CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Başkan Adayı Yılmaz Büyükerşen ile AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, FOX’ta yayınlanan Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya’nın konuğu oldu. Sakallı, saat 08.00’de ekrana çıktı, Büyükerşen ise 09.00’da seyirciyle buluştu. Her iki isim için ayrılan süre ise eşitti.
*
Programda, dikkat çeken konular masaya yatırıldı; hem Büyükerşen hem Sakallı Eskişehir ve Türkiye gündemine ilişkin ciddi açıklamalar yaptı.
*
Şimdi, yayının ilk katılımcısı olan Burhan Sakallı’nın açıklamalarının çarpıcı bölümlerini maddeler halinde sıralayacağım; ilk maddeyi ise parantez içerisinde yorumlayacağım…
*
- Eskişehir’de kavgalı ve parçalı bir yapı var. Şehirdeki bu kavgalı yapıyı hemşerilerimiz bitirecek tabii ki. Eskişehirliler her zaman doğru karar verdi, yine öyle olacağına inanıyorum. (Burhan Sakallı, bu cümlesini keşke detaylandırsaydı. Çünkü burada anlaşılan, Eskişehir halkı arasında bir kavgalı, parçalı yapı olduğuydu. Zira Twitter’da yapılan yorumlar da bunu tescilledi. Sakallı burada ‘Eskişehir sanayicisi, tüccarı, politikacısı kavgalı ve parçalanmış durumda, bir Eskişehir lobisi kurulamıyor, bu durum Eskişehir’e zarar veriyor, ben birleştirici olacağım’ deseydi, daha anlaşılır olabilirdi.)
- Ben Milli Görüş çizgisinde olan birisi değilim. Siyasi olarak şöyle tanımlıyorum kendimi: Ben ülkemi, bayrağımı, devletimi çok seven bir yurdum insanıyım.
- Aday adaylığı başvurum olmadı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla aday oldum.
- Biz, aile olarak, çiftçilik, inşaat, temizlik işleriyle ilgileniyoruz. Odunpazarı Belediye Başkanlığı’nı bıraktıktan bugüne kadar geçen beş yılda bu işlerle ilgilendim, yardım ettim aileme.
- Tanzim satışı, herhalde geçici bir çözüm. Gıda fiyatlarımızdaki değerler normalleşince uygulama sonlandırılacaktır. Bakın, ülkemiz ekonomik olarak zor zamanlardan geçiyor. Ama Türk halkı, Türk ulusu bu sorunları da aşacaktır. Tabi bu sorunlarda, özellikle iç ve dış dinamiklerin payı büyük.
- Beş yıl içerisinde 10 bin gence istihdam yaratacağız. Evet, belediyeler bir dükkan açıp insan çalıştıramaz ama istihdam iklimi sağlayabilir, yatırımları teşvik edebilir, yatırım alanları yaratabilir.
- Ben, farklılıklarımızı bir tehdit olarak görmüyorum. Aksine bir avantaj. Bakın, ben, CHP’den Odunpazarı Belediye Başkan Adayı olacağını bildiğim bir ismi belediye başkan yardımcım yaptım. Eskişehir birlikte yaşama, saygı, farklılıkları sevme kimliğini 15-20 yılda kazanmadı. Eskişehir hep böyleydi. Eskişehir’de yaşayanlar hep böyleydi. Evliye Çelebi’nin şehrimize ilişkin görüşleri de bunu gösteriyor. Eskişehir’de, 1950’li yıllarda bale yapılıyordu. Sağcı Hasan Polatkan’ın vaatleri arasında opera vardı.
- Geçmiş yıllarda kentimizde yapılan caz festivalini tekrar başlatacağız.
- Eşim Sümeyye Hanım, edebiyat öğretmenidir. Aynı zamanda atlettir ve tiyatro sanatçısıdır. Tabi çocuklarımız olduktan sonra öğretmenliği bıraktı ve çocuklarımızı yetiştirdi. Bunun dışında sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak çalıştı ve çalışmaya devam ediyor.
- Bir Büyükerşen algısından bahsediyoruz. Gerçek ile algı farklı şeylerdir. Dediğiniz gibi, bu sadece bir algı.
- Biz çevreciyiz. Su, hava, toprak; namus kadar değerlidir. Bakın ben, eski stadyumun imara açılmasına da karşı çıktım ve mücadele ettim. Şimdi o alan, Millet Bahçesi oluyor. Termik santral konusunda ise, Eskişehir’e ve Eskişehir halkına hayrı olmayan hiçbir şeye izin vermem.
- Eskişehir, Türkiye’nin en büyük termal sağlık merkezi olacak. Böylelikle termal-sağlık turizmi de gelişecek. Dünya, Eskişehir’e gelecek.
*
Gelelim, programın ikinci katılımcısı olan Yılmaz Büyükerşen’e. Bakalım Büyükerşen neler söylemiş…
*
- Eskişehir, Anadolu’nun ortasında çağdaş ve modern bir şehir. 1999’dan önce, insanların gitmek istediği bir şehirdi Eskişehir.
- Sakallı’nın, güçlü bir rakip olduğunu sanmıyorum.
- Trafik sorunu bütün şehirlerde var. Bu konuda en az sorun Eskişehir’de. Dünyanın her yerinde olduğu gibi işe gidiş ve işten çıkış saatleri yoğun oluyor. Ama işte, rakiplerim eleştirecek başka bir şey bulamıyor, trafikten bahsediyor.
- Ben tanzim satışı yapmam. Sebze fiyatlarındaki artışın ve tanzim satışı yapılmasının nedeninin, yanlış tarım politikaları olduğunu görüyorum. Tanzim satışıyla, piyasayı düzenleyemezsiniz. Eğer bugün tanzim satışı yapmak zorunda kaldıysak, iktisadın kanunlarını ve kurallarını dikkate almadan, politika yaptık ya da politikasızlıktan bu hale geldik diye düşünüyorum. Ama bu konuda, kooperatiflere ortaklarının ürettiği mahsulleri, gıdaları halka doğrudan satabilecekleri mekanları tahsis ederim ve yardımcı olurum. Diğer taraftan da piyasa kurallarını bozmak istemiyorum. Esnafın da işini baltalamak istemiyorum.
- Halk Süt projesi, halkımızın beğendiği bir proje. Dışarıdakilerin yarı fiyatına satıyoruz sütü. Bu projeyle kooperatifçiliği de teşvik ediyoruz.
- Köylü perişan vaziyette. Tarım bitmiş, hayvancılık bitmiş, üretim yapılamıyor. Beslenebilmek için dışarıya muhtaç olduk, ithal ediyoruz.
- Halkımız, Eskişehir’de kurulmak istenen kömürlü termik santrale şiddetle karşı çıkıyor. Rakibim, inşallah santral konusundaki sözünü tutar; kazanırsa tabi.
- Ahmet Ataç’la kavgalı olduğumuz asla gerçek değil. Biz, üç belediye başkanı, birlikteyiz. Arkadaşlarım benimle birlikte siyaset yapıyorlar. Ahmet Ataç benim kardeşimdir aynı zamanda. Hatta Ahmet’e, ‘gel siyaseti birlikte yapalım’ dedim. Hatta 2004’te Ahmet’in kıymetini bilmedi, nadasa bıraktı hemşerilerimiz. Bakın Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt da milletvekiliydi. ‘Gel belediye başkanı ol’ dedik, geldi ve kazandı. Büyük yatırımlar yaptı Odunpazarı’na. Yani demem o ki, bunlar maksatlı çıkarılan şeyler. ‘Üç belediye başkanı kavga ederse hizmet üretemezler’ diye düşünerek çıkarıyorlar bunları; siyaseten çıkarıyorlar.
- Eskişehirspor, şu anda müşkül durumda. Geçmişi büyük başarılarla dolu. Tabi zamanla yönetim hataları nedeniyle Eskişehirspor müşkül duruma düştü. Siyaset, sporun hangi dalına girerse girsin zarar verir.
*
Evet… Yılmaz Büyükerşen ile Burhan Sakallı’nın çarpıcı ifadelerini aktardım. Takdiri, size bırakıyorum
Devlet bakışlı rektör
İsmail Küçükkaya, Yılmaz Büyükerşen ve Burhan Sakallı’yla yapacağı yayın öncesi Eskişehir’e gelip, bir dizi temasta bulundu. Temasta bulunduğu isimler arasında Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı da var. Küçükkaya, yayın esnasında, Çomaklı’yla ilgili izlenimini şöyle aktardı: “Anadolu Üniversitesi rektörü iyi bir rektör. Devlet bakışlı bir rektör. Akıllı, devletçi bir adam. Cumhurbaşkanı da rektöre, ‘siyaset istemiyorum’ demiş.”
AK Parti’nin meclis üyesi adayları?
Partilerin belediye meclis üyesi aday listelerini Seçim Kuruluna teslim etme tarihi yaklaştıkça, isimler yavaş yavaş belirginleşiyor. Bu noktada AK Parti kulislerine bir göz atalım…
*
Kulislere göre, AK Parti’den Tepebaşı Belediyesi Meclis Üyesi Adayı yapılacak kesin isimler şöyle:
- Orhan Durmuş
- Hakan Keskin
- Erkan Koca
- Seydi Yıldız
- Ayşe Alışkan
- Yusuf Yıldırım
- Neşe Karademir
- Mustafa Birsen
- Mustafa Güleryüz
- İbrahim Atıcı
- Mustafa Kavas
- Esat Girgin
- Yüksel Aytemiz
- Cihan Ertok
Gelelim, AK Parti’nin Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Adaylarına… Odunpazarı’na Meclis Üyesi Adayı yapılacak isimler sır gibi saklanıyor ancak genel çerçevenin nasıl olacağı yönünde iddialı görüşler var. Bu noktada… Büyük Birlik Partili ve MHP’li etkili isimlerin, AK Parti’nin eski İl Başkan Vekili olan birinin, Eskişehirspor taraftarı üzerinde etkisi olan birinin, Yine AK Parti Kadın Kollarında şu anda görev yapan üst düzey birinin, AK Parti’nin kuruluşunda hukuk işlerine bakan ve bir ara milletvekili adayı olan birinin, Bir dönem Odunpazarı Belediyesi’nde görev yapan birinin, Ayrıca tanınmış bir Emirdağlı ismin oğlunun, Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Aday listesinde yer alacağı kulislerde konuşuluyor.