Yılmaz Büyükerşen’in 25 yıla yakın bir süredir yön verdiği, adeta imzasını attığı memleketi Eskişehir, AK Parti başta olmak üzere pek çok partinin “kazanılamayan büyükşehirler” listesinin başında geliyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesini kazanmak isteyen partilere, her ne kadar Millet İttifakı’nda yer alıp önceki yerel seçimde aday çıkarmasa da İYİ Parti de eklendi.
Yılmaz Büyükerşen’in 25 yıla yakın bir süredir yön verdiği, adeta imzasını attığı memleketi Eskişehir, AK Parti başta olmak üzere pek çok partinin “kazanılamayan büyükşehirler” listesinin başında geliyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesini kazanmak isteyen partilere, her ne kadar Millet İttifakı’nda yer alıp önceki yerel seçimde aday çıkarmasa da İYİ Parti de eklendi.
Bunu nereden anlıyoruz?
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun çıkışından.
Aslında Hatipoğlu, 10 gün önce “Sağ partilerle ittifak yapabiliriz. AK Parti, MHP ve İYİ Parti ittifakıyla bir isimde uzlaşıp büyükşehire aday çıkarabiliriz. Eğer o da olmazsa ben büyükşehir adayı olurum” diyerek İYİ Parti Genel Merkezinde konuşulanları yüksek sesle dillendirmiş oldu.
İYİ Parti’nin şimdilerde CHP ile mesafeli duruşundan bazı çıkarımlarda bulunmak çok sağlıklı sonuç vermeyecek gibi duruyor.
Şöyle ki…
İyi Parti lideri Meral Akşener'in, partisinin kurultayında CHP'yi adeta yerden yere vurması, bazı kurmaylarının “Seçim bitti ittifak da bitti” ifadelerini kullanması, CHP-İYİ Parti ittifakının sonar erdiği yorumlarına yol açtı.
Kulislerde İYİ Parti'nin AK Parti ile ittifaka soğuk bakmadığı konuşulurken Nebi Hatipoğlu’nun, "Sağ partilerden AKP ve MHP ile işbirliği yapabiliriz" açıklaması, iddiaların “ete kemiğe” bürünmesini güçlendirdi.
İYİ Parti’nin, ikinci seçeneği CHP ile ittifak halinde yerel seçimlere gitmek, üçüncü seçeneği de “tek başına ringe çıkıp” ne kadar oyu olduğunu görmek…
Hatipoğlu, üçüncü seçenek için hazır olduğunu, genel başkanı Meral Akşener’in uygun görmesi durumunda İYİ Parti’nin büyükşehir belediye başkanı adayı olmak istediğini dillendirdi.
Aslında Hatipoğlu, büyükşehir belediye başkanlığını çok istiyor.
Bunu nereden anlıyoruz?
Sesli düşünmekte fayda var…
Sadece Eskişehir’in değil Türkiye’nin önde gelen sanayicilerinden Hatipoğlu, aşevi kuruyor, Süper Lig’e çıkardığı Eskişehirspor’a futbolcu transferi yapıyor, yeniden Süper Lig’e çıkaracağına ilişkin sözleri de ortada…
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi öncesi bir yerel gazete satın alan Hatipoğlu için, gazete sayısını artıracağı, kentin 2 televizyon kanalından biri olan Kanal 26’yı satın aldığı konuşuluyor.
Şimdi sorum şu:
Milletvekili olmuş bir sanayici neden medya dünyasındaki varlığını artırmak ister?
Milletvekilliğini desteklemek için olmayacağı aşikar. Çünkü bir milletvekili TBMM’de çıkar konuşmasını yapar, kentte bazı ziyaretlerde bulunur, sorunları dillendirir, soru önergesi verir.
Bir muhalefet milletvekili için yapılabilecekler sınırlıdır.
Ama eğer büyükşehir belediye başkanlığı gibi bir düşünceniz varsa, medya organları size sürekli lazımdır. Çünkü yerel yönetimde icraatlar 5 yıl boyunca 24 saat sürer.
Kentin büyükşehir belediye başkanı belirleyici bir aktördür.
Kentin kaderini tayin eder, yaptığı eserlerle şehre imza atar.
Tıpkı Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı gibi.
Burada Yılmaz Büyükerşen’i ayrı kulvarda görmek gerekir tabii ki.
Akademisyenliği, yaptığı kalıcı eserleri ve çalışmalarıyla “büyükşehir belediye başkanı” sıfatının dışında; çağdaş, uygar, Batı standartlarındaki yaşanabilir bir kent yaratıp bunu dünyaya tanıtan “marka” isim Büyükerşen, artık Eskişehir ile özdeş halde.
Bu arada…
Televizyonda birbirlerine karşı ülke gündemini meşgul eden iddialarda bulunan Büyükerşen-Hatipoğlu tartışmaları sırasında veya sonrasında CHP Eskişehir milletvekillerinden bir yorum, açıklama ya da görüş beyan eden olmaması dikkatlerden kaçmadı.
Uzun sözün kısası…
Hatipoğlu’nun çıkışı, AK Parti ve MHP ittifakına göz kırpması, İYİ Parti’nin büyükşehir adayı olabileceğini dillendirmesi, medyaya olan ilgisinin artması…
Gönlünde yatanın aslında Büyükşehir Belediye Başkanlığı olduğunu ortaya koyuyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı olabilmesi için Hatipoğlu’nun, ya Eskişehir’de İYİ Parti’nin AK Parti ile işbirliğine gitmesi ya da CHP-İYİ Parti ittifakının adayı olabilmesi gerekiyor.
Şu anda bu seçenekler uzak bir ihtimal gibi görünüyor olabilir.
Ama, fakat, lakin…
Seçime 8 ay var.
Bu sürede ne olur, ne biter, önceden kestirmesi zor ancak imkansız diye de bir şey yoktur bilirsiniz…
Nebi Hatipoğlu’nun büyükşehir belediye başkanlığının potansiyel adayı olduğu yönündeki açıklamasını CHP’ye karşı “el yükseltmek, buradaki bir ilçe belediyesini İYİ Parti’ye kazandırmanın yolunu yapıyor” diye görmek “ağaca bakıp ormanı görmemek” olur diye düşünüyorum.
Siyasette her şey mümkündür…
Bu sözün gerçekliğine pek çok defa tanık olduk.
Kalın sağlıcakla.