O santral açılırsa!

Soner Yüksel yazdı

31 Ekim 2017 09:33
A
a
Sütiş Eskişehir
Son günlerde insanların haklı tepkilerine yol açan Termik Santral kurulması ısrarını ve onların tepkisini sağlık endişesi olarak görmek yerine iktidar karşıtlığı olarak kabul eden ve utanmasa İktidara dalkavukluk olsun diye radon gazını bardağa doldurup içeceklere bu santral hayata geçecek olursa şehirde yaşanabileceklere dair bir öngörü yazısı yazmak istedim.
İnşallah bunlara rastlamayız diyeceğim ama korkarım rastlama riski daha fazla. Şayet bu Termik Santral Eskişehir’e hem de son derece verimli tarım ve su havzasına, üstelik şehir merkezine 20 km kadar yakın bir noktada kurulacak olursa muhtemelen 2017’de yılında şu başlıklara rastlarız.
  • Eskişehir de kanser vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Son 10 yıl boyunca meydana gelen kanser vakalarında 100’de 3000’e varan artış dikkat çekiyor.
  • Eskişehir’de su krizi. Son yıllarda termik santral nedeniyle tehdit altında olan porsuk havzası ve porsuk barajının artık Eskişehirliler için kullanılamayacak duruma geldiği ifade edildi. Santralden çıkan gazlar nedeniyle suyun kullanıma müsait olmadığı, alınan örneklerin sağlık açısından riskli sonuçlar çıkardığı belirtildi.
  • Eskişehir üretimde zayıfladı. Tarım alanında 10 yıl önce kendine yeten ve dışarıya tarım ürünleri satan Eskişehir’de bugün üretim bitme noktasında. Termik santral nedeniyle başta Alpu ve çevresi olmak üzere birçok alanda tarım ve hayvancılık 10 yıl önceye göre yüzde 60’lara varan bir azalmaya maruz kaldı. Üretim azlığı nedeniyle Eskişehir Şeker Fabrikası da pancar alımlarının neredeyse tamamını çevre illerden yapmak zorunda kalıyor.
  • Kızılinler termal turizm projesi iptal edildi. Yıllardır Eskişehir’in büyük bir umutla beklediği termal projenin Termik Santral’den yer altı sularına bırakılan buhar nedeniyle sağlığa elverişsiz hale geldiği ve bu sebeple projenin başlamadan iptal edildiği öğrenildi.
  • Eskişehir şehir hastanesi yetersiz kalıyor. Bölgenin en büyük yatak kapasitesine sahip olmasına rağmen Eskişehir Şehir Hastanesi şehre yetersiz gelmeye başladı. Son yıllarda başta bağışıklık ve sinir sistemi rahatsızlıkları olmak üzere vaka sayısındaki artışlar dikkat çekerken polikliniklerin hasta sayısına yetişmekte zorlandığı gözleniyor.
  • Doğum’da en düşük iller arasındayız. Eskişehir’de son yıllarda doğum oranlarında büyük azalmalar meydana geldi. Nüfus artışında 3 senedir geriye doğru giden oranlar göz önüne alındığında Eskişehir’in ne denli riskli bir şehre dönüştüğü rahatlıkla gözlenebiliyor.
 
İnanın bu ve bunun çok daha fazlası onlarca başlıkla karşılaşabiliriz. Mübalağa etmiyorum, başımıza gelebilecek hususların altını şimdiden çizmenin bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Termik Santrale karşı olmak demek ülkenin gelişimine karşı çıkmak değil bilakis geleceğimize sahip çıkmak demektir. Farklı enerji kaynaklarına yönelmek, alternatif üretimlerin gelişmesine her türlü desteğim ama yenilebilir enerji yerine doğaya, insana, hayata bu kadar karşı duran bir enerji üretimi, tüm dünyada yasaklanıp, kapanırken biz de açılan termik santralleri savunmak insanın göre göre intihar etmesi demektir. Bundan bile siyaset devşirmeye çalışmak ise çernobili çay içerek geçiştiren zihniyetten farklı değil. Bu yüzden lütfen ama lütfen 2 sene sonra nerede olacağı belli olmayan, kendi ve çocukları bu şehirde yaşamayacak insanlar değil, Eskişehir’i memleket bilen ve burada yaşayıp ölecekler bu işin karar aşamasında yer alsın. Kimdir nedir bilelim. Tek arzum 2027’ye ulatığımız da bu başlıklara rastlamamak olacaktır. Ve hatta 2027’ye sağlıkla ulaşmak olacaktır hatta.
Şahin Erden Kuyumculuk
1000
icon
Omer akman 1 Kasım 2017 12:58

Soner bey sizin görüşlerinizi genelde katılımıyla ama bu konuda size katilaçılacağını. Ben bir alpulu yumurta. Burasını insanı işsiz ve tarım hayvancılık da karın doyurmuyor.mecburen eskişehire göç ediyor.bu tarım ovasi diye ovdugunuz arazileri Kurtlar Kuşlar bekliyor.buralara yatırım lazım üstelik toprağın altında böyle bir zenginlik varken degerlendirmemek akıl karı mı?üstelik son teknolojilerle kurulmuş bir santral çevreyi kirletmezun. Eskişehir enerji üssü haline gelir.Burasını eskisehirin ekonomisine katkısı büyük olur.ustelik bu santralin tarımı öldurecegine de katılmıyorum. Bu santral bölgeye ve eskişehire kademe anlatır.

1 0 Cevap Yaz
balmumcu 1 Kasım 2017 01:26

Soner bey ; merak etme yapilmayacak hem sanatttçiiimiiiz nilüfer hanimda istemedi.Ben dedi dolar veririm devlet doğalgaz alir onu elekriğe çevirir o elektriklede yilmaz hocamin tranvaylari seyrül-sefer yapar merak etmeyin yeterki siz karşi cikin dedi.İşte buyuk sanatçi helal olsun .Eskişehirde boyle milliyetci bir sehir.Gurur duyuyorum.Ne luzumu var sömurulmeye ver dolari al gazı bak isine ,tayyibe ķöpürmeye devam.Kultur sanat festival lay lay lom yasasin hoca.Ha az kalsin unutuyordum termik santral yapilmak istenen bölgeye cok yakin on yillardir çalişan kimseninde haberinin pek olmadiğı bir santral var,hemde eskişehire kuş uçuşu 50km. falan bunuda istemezük kapattiralim.Adımı ,bilmem onuda siz bulun canim biraz cikin etraftan haberdar olun beleşçiler sizi.....!

1 2 Cevap Yaz
Bülent 31 Ekim 2017 21:40

Evet ülkenin enerjiye ihtiyacı var,milli enerji politikası önemli lakin bu problemin çözümü yolunda benim sehrim feda edilemez.Madencilige,bu şehrin kömürünün çıkartılmasına evet ama çıkartılan kömürün işlenmesi için benim şehrime kurulacak santrale hayır.Alin hangi santralde isliyorsaniz isleyin.

0 1 Cevap Yaz
Hakan 31 Ekim 2017 13:15

Termik santral istemiyorum HAYIR..

0 2 Cevap Yaz
Hakan KORCAN 31 Ekim 2017 11:55

Türkiye ürettiği enerjinin %50'sini ithal ediyor( doğal gaz+Petrol vb) ve bunlar için yılda ~ 50 milyar dolar ödüyor.Enerjide %25 üzeri bağımlılık hem siyasal hemde stratejik olarak risk teşkil eder. Türkiye her yıl enerjide % 5 büyüyor ve bu talebi karşılamak zorundayız.Güneş ve rüzgar santrallarına amenna ancak kısa vadeli sorunlara alternatif değil. Kendi öz kaynaklarımızı kullanmak her açıdan avantajlı. Adam gibi santral kurup tüm filtrasyonları yapılırsa-ki Avrupa Almanya ve Fransa da mevcut- gayet iyi çalışır. saygılarımla

4 2 Cevap Yaz
Süleyman 31 Ekim 2017 11:33

Soner bey bu gıbi yatırımlar kımin işıne yarar bak söyleyım ilaç saniyı yabancı uyruklu olduğundan gene hastalanan dolara bağımlı bölgede tarım da yetışen mahsul Mısır kabak sıvan buday arpa yulaf gibi besinler süte karışarak halka yedırılır bu şekılde yer altı suları kırlenır bak ben gök ce kayada balık kalmadı bu sebebi çayrandır oradan sızan zehırli atıklar balık ölümlerini yol açtı yazacak çok şey var

2 1 Cevap Yaz
arda 31 Ekim 2017 10:50

iyi güzelde bu vakte kadar . millet vekillerimizden kaçı eskisehirde yaşıyordu. veya kaçı eskişehirliydi. bu iktidar partisindede aynı muhalefettede aynı. yıllardır böyle değilmi.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi