1 Kasım seçimlerinde aldığı oyla büyük bir hüsran yaşayan, 40 milletvekili kaybeden MHP’de olağanüstü kongre için imzalar toplanıyor.
Seçim sonucundan rahatsızlık duyan MHP’nin kurultay delegeleri ile taban, partinin derlenip toparlanması için taze kan’a ihtiyaç olduğunu vurguluyorlar.
Bu nedenle de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin mümkün olan en kısa sürede genel kurul kararı alması için baskı yapılıyor.
Ama tabandan gelen baskılara rağmen Bahçeli, 1 Kasım seçimlerinde büyük bir oy kaybı yaşanmamış ve 40 milletvekili kaybedilmemiş gibi koltuğundan kalmak istemiyor.
6 Temmuz 1997 tarihli 5'nci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanı görevini üstlenen Bahçeli, 5 Kasım 2000, 12 Ekim 2003, 19 Kasım 2006, 8 Kasım 2009, 4 Kasım 2012 ve 21 Mart 2015 tarihlerindeki MHP Olağan Büyük Kongrelerinde tekrar Genel Başkan seçildi.
Genel Başkanlığı döneminde 7 kez genel seçim geçiren Bahçeli, bu 7 seçimde de tabanın beklediği başarıya MHP’yi taşıyamadı.
Bahçeli, 1 Kasım seçimlerinde yaşanan ciddi oy kaybından sonra olağanüstü kurultay için imza toplamaya başlayan ve adaylığı için isimleri geçenlerden kimilerinin partiden ihraç edildiğini, kimilerinin ise parti üyesi dahi olmadıklarını belirterek,’Olağan üstü kurultay düşünmüyorum. Seçim sonuçları ayrıca değerlendirilecek’ diyerek yükselen sesleri duymazdan geliyor.
Olağanüstü Kurultay yapılacak olursa Genel Başkanlığa aday olacak isim sayısı 5’e yükseldi. Trabzon milletvekili ve Bayındırlık eski Bakanı Koray Aydın, Genel Başkan adaylığını açıkladı. İstanbul eski milletvekili Ahmet Çakar, Yozgat eski Milletvekili Mesut Türker ve İstanbul Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz de Genel başkanlık için aday olacak. Geçtiğimiz hafta içerisinde eski milletvekili ve meclis başkan vekili Meral Akşener’de yaptığı basın toplantısında resmen ‘adayım’ demedi. Ancak dolaylı olarak aday olabileceğinin mesajını verdi.
MHP tüzüğüne göre, büyük kongrede genel başkanlığa aday olabilmek için en az 40 genel kurul delegesinin yazılı önerisi gerekiyor. Bu üç ismin 40 imzayı buldukları ancak kongre sırasında adaylıktan çekilmeler yaşanabileceği bildirildi.
1 Kasım seçimlerinden sonra Genel Başkanlığa aday olacak isimler arasında MHP Eskişehir eski Milletvekili Süleyman Servet Sazak’ın da adı geçiyordu.
Hatta İstanbul basınında ve bazı internet gazetelerinde “Sazak seçim bürosu açtı. Genel Başkanlığa aday olacak” diye haberler yer almıştı.
Ancak bugüne kadar Süleyman Servet Sazak’tan “Genel Başkanlık yarışında bende varım” açıklaması gelmedi.
Muhtemelen aday olmayacak. Aslında Sazak’ın işi başından aşkın, başını bile kaşıyacak zamanı olmadığını biliyorum. Daha doğrusu öyle olduğunu söylüyor Eskişehir’de kendisine yakın olan isimler.
“Süleyman Sazak Genel Başkan adayı olmaz. O şimdi gelişmeleri izliyor. Hatta birileri ile istişareler yapıyor. Bazı grupların birleşmesi için uğraşıyor. Daha güçlü genel başkan adayının çıkmasını istiyor” dediler.
EN GÜÇLÜ AYDIN
Bahçeli'nin karşısındaki en güçlü rakip Koray Aydın olarak görülüyor. Aydın'ı destekleyenler arasında eski bakanlardan Şuayip Özcan, Hüsnü Yusuf Gökalp ile eski Ülkü Ocakları Başkanı Alişan Satılmış ve 25 eski milletvekili bulunuyor. Edirne, Kütahya, Muğla, Sakarya, Antalya, Çankırı, Rize il başkanlarının yanı sıra çok sayıda belediye başkanı da Aydın'dan yana tavır koydu. Aydın, 2003'teki kongrede de aday olmuş 137 oy almıştı.
Son iki ay içinde çok sayıda il ve ilçeleri gezerek ''Sonradan değil şimdi'' sloganı ile Genel Başkan adayı olan Aydın, Genel başkan adaylığı konusunda ''Bizim yapmaya çalıştığımız kişisel bir iş değil. İnsanlarımızı irade koymaya teşvik ediyoruz. Bunun sonra olma şansı yok çünkü Türkiye makas değiştiriyor. MHP bu dönemin temel dinamiği olup olmamaya karar verecek. MHP'yi kurumsal bir kimliğe kavuşturacağım. Kişi inisiyatifinin ortadan kalktığı, kuralların hâkim olduğu bir sistem kuracağım. Gençlik Kollarını, Kadın Kollarını kuracağız'' diyor.
Bakalım Bahçeli, tabandan gelecek baskılar karşısında olağanüstü genel kurul kararı aldıracak mı? Yoksa, hiçbir şey yaşanmamış gibi koltuğunda oturmaya devam edecek mi?
*-*******
Yenikentlilerden Kurt’a ‘Teşekkür’
Yenikent Mahallesi yaklaşık 30 yıl önce kuruldu. Zamanın Valisi Münir Raif Güney’in girişimleri sonucu, hazineye ait alan kurulan Yenikent Yapı Kooperatifine devredildi. Dar gelirli özellikle devlet memurlarının konut sahibi olabilmelerinin önü açılmıştı.
1’nci etap, 2’nci etap derken bugün 5 etaplı kocaman bir mahalle oldu. Hemen hemen ciddi yatırım sorunları yok. Ancak her mahallede yaşanan sorunlar bu mahallede de mevcut.
Odunpazarı Belediyesi’nin kurucu Başkanı Ayhan Boyer, en büyük sorunlardan birisi olan ‘Sabit Pazar’ yeri yaptı. Yeşil açısından zayıf mahalleye yeni parklar yaptı.
Ayhan Boyer’den sonra Odunpazarı Belediye Başkanlığına oturan İsmail Haşim Ateş’de ufak tefek sorunları çözmeye çalıştı.
Ama 10 yıl Odunpazarı Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan Burhan Sakallı döneminde Yenikent Mahallesi’ne ciddi hizmetler gerçekleştirildi.
Özellikle Yunus Emre Camiinin bahçe düzenlemesi ile camiinin yanındaki bakımsız parkı ciddi onarımdan geçirmişti.
Ancak zaman içerisinde yapılanlar kullanıldıkça bozuluyor. Caminin yanındaki park ile parkın içerisindeki yürüme yolları deforme olmuştu.
Yenikent Muhtarı Nezahat Nazik Hanım ile Mahalle Meclisi üyeleri ve Yenikent’de ikamet eden Gürleyikliler Derneği Başkanı Halit Gürsoy Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’tan Yunus Emre Caminin etrafının tekrar elden geçirilmesini rica etmişler.
Odunpazarı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri yaklaşık iki haftalık çalışmanın ardından herkesin beğenisini kazanan çevre düzenlemesi yaptı.
Yapılan hizmete teşekkür etmek, hem çalışanları hem de belediye başkanını motive eder. Bu nedenle Gürleyikliler Derneği Başkanı Halit Gürsoy ile ben isimlerimizin yer aldığı ‘teşekkür’ ifadelerimizin yazdığı bir bez afiş yaptırarak parka astık.
Buradan da yazmak istiyorum. Yapılan küçük bir düzenleme olsa da Yenikent Mahallesi halkının dikkatini çekmiş. Bu nedenle bir kez daha Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a, Park ve Bahçeler Müdürü ile personeline teşekkür ederim.