Sadi Seda yazdı
Eskişehir’de bir aydan beri önemli bir konu tartışması var. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartılıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen konuşuyor.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt TV’lere çıkıp derdini anlatıyor.
AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri gazetecilere konuşuyor.
Konu Küçük Sanayi Çarşısı’nda uygulanacak “Kentsel Dönüşüm”.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 1/5 binlik planlarda nereye ne yapılacağının işlenmesinin doğru olmadığını. Ancak plan notlarında nereye ne yapılacağının belirtildiğini söylüyor.
AK Partili Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ile İl Başkanı Dündar Ünlü ise, 1/5 binlik planda nereye ne yapılacağının gösterilmesini ısrarla talep ediyorlar.
Ortada bir yangın var.
Bu yangın her geçen müdahale edilemediği için daha da alevleniyor.
Yangını görüp müdahale etmesi gerekenler ise gözlerini yummuş, kulaklarını tıkamış, ağızlarını bantlamışlar.
Bir aydan beri tartışılan Sanayi Çarşısı’nın dönüşümü ile ilgili esas konuşması, görüş belirtmesi gerekenler neden gözlerini yumdukları, ağızlarını bantladıklarını ve kulaklarını tıkadıklarını kamuoyu ile paylaşmalılar.
Kim bunlar?
İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası hatta Jeoloji Mühendisleri Odası.
1/5 binlik planlara nereye ne yapılacağı işlenir mi? İşlenmez mi?
İşlenirse ne olur? İşlenmezse ne olur?
Esas bu konuda görüş belirtmesi gerekenlerin sesiz kalmaları Odunpazarı Belediye Başkanı CHP’li olduğu için, bu odaların yönetimlerindeki kişilerin de sol görüşlü hatta CHP’li olduklarından dolayı sessiz kalmayı tercih ettikleri iddia ediliyor.
Dün karşılaştığım Eskişehir’de uzun yıllar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde bürokrat olarak görev yapan birisi,”Sadi Bey Odunpazarı Belediyesi AK Partili olsaydı. Veya bugün Odunpazarı Belediyesi’nde başkanlık koltuğunda hala Burhan Sakallı oturmuş olsaydı, 1/5 binlik planlara nerede ne yapılacağını göstermemiş olsaydı İnşaat Mühendisleri, Mimarlar, Şehir Plancıları, Jeoloji Mühendisleri Odaları her gün ya basın toplantısı ya da basın açıklaması yaparak eleştiri yağmuruna tutarlardı. Bugün sessiz kalmaları Odunpazarı Belediye Başkanına gizliden destek anlamı taşımaktadır. Şehrin imarından sorumlu meslek odaları neden bu konuda sessiz kalıyorlar? 175 binlik planlara AK Partililerin ısrarla işlenmesi gerektiğini söyledikleri işlenebilir mi? İşlenmez mi? İşlenirse sakıncası var ise bunlar neler? İşlenmezse gerekçesi ne? Şehirle hiç alakası olmayan, Türkiye genelini ilgilendiren konularda günlerce ahkâm kesiyorlar. Sokaklara çıkıp pankart açıyorlar. Ama şehrin en önemli meselesi Sanayi Çarşısı’nın dönüşümü ile ilgili sesiz kalmayı tercih ediyorlar. Bu şekilde şehrin sorunu ile ne kadar alakalı! Olduklarını göstermiş oluyorlar” diye eleştiri yağmuruna tuttu.
O eski bürokrat haklı.
Şehrin bugün için birinci derece sorunu olan Sanayi Çarşısı’nın dönüşümü ile ilgili sessiz kalmaları gerçekten manidar.
1/5 binlik planlara AK Partililerin iddia ettikleri nereye yapılacak ise işlenebilir mi? İşlenemez mi?
Bu konuda görüş belirtmekten neden çekiniyorsunuz?
AK Partililerin iddia ettikleri gibi,”1/5 binlik planlara nerede ne yapılacağı işlenmesi gerekir. Ancak biz bunu söylersek Odunpazarı Belediyesi ile aramız açılır. AK Partiye destek çıkıyorlar diye yorumlanır. AK Partililerin iddia ettiklerinin doğru olmadığını söylersek bu kez Belediye Meclislerine gelen planlarımız askıya alınır veya ret edilir. İyisi mi sessiz kalalım mı?” diye düşünüyorlar.
Sessiz kalmaları kafaları karıştırıyor.
*-******
Nihayet düğmeye basıldı
Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi tarafından Kızılinler de Termal Turizm için ayrılan alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapmaları istenen İmar Planların yapılıp bakanlığa sunulmasının üzerinden nerede ise 7 yıl geçti.
Yapılan planlar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2012 tarihin de onandı.
Bu onama yapıldıktan sonra Kızılinler Termal Turizm alanındaki arazilerin satışa çıkarılması bekleniyordu.
Geçen 3 yıl içerisinde bir kaplumbağa adımı kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı adım atmadı.
Bakanlık nihayet düğmeye bastı. Tepebaşı Belediyesi tarafından hazırlanan ve Eskişehir’in çehresini değiştirecek Kızılinler Bölgesi Termal Turizm Merkezi İmar Planları sonunda ortaya çıkan proje ile ilgili olarak tahsis süreci başlattı.
Kızılinler Termal Turizm Bölgesinde yer alan 3 adet taşınmaza ilişkin Kamu Taşınmazı Tahsis Duyurusu 15 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yapıldı. Buna göre, 1.198.647 m²’lik alan, turizm amaçlı yatırım yapılmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecek. Böylelikle uygulamaya yönelik adımlar atılmış olacak.
Böylelikle Eskişehir termal Turizminin gerçekleşmesi için bir adım atılmış olacak.
Yıllardır Afyon ve Kütahya’nın sudan para kazandıklarını, Eskişehir’in ise hala uyuduğunu yazdık.
“Su akıyor, Eskişehir bakıyor” dedik.
Kızılinler de 1.198.647 m²’lik alan, turizm amaçlı yatırım yapılmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecek olması da en çok Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı sevindirdi.
Çünkü bu konuda çok büyük gayretler sarf etti.
Konuyla ilgili olarak konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç; “Planlamaları Temmuz 2009'da yapılan, büyük emek ve mücadele sonucu bugünlere gelen Kızılinler Termal Turizm Merkezi'nin tahsis ihale duyurusu haberini aldık. Eskişehir turizmine büyük katkı sağlayacaktır ve Eskişehir’de termal turizmin önü açacak projenin tahsis ihalesi aşamasına gelmesinde emeği geçen başta planlama ekibimizi kutluyor, bakanlığın teknik ekibine, bürokratlarına ve proje sürecinde görev yapan değerli bakanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Termal Turizm Kentleri Projesi kapsamındaki Frigya Bölgesi içinde kalan ve Eskişehir’e 11 km uzaklıktaki Kızılinler de, bu projeyle ana tema olarak ‘termal turizmin geliştirilmesi’ ile golf, doğa turizmi, su sporları vb. alternatif turizm türlerinin bütünleşmesi ve yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi ile termal destinasyon (varış yeri) haline getirilmesi amaçlanıyor.
Kızılinler’e ulaşımda, Porsuk’un değerlendirilmesi ve bu bölgeye Esbot ile de yolculuk yapılması planlanıyor. Ayrıca, hızlı trenle Ankara ve İstanbul hatlarından kolaylıkla ulaşım yapılabileceği belirtiliyor. Bölgenin Frigya Vadisi ile iç içe olmasının Frigya’nın da turizm açısından değerlendirilmesine katkı sunması öngörülüyor.
*-*******
Büyüksün Samet Hoca
Eskişehirspor yönetimi yıllardır Eskişehirspor Hanefi Demirkol tesislerinde çalışan 10 personelim işine son verdi. Nedeni ise hala açıklanmadı.
Ancak dışarıda konuşulanlar doğru ise bu çıkarılan personelin yerine Eskişehirspor’un Ocak ayında yapılan olağan üstü kongresinde yönetime yeni giren bazı isimlerin tanıdıklarının alınacakları iddia ediliyor.
İşten çıkarmanın bir gerekçesi olmalı.
Bu gerekçeler iş kanununda yazılmış.
İşveren işçi iş kanunda yazılı gerekçeleri yerine getirmiyor ise işten çıkarabilir.
Eskişehirspor yönetimi durup dururken neden 10 işçinin işine son verdi?
Bu işçilerin işlerine son verilmesinin gerekçesi kamu oyu ile paylaşılmalı.
Bir de Eskişehirspor sıkıntılı bir sezon geçiriyor.
Ligde kalma mücadelesi verilirken, Eskişehir de herkesten destek istenirken bu sıkıntı durup dururken neden yaratıldı?
İyi ki Samet Aybaba var.
Teknik Direktör Aybaba, kıyımları engellemek için önemli adım atmış.
Yönetime işten çıkarılan personelin geri çağrılmasını talep etmiş.
Tebrikler Samet Hoca.
Bu kış kıyamette 10 kişinin işsiz kalmalarının önüne geçmek için adım attı.
İnşallah yönetim Samet Hoca’ya verdiği sözü yerine getirir.
Durup dururken yaratılan sıkıntı da giderilmiş olur.