluna bildirilmesiyle beraber, kabul edilemez gelenek bozulmadı ve Türkiye genelinde kadınların temsili oldukça yetersiz kaldı.
*
Peki, ya Eskişehir? Eskişehir’de de durum, hiç iç açıcı değil.
*
Kentimizde 11 parti seçime giriyor. Şöyle sıralarsak: AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DSP, Büyük Birlik Partisi, Demokrat Parti, Vatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi ve Türkiye Komünist Parti. Bu 11 partiden, toplam 102 belediye başkan adayı çıktı.
*
102 belediye başkan adayı içerisinde kaç tane kadın aday var dersiniz? Sıralayalım:
AK Parti’den Zeynep Akgün (Mihalgazi) CHP’den Zehra Konakçı (Çifteler) Saadet Partisi’nden Zeliha Çuhadaroğlu (İnönü) Büyük Birlik Partisi’nden Hatice Çelik İlközen (Mahmudiye) Demokrat Parti’den Feride Bakşır (Alpu) DSP’den Dilara Tambova (Büyükşehir) ile Sevilay Alçı (Çifteler)
Bağımsız Türkiye Partisi’den Emine Kufacı (Alpu), Tayyibe Demet Pulcu (Çifteler), Gülbin Arslan (Mahmudiye), Beyza Garaçoğlu (Mihalıççık), Seda Ağırdil (Mihalgazi), Demet Çobanoğlu (Sarıcakaya) Vatan Partisi’nden Demet Uğur Yetkin (Han), Meserret Doğan (Seyitgazi) MHP, İYİ Parti ve Türkiye Komünist Partisi’nin ise kadın adayı yok.
Bu tabloya göre, 102 belediye başkan adayı içerisinde, sadece 15 kadın aday mevcut. Ve bu kadınların yüzde 95’i, partilerinin seçim almasının imkansız olduğu yerlere aday olarak gösterilmiş.
*
Dahası, detaylandırmadan söylemem gerekirse: Eskişehir’de seçilecek yerden gösterilen kadın meclis üyesi adayı sayısı da bir hayli düşük, hatta utanç verici noktada.
*
Tüm bunlar ışığında birçok hususu gündeme getirmemiz mümkün. Ancak tek bir şey yazmak yeterli olacak diye düşünüyorum. Ve diyorum ki: Kadın erkek eşitliği için mücadele ettiğini iddia edenler, popülizmden başka hiçbir bir halt yemiyor. Bilinmelidir ki; temsilde eşitlik olmayan bir yönetim sisteminde, demokrasi zaten yoktur. Dolayısıyla eşitlikten, adaletten, haktan, hukuktan, adil bölüşümden bahsetmek mümkün değildir.
İYİ Partililer şaşkın
Millet İttifakının Meclis Üyesi Aday listelerinde en çok merak edilen nokta, İYİ Partili kaç ismin Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Adayı olarak gösterileceğiydi.
*
Listeler Seçim Kuruluna teslim edilince, merak ortadan kalktı. Bu noktada Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Aday listesinde iki İYİ Partili göze çarpıyor. İlki Şenel Altun: 17’nci sırada ve seçilme şansı var. İkincisi ise Dilek Bayraç: 31’inci sırada ve seçilmesi imkansız.
*
Listeler belli olup kamuoyuna duyurulunca, İYİ Parti İl Başkanı Ramis Tunca’yla kısa bir telefon görüşmesi yaptım ve sordum: Tablodan memnun musunuz? Tunca bu soru üzerine, ittifaka zarar verecek bir açıklama yapmaktan kaçındığını, ancak şaşkın olduğunu, teşkilat olarak kırgınlık ve üzüntü yaşadıklarını ifade etti ve ekledi: “İtiraz süresi boyunca hala şansımız var, görüşmeler neticesinde belki İYİ Parti’nin Tepebaşı meclisindeki temsil sayısını arttırabiliriz."
Adaylara tavsiye
Belediye başkan adaylarına bir tavsiyem var. Kendi kitlesini toparlamadan, sıkılaştırmadan, blok haline getirmeden, aç gözlülük yapıp başka parti seçmenini tavlamaya çalışmasınlar. Böyle bir usul, inanın, hezimeti de beraberinde getirecektir. Yani demem o ki: Önce kendi kümesinden kaçan, naz yapan, küsen tavukları bir toparlayacaksın, sonra başkasının kümesine dadanacaksın. İşte bunu başardığında, başarının gelmesi kaçınılmaz olur.
Ne yazık ki...
Türkiye’nin en köklü partisi, Türkiye’nin kurucu partisi, Türkiye’nin teminatı, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu parti; şu an için Türkiye’de ana muhalefet partisi, Eskişehir’de ise iktidar partisi… Tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi’nden bahsediyorum. Böyle büyük bir parti, ne yazık ki, Eskişehir’in Günyüzü İlçesine belediye başkan adayı yapacak tek bir isim dahi bulamadı. Yani CHP, Günyüzü’nde seçime giremeyecek.
Kontenjan adaylık üzerine...
Bir kafa karışıklığını gidermek istiyorum. Belediye Meclis Üyesi Aday listesine, kontenjan adayı olarak yazılan isimlerin, belediye başkanı seçimi kazandığı takdirde meclis üyesi olmaya hak kazandıkları yönünde bir yanlış algı var. Doğrusu şu: Kontenjan adaylar, partilerinin meclis seçiminde en çok oyu alması koşuluyla, belediye meclisine girmeye hak kazanıyorlar. Yani, belediye başkan adayı en çok oyu alıp başkan olarak seçilebilir. Ancak seçilen belediye başkanının partisi, meclis seçiminde, en çok oyu alamamışsa, kontenjan adaylar meclise giremez.